2 noiembrie 2019: Ziua Internaţională pentru abolirea impunităţii în cazul crimelor împotriva jurnaliştilor. MAE condamnă intimidarea jurnaliştilor

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat, sâmbătă, că se va angaja în consolidarea angajamentelor internaţionale prin care jurnaliştii sunt protejaţi împotriva agresiunilor la care sunt supuşi, de multe ori. Instituţia a afirmat că sprijină contribuţia jurnaliştilor şi libertatea lor de exprimare.

156 afișări
Imaginea articolului 2 noiembrie 2019: Ziua Internaţională pentru abolirea impunităţii în cazul crimelor împotriva jurnaliştilor. MAE condamnă intimidarea jurnaliştilor

2 noiembrie, ziua libertăţii de exprimare a jurnalistului. MAE român condamnă intimidarea jurnaliştilor şi orice acte de violenţă asupra acestora

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei internaţionale pentru abolirea impunităţii în cazul crimelor împotriva jurnaliştilor şi reafirmă sprijinul său pentru libertatea de exprimare, sub toate formele sale. MAE va utiliza instrumentele diplomatice pentru a consolida angajamentele internaţionale în domeniul asigurării siguranţei jurnaliştilor şi a abolirii impunităţii în cazul crimelor împotriva acestora.”, se arată în comunicatul de presă al instituţiei, remis MEDIAFAX.

Instituţia a comunicat că doreşte să aducă un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa, în urma agresiunilor, şi că sprijină spiritul independent al jurnaliştilor, care îşi folosesc dreptul libertăţii de exprimare pentru a combate dezinformarea.

Ministerul Afacerilor Externe sprijină contribuţia jurnaliştilor şi a celorlalţi lucrători media pentru crearea unui mediu liber şi independent, în care se asigură libera circulaţie a informaţiei şi exprimarea opiniilor şi ideilor cetăţenilor. Apreciem, totodată, aportul actului jurnalistic profesionist pentru a combate dezinformarea sub toate formele sale. Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate atacarea, hărţuirea, intimidarea sau persecutarea jurnaliştilor şi a celorlalţi lucrători în domeniul media şi aduce un omagiu tuturor celor care şi-au pierdut viaţa sau au suferit agresiuni ca urmare a faptului că şi-au exercitat libertatea de exprimare on-line şi off-line.”, se mai arată în sursa precizată.

Totodată, în document este specificat că 2 noiembrie a fost aleasă, de către ONU, Ziua Internaţională pentru abolirea impunităţii în cazul crimelor împotriva jurnaliştilor.

Adunarea Generală a ONU a proclamat 2 noiembrie drept Ziua internaţională pentru abolirea impunităţii în cazul crimelor împotriva jurnaliştilor (International Day to End Impunity for Crimes against Journalists - IDEI) în Rezoluţia Adunării Generale A/RES/68/163 cu scopul de a aduce subiectul în atenţia comunităţii internaţionale şi de a opri ciclul violenţei în acest sens. Data a fost aleasă pentru comemorarea asasinării a doi jurnalişti francezi în Mali, la 2 noiembrie 2013.

În 2015 şi 2017, Adunarea Generală a ONU a adoptat douã rezoluţii privind siguranţa jurnaliştilor şi abolirea impunităţii în cazul crimelor împotriva jurnaliştilor. Pentru anul 2019, o rezoluţie similară se află în atenţia Comisiei a III-a a AG ONU, România aflându-se în rândul principalelor state care o vor co-sponsoriza.”, conform sursei amintite.

Taguri:
mae,
jurnalişti,
onu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici