Adrian Toni Neacşu: „Mentalitatea din parchetele noastre nu corespunde valorilor procesului penal. Nu eşti procuror ca să trimiţi în judecată oameni, ci oameni vinovaţi”

  • „Este esenţial ca publicul să fie interesat de Justiţia unei ţări”
  • „Justiţia a fost folosită prea mult timp ca o ghioagă. Acum nu mai au împotriva cui s-o folosească. Cele 2 mari partide care au condus ţara sunt acum împreună”
  • „Pandemia a învăţat politicienii că este bine ca Justiţia să nu fie lăsată prea liberă. Societatea controlată pare că este mai bine adaptată la vremurile post-pandemice”
  • „Abia acum se discută despre efectele Legilor Justiţiei prin instanţe. Asociaţiile profesionale ale magistraţilor au fost distruse”
  • „Decizia de schimbare a şefilor DNA şi PG este una strict politică. (...) Klaus Iohannis s-a antepronunţat în numirea procurorilor”
  • „Aproape tot sistemul judiciar a fost infiltrat de o anumită ideologie. Există ideea de a face Justiţie cu orice chip. S-a înlocuit Justiţia cu justiţiarismul”
  • „Foarte multe dosare cu achitări se datorează modului cum procurorii văd lucrurile în ţara aceasta”
  • „Dosarele erau ţinute în fişete pentru a fi scoase la momentul oportun. Filtrul şi controlul în parchete nu mai funcţionează”
  • „Sper să avem o revigorare a judecătorilor, dorinţa lor de a se îndrepta spre probele din dosare”
  • „Dosarul Gigină al DNA este cea mai ruşinoasă achitare. (...) Pericolul cel mai mare este scăderea încrederii publice în sistemul judiciar”
  • „Nu ştiu ce se mai poate strica în Justiţie din ceea ce este foarte stricat”
  • „O altă problemă majoră este lipsa de judecători şi procurori. Trebuie oprită hemoragia ieşirilor la pensie din Justiţie”
  • „CSM nu îndrăzneşte să mai spună ceva care să deranjeze factorul politic”
  • „Pensiile magistraţilor sunt nejustificate, extraordinar de mari. Trebuie să existe o soluţie pentru cei care vor să-şi conserve avantajele pe cadrul actual”
1080 afișări
Imaginea articolului Adrian Toni Neacşu: „Mentalitatea din parchetele noastre nu corespunde valorilor procesului penal. Nu eşti procuror ca să trimiţi în judecată oameni, ci oameni vinovaţi”

Adrian Toni Neacşu, Facebook

„Nu există niciun fel de dezbatere pe Justiţie. Nu mai este vedeta.

Explicaţia este: cele 2 mari partide care au condus ţara sunt acum împreună.

Justiţia a fost folosită prea mult timp ca o ghioagă. Acum nu mai au împotriva cui s-o folosească. Dacă aveam acum Parlament PSD şi promova 10% din reglementările actuale, erau în stradă sute de mii de oameni.

Nu se vorbeşte de procedura proastă şi subiectivă de selectare a Procurorilor Şefi. Poate în an electoral se mai animă lucrurile. Lipsa de acţiune lipseşte şi în interiorul Justiţiei. Este o mare acalmie. Este esenţial ca publicul să fie interesat de Justiţia unei ţări. (...) Pandemia a învăţat politicienii că este bine ca Justiţia să nu fie lăsată prea liberă.

În Republica Moldova, jumătate din judecătorii Înaltei Curţi şi-au dat demisia. Societatea controlată pare că este mai bine adaptată la vremurile post-pandemice. Când îşi vor pierde şi din libertăţile lor, probabil vor suferi şi cei din Justiţie. Abia acum se discută despre efectele Legilor Justiţiei prin instanţe. Asociaţiile profesionale ale magistraţilor au fost distruse.

Pe împărţirea puterii, Legile Justiţiei ne-au întors pe vremea Rodicăi Stănoiu. Acum preşedintele instanţei vine cu echipa sa, nu se mai dă concurs. Nu este în regulă să întăreşti atât puterea, ducând-o în zona discreţionarismului.

Prin Legile Justiţiei s-au introdus pensiile speciale pentru membrii CSM. S-a dat un mandat în alb ministrului Justiţiei că orice propune este bun”, a declarat avocatul Adrian Toni Neacşu, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Fostul judecător şi membru CSM a analizat în emisiune şi procedura de selecţie a procurorilor pentru şefiile marilor parchete, aşa cum a fost gestionată de actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, dar şi performanţele Parchetului General şi DNA, aşa cum reies ele din bilanţurile celor două instituţii, dar şi din deciziile recente ale instanţelor de judecată:

„Cei care au condus în Ministerul Public trebuiau schimbaţi. Decizia de schimbare a şefilor DNA şi PG este una strict politică. Dar când o instituţie nu funcţionează, cineva trebuie să-şi asume răspunderea. (...)

Sunt foarte multe persoane târâte nevinovate în instanţă. Vorbim de drame umane, de oameni ţinuţi ani buni în Justiţie degeaba. Nu ai cum să nu vezi că dosare care nu au ce să caute în instanţe sunt acolo.

Aproape tot sistemul judiciar a fost infiltrat de o anumită ideologie. Există ideea de a face Justiţie cu orice chip. S-a înlocuit Justiţia cu justiţiarismul. Foarte multe dosare cu achitări se datorează modului cum procurorii văd lucrurile în ţara aceasta. Nimeni nu discută despre aceste achitări dezastruoase. Justificarea este că altcineva este de vină: CCR.

Prescripţia înseamnă tot vinovăţia celor din parchete: au ţinut dosarele în sertare. Dosarele erau ţinute în fişete pentru a fi scoase la momentul oportun. Îmi doresc ca Justiţia să dea atâtea achitări cât este nevoie ca nevinovaţii să nu fie condamnaţi. Problema este la parchete: cum se ia decizia trimiterii nevinovaţilor în judecată.

Filtrul şi controlul în parchete nu mai funcţionează. Mentalitatea din parchetele noastre nu corespunde valorilor procesului penal. Nu eşti procuror ca să trimiţi în judecată oameni, ci oameni vinovaţi. Sper să avem o revigorare a judecătorilor, dorinţa lor de a se îndrepta spre probele din dosare. (...) Înţeleg că domnii Florenţa şi Voineag au pregătire profesională bună.

Lipsa de procurori este masivă în momentul de faţă. Dosarul Gigină al DNA este cea mai ruşinoasă achitare. A fost o perioadă când Justiţia şi Politicul au lucrat mână în mână ca să facă ordine.

Pericolul cel mai mare este scăderea încrederii publice în sistemul judiciar. Soluţia în cazul Gigină este scrisă totuşi de un judecător.

Între 2018-2022 se pare că în România nu s-au făcut dosare. Prescripţia trebuia aplicată aşa cum a decis CCR. Tot sistemul judiciar a refuzat. CCR este cea mai bună scuză a procurorilor. Odată ce a intervenit prescripţia, clienţii nu mai vor să continue procesul penal. De la judecătoria Câmpina, magistraţii au sesizat ditamai CJUE pe prescripţie.

Mare parte din dosarele prescrise de fapt erau achitări curate. Vedem înverşunarea DNA de a nu aplica deciziile CCR. Oamenii au motive să se sperie. Lucrurile s-au într-un fel într-o zi, în altă zi este altfel. În cazul Piţurcă, s-a intrat în precampania de reconfirmare la şefia DNA. Cred că Crin Bologa oricum ar fi fost schimbat din funcţie, dintr-un calcul politic.

Numirile în fruntea parchetelor sunt exclusiv politice. (...) Înscrierea în concurs este de fentă. Vor să credem că a existat un concurs. Cele 2 persoane au fost agreate dinainte şi apoi a fost un mic teatru. A fost un mic spectacol de operetă.

Procurorii nu s-au înscris pentru că nu au crezut în seriozitatea procedurii. Nu a existat un proces serios de selectare, numirile procurorilor sunt politice. Klaus Iohannis s-a antepronunţat în numirea procurorilor. Secţia de procurori din CSM a fost avertizată să dea un aviz pozitiv”.

Adrian Toni Neacşu a explicat în emisiunea OFF/OnTheRecord, de pe Aleph News, şi de ce crede că PSD va refuza ministerul Justiţiei la rocada premierilor, dar şi care sunt cele mai acute probleme ale sistemului judiciar în această perioadă:

„Presupun că ministerul Justiţiei va fi un cui al lui Pepelea. PSD nu va lua ministerul Justiţiei pentru că este cartoful fierbinte.

Nu ştiu ce se mai poate strica în Justiţie din ceea ce este foarte stricat. Legile Justiţiei din 2022 sunt mai proaste decât cele din 2018.Justiţia ar trebui să ofere echilibru într-o societate iar pentru asta ea trebuie să fie credibilă. (...) Justiţia a părăsit acel echilibru şi s-a ideologizat.

Trebuie să fii judecător şi atât. Nu judecător reformist. O altă problemă majoră este lipsa de judecători şi procurori. Trebuie oprită hemoragia ieşirilor la pensie din Justiţie. Se doreşte o întinerire foarte rapidă a Justiţiei.

Nu ştiu dacă ce se întâmplă este bine pentru sănătatea sistemului nostru judiciar. Strategia de resurse umane nu mai există, ar fi trebuit făcută de Ministerul Justiţiei cu CSM. CSM nu îndrăzneşte să mai spună ceva care să deranjeze factorul politic.

Pensiile magistraţilor sunt nejustificate, extraordinar de mari. Trebuie să existe o soluţie pentru cei care vor să-şi conserve avantajele pe cadrul actual. Achitările de acum sunt date de această generaţie care pleacă şi care are experienţă profesională”.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici