Africa de Sud s-a răzgândit: renunţă la promisiunea de a părăsi Curtea Penală Internaţională, înainte de vizita lui Vladimir Putin

  • Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a revenit miercuri asupra promisiunii de a părăsi Curtea Penală Internaţională, cu câteva luni înainte de a-l primi pe Vladimir Putin, care este căutat de CPI pentru presupuse crime de război.
  • Ramaphosa declarase marţi că Congresul Naţional African, aflat la guvernare, va încerca să anuleze apartenenţa Africii de Sud la Curtea de la Haga, care judecă cazuri de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii.
  • Dar miercuri, biroul lui Ramaphosa a declarat că a făcut o greşeală.
1077 afișări
Imaginea articolului Africa de Sud s-a răzgândit: renunţă la promisiunea de a părăsi Curtea Penală Internaţională, înainte de vizita lui Vladimir Putin

Africa de Sud s-a răzgândit: renunţă la promisiunea de a părăsi Curtea Penală Internaţională. Vladimir Putin urmează să viziteze Africa de Sud în luna august

„Africa de Sud rămâne semnatară a CPI, în conformitate cu o rezoluţie a celei de-a 55-a Conferinţe Naţionale a ANC, care a avut loc în decembrie 2022, de a anula o decizie anterioară de retragere din CPI", a declarat preşedinţia.
 
Rezoluţia din decembrie a fost reafirmată în cadrul unei reuniuni a Comitetului Executiv Naţional al ANC în weekendul 21-24 aprilie 2023".
 
CPI a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzându-l de crima de război de deportare forţată a copiilor de pe teritoriul ocupat de Rusia în Ucraina. Moscova neagă comiterea de crime de război, inclusiv deportările forţate de copii, şi spune că CPI nu are nicio autoritate, deoarece Rusia nu este membră, potrivit Reuters.
 
Putin urmează să viziteze Africa de Sud în luna august pentru un summit al grupului BRICS de economii emergente, format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. În calitate de membru al CPI, Africa de Sud ar fi obligată să îl reţină.
 
Putin nu a călătorit în străinătate de când a fost emis mandatul CPI. El a făcut o singură călătorie în afara fostei Uniuni Sovietice - în Iran - de la lansarea invaziei din Ucraina de anul trecut.
 
ANC a decis, în cadrul conferinţei sale naţionale din decembrie, că Africa de Sud ar trebui să renunţe la un proces legislativ pentru a se retrage din CPI şi să încerce să efectueze schimbări în organizaţie din interior.
 
Preşedinţia a declarat miercuri că Africa de Sud va depune eforturi în vederea înfiinţării unei curţi penale continentale africane care să completeze CPI ca instanţă de ultimă instanţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici