Specialiştii trag un semnal de alarmă. Risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş

În Munţii Făgăraş, la altitudini de peste 1.800 de metri se menţin condiţiile de declanşare spontană a avalanşelor de dimensiuni medii şi izolat mari, prin ruperea şi alunecarea stratului instabil superioar sau a plăcilor de vânt, transmit meteorologii.

194 afișări
Imaginea articolului Specialiştii trag un semnal de alarmă. Risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş

Sursa foto: Profimedia

Potrivit Buletinului nivometeorologic valabil până vineri seara, la ora 20.00, este risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine.

În aceste zone, insolaţia şi valorile termice mai ridicate din cursul zilei au favorizat tasarea stratului cu 7-10 cm. Zăpada cu rezistenţă foarte scăzută, prezentă în partea superioară a stratului, măsoară pe alocuri 20-30 cm, sub aceasta se află un strat de 30-40 cm cu rezistenţă de asemenea mai scăzută, dar a căror cristale au legături slabe între ele. Sub aceste straturi puţin rezistente se află o crustă mai veche de gheaţă, care constituie un plan de alunecare şi declanşare a avalanşelor.

În zonele de creastă se întâlnesc cornişe de dimensiuni considerabile şi plăci mai consistente de vânt îndeosebi pe versanţii sudici şi vestici. Pe văi şi în zonele adăpostite se menţin depozite însemnate de zăpadă, care depăşesc în unele locuri 3-4 metri. Stratul vechi, din profunzime, este format din zăpadă consolidată.

„Se menţin condiţiile de declanşare spontană a avalanşelor de dimensiuni medii şi izolat mari, prin ruperea şi alunecarea stratului instabil din partea superioară sau a plăcilor de vânt, riscul declanşării avalanşelor fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări mici”, arată meteorologii.

La altitudini de sub 1.800 de metri în Munţii Făgăraş, dar şi în Munţii Bucegi, Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu, Rodnei, Călimani-Bistriţei-Ceahlău, riscul de avalansă este însemnat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici