Ion Cristoiu: Toate scandalurile postdecembriste s-au încheiat cu demisia. Va face o excepție scandalul Dragoș Anastasiu?!
This browser does not support the video element.
Despre acest personaj, care a apărut din nimic, cel puțin pentru mine, scos la suprafață de Ilie Bolojan și susținut de Ilie Bolojan, dar și de Nicușor Dan, s-a dezvăluit și s-a confirmat că, timp de opt ani, a mituit ANAF în calitate de proprietar al unei firme pentru ca să fie scutit de plata în terenul către stat de plata TVA. A fost și un proces, însă el, fiind denunțător, după opt ani, a scăpat, nu a fost pedepsit.
Din punct de vedere juridic, având în vedere că de-abia după opt ani a făcut denunțul, a fost o gravă ilegalitate. Probabil că este omul sistemului și a scăpat. Din punct de vedere politic, este categoric.
Omul nu că trebuie să demisioneze din această funcție, ci să dispară din politică. Este greu de imaginat că poate fi vicepremier cu relația dintre firmele particulare și autoritățile de control și statul român un tip care, ca proprietar de firmă, a mituit autoritățile de control. Cu atât mai gravă e această acuzație, cu cât deficitul bugetar are drept cauză neachitarea de către firmele particulare și uneori și de firmele de stat, a datoriilor către stat a TVA.
Acum a crescut TVA. Se pariază mult pe această sursă la bugetul statului. Dacă de asta răspunde cel care a mituit opt ani autoritățile ca să nu plătească dări către stat, atunci putem să ne ducem să ne culcăm.
Scandalul are o desfășurare tipică post-decembristă: De regulă, el vizat este apărat cu înverșunare de ai săi, în cazul de față de Ilie Bolojan și de Nicușor Dan. Nicușor Dan a făcut-o pe prostul și a zis că el nu știe nimic, dar uite că a trecut o zi și nu s-a informat.
Este clar că și Nicușor Dan este un apărător în acest timp. În cadrul acestei apărări, cei care îl apără, mizează, fac o greșeală tipică și anume, cred că îi pot minți. Și prima minciună a fost a purtătoarei de cuvânt a guvernului Ioana Ene Dogioiu, una dintre jurnalistele care s-a compromis total cu ocazia asta, care a spus că el n-a fost denunțător, nu că n-a avut nicio calitate în proces. Și a venit imediat DNA și la cerere și a spus că nu a fost denunțător. Deci este tipic.
Am cunoscut zece situații de acestea în care cel vizat, apărătorii spuneau că nu e adevărat, și venea dezvăluirea. În același timp, tot în cadrul desfășurării, avem de a face cu amplificare. Adică, o oră de oră vin alții care îi cer demisia.
Deci, în cazul lui Dragoș Anastasiu, el nu se poate încheia decât cu plecarea lui. Pentru că Guvernul Ilie Bolojan poate să-și adio de la reformă. Cei care cer plecarea lui Dragoș Anastasiu sunt tocmai cei care au ales și au votat pentru Ilie Bolojan: tefeliștii, electoratul de dreapta, presa tefelistă. Acest om este aparat împotriva propriului electorat al puterii.
În același timp, este limpede că Dragoș Anastasiu este omul lui Ilie Bolojan. El l-a scos la suprafață, n-auzisem până acum despre el, și, sigur, și al lui Nicușor Dan și cei doi acum le este foarte greu să renunțe. Mai ales ca au pariat mult pe vicepremierul ăsta. Deci, Ilie Bolojan are de ales: poate să-l salveze, dar nu-i obligatoriu, dar, în același timp, și-a compromis deja toată campania sa de reformist. Deci, eu cred că, până la urmă, se va sfârși și cu plecarea lui Dragoș Anastasiu.