Acordul privind amplasarea elementelor scutului antirachetă, adoptat de Camera Deputaţilor

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, cu 261 de voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.

78 afișări
Imaginea articolului Acordul privind amplasarea elementelor scutului antirachetă, adoptat de Camera Deputaţilor

Acordul privind amplasarea elementelor scutului SUA în România, adoptat de Camera Deputaţilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată cu proiectul de lege pentru ratificarea acestui acord, acesta urmând să fie transmis Senatului, forul decizional.

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România a fost adoptat pe articole tot în şedinţa de marţi.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a susţinut în plen că acest acord duce la consolidarea securităţii României şi Europei, SUA se angajează ferm la apărarea României prin sistemul antirachetă şi menţionează regimul juridic al bazei. Acordul prevede şi un mecanism avansat de consultare între parteneri, un text avansat, potrivit căruia România nu răspunde pentru prejudiciile cauzate în afara teritoriului prin acţiunea acestui scut antirachetă, a mai spus Aurescu.

Comisiile de specialitate au aprobat în unanimitate acest acord, care generează baza juridică necesară pentru amplasarea sistemului antirachetă în comuna Deveselu, a anunţat deputatul PSD Florin Iordache.

Toate grupurile parlamentare au anunţat că susţin acest acord.

Deputatul PSD Adrian Năstase a arătat că acest tratat are o semnificaţie deosebită şi a avut un parcurs de 20 de ani. "O relaţie politică la nivel înalt între România şi SUA, aceasta este semnificaţia specifică a acestui tratat", a spus Năstase.

Deputatul PDL Mircea Liubanovici a precizat că tratatul arată o relaţie privilegiată de care se bucură România cu SUA şi că niciodată în istorie România nu s-a bucurat de o atenţie mai mare în relaţia cu Statele Unite.

Deputatul liberal George Scutaru a arătat că PNL sprijină fără rezerve acest acord şi când va veni la putere va respecta toate angajamentele.

Deputatul UDMR Attila Korodi a spus că este un moment important şi că în parteneriatul strategic cu SUA trebuie să intre şi dimensiunea circulaţiei libere a cetăţenilor şi creşterea schimburilor comerciale dintre SUA şi România.

România şi SUA au semnat, la 13 septembrie, la nivel de miniştri de Externe, Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România. Semnarea acordului a avut loc la un an şi jumătate de la începerea negocierilor. Ellen Tauscher a condus delegaţia americană pe durata negocierilor, echipa României fiind condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu. Acordul a fost supus spre ratificare Parlamentului.


Acordul încheiat de România şi SUA privind amplasarea elementelor scutului antirachetă la De
veselu a fost făcut public în 23 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici