AEP, clarificări despre scrutinul pentru Primăria Capitalei. Nicuşor Dan nu poate fi candidat independent al Alianţei USR-PLUS

PLUS a solicitat AEP să clarifice situaţia cu privire la statutul candidatului pentru Primăria Capitalei. Autoritatea a răspuns că trebuie să fie membru al unuia dintre cele două partide din Alianţă, candidatul, în contextul în care Nicuşor Dan, susţinut de USR Bucureşti, nu e membru al formaţiunii.

1234 afișări
Imaginea articolului AEP, clarificări despre scrutinul pentru Primăria Capitalei. Nicuşor Dan nu poate fi candidat independent al Alianţei USR-PLUS

AEP să clarifice situaţia lui Nicuşor Dan care nu e membru USR, dar candidat al partidului

„Invederăm faptul că art. 29 alin. (1) din Legea nr. 14/2003 prevede că «Pentru aliantele politice, prevederile art. 20 - 22 se aplică in mod corespunzător», iar potrivit alin. (2) - «Alianţele politice ale căror cereri de înregistrare au fost admise se înscriu în Registrul alianţelor politice». Astfel, în baza celor mai sus-menţionate reiese fără echivoc faptul că alianţei politice îi sunt aplicabile prevederile art. 30 din Legea nr. 14/2003 potrivit cărora: «în cazul in care alianţa politică se va prezenta in alegeri cu liste comune, candidaţii trebuie să facă parte dintrun partid politic membru al alianţei»”, arată răspunsul AEP la solicitarea depusă de PLUS.

Prin urmare, AEP transmite, într-un răspuns oficial, obţinut de MEDIAFAX, că Nicuşor Dan nu poate fi candidat al Alianţei USR-PLUS deoarece nu este membru al niciuneia dintre cele două formaţiuni politice.

„Partidele politice se pot asocia în baza unui protocol de asociere, constituind o alianţă politică. Referitor la solicitarea dumneavoastră, în ceea ce priveşte candidatul la funcţia de primar susţinut de alianţa politică, acesta nu poate candida independent, fiind obligatoriu să facă parte dintr-un partid politic membru al alianţei”, potrivit răspunsului AEP.

Nicuşor Dan a fost ales candidat al USR Bucureşti pentru alegerile la Primăria Capitalei. În schimb, PLUS îşi susţine pe Vlad Voiculescu pentru o candidatură la Primăria Municipiului Bucureşti.

Alianţa urmează să decidă cine va fi candidatul comun.

Pe 30 noiembrie, liderii USR au aprobat regulamentul de desemnare a candidaţilor la locale, care permite candidaturile interne pentru alegerile locale pentru candidaţii independenţi. Astfel, Nicuşor Dan poate candida ca independent cu susţierea partidului la Primăria Capitalei.

Pe 7 decembrie, Nicuşor Dan a propus o colaboarare între forţele de opoziţie, la nivelul Bucureştiului şi un acord politic asupra unui program de „guvernare”.

Anterior, deputatul independent Nicuşor Dan declara că nu va candida pentru funcţia de primar general al Capitalei dacă toate partidele de Opoziţie vor susţine un alt candidat. „În alte variante, mai vorbim”, a explicat el.

În schimb, Ludovic Orban a afirmat că a discutat cu Dan Barna despre alegerile locale, însă e prea devreme pentru a aborda subiectul referitor la un candidat unic al partidelor de dreapta pentru acest scrutin electoral.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
aep,
nicuşor dan,
plus

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici