1,5 milioane de lei de la Ministerul Culturii pentru completarea colecţiilor a trei muzee

1,5 milioane de lei acordă Ministerul Culturii pentru completarea colecţiilor Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, ale Muzeului Brukenthal din Sibiu şi ale Complexului Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi.

1078 afișări
Imaginea articolului 1,5 milioane de lei de la Ministerul Culturii pentru completarea colecţiilor a trei muzee

Sursa foto: Facebook

Ministerul Culturii acordă 1,5 milioane de lei pentru completarea colecţiilor administrate de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu şi Complexul Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi. Sesiunea de achiziţii 2024 se va desfăşura simultan în cele trei muzee, cu un buget alocat de câte 500.000 de lei pentru fiecare dintre instituţii, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

”Sistemul de participare şi selecţie este acelaşi ca în sesiunile precedente organizate de Muzeul Naţional de Artă Contemporană (...): claritate a criteriilor şi a modului de întocmire a dosarului, probitate şi transparenţă a selecţiei, negocierile ducând la intrarea în colecţiile MNAC a unui număr total de 359 de lucrări. Ele au fost şi sunt în continuare accesibile publicului printr-o serie de expoziţii realizate la sediul muzeului şi în ţară, prin parteneriate cu alte instituţii. Un catalog este în curs de apariţie la Editura MNAC”, se arată în comunicat.

Procedura se va derula în două faze distincte: selecţia competitivă; negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare (procedură distinctă de atribuire) cu fiecare dintre câştigătorii selecţionaţi de juriu.

”Sesiunea de achiziţii de artă contemporană 2024 urmăreşte dezvoltarea colecţiilor celor trei muzee şi, prin aceasta, creşterea patrimoniului cultural al României. Achiziţiile vor constitui un stimulent pentru producţia artistică, iar procedurile vor viza operele de artă originale, inedite (...), opere aparţinând atât artiştilor de referinţă ai istoriei recente, din România sau diaspora, cât şi tinerelor generaţii. Sunt de interes lucrări din toate mediile, care îndeplinesc criteriile formulate de specialiştii muzeului şi analizate de către membrii juriului, şi a căror stare de conservare şi rezistenţă în timp permit depozitarea, expunerea, recontextualizarea şi mobilitatea locală şi transnaţională. Sesiunea de achiziţii 2024 este dedicată atât artiştilor originari din România, în viaţă, activi în ţară sau în diaspora, cât şi moştenitorilor de drept ai unor artişti contemporani originari din România care au activat în ţară sau în străinătate”, relevă sursa citată.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici