ALDE le-a propus partidelor să demisioneze din Parlament pentru anticipate/ Tomac: Tăriceanu este primul care trebuie să demisioneze, nu ne interesează gogoşile electorale / Reacţiile din partea PSD şi PNL

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a propus marţi ca toţi parlamentarii, de la toate partidele politice, să demisioneze pentru a se putea organiza alegeri anticipate mai devreme de luna decembrie pentru a avea o prezenţă mai ridicată.

2125 afișări
Imaginea articolului ALDE le-a propus partidelor să demisioneze din Parlament pentru anticipate/ Tomac: Tăriceanu este primul care trebuie să demisioneze, nu ne interesează gogoşile electorale / Reacţiile din partea PSD şi PNL

ALDE le-a propus partidelor să demisioneze din Parlament pentru anticipate/ Tomac: Tăriceanu este primul care trebuie să demisioneze, nu ne interesează gogoşile electorale(Imagine: Croitoru Maran/ mediafax Foto)

''Singura soluţie pe care am identificat-o este aceea de a ajunge la un acord între toate partidele politice să organizăm alegeri anticipate mai devreme. Este singura soluţie ca toţi membrii parlamentului să-şi dea demisia şi să avem alegeri în luna octombrie sau noiembrie. Cred că ar fi un lucru util şi parlamentarii ALDE sunt gata să facă acest lucru'', a declarat Daniel Constantin.

El a precizat că Guvernul a trimis către ALDE ''un material'' prin care propune datele de 4 sau 11 decembrie pentru alegerile parlamentare.

''Ambele variante sunt proaste. Pe 4 există riscul, având în vedere că pe 1 decembrie avem Ziua Naţională, pe 6 decembrie o sărbătoare mare a creştinilor ortodocşi, există riscul să avem o participare redusă la vot. Pe 11 decembrie există riscul să avem, nu ştiu, o vreme dificilă şi atunci să avem zăpezi şi atunci să nu avem o participare de asemenea masivă la vot'', a argumentat Daniel Constantin.

Preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac a declarat marţi pentru MEDIAFAX că parlamentarii PMP nu vor demisiona, afirmând că alegerile anticipate propuse de ALDE sunt "gogoşi electorale". "Nu ne interesează agenda politică a domnului Tăriceanu, care gândeşte şi acţionează aşa cum o face tot USL, PSD şi PNL. Acesta ar trebui să fie primul care demisionează", a spus preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, pentru MEDIAFAX, întrebat dacă parlamentarii PMP sunt de acord să demisioneze pentru a face posibilă organizarea alegerilor anticipate, aşa cum a propus copreşedintele ALDE Daniel Constantin.

Eugen Tomac a afirmat că alegerile anticipate propuse de ALDE sunt "gogoşi electorale", precizând că parlamentarii PMP nu vor demisiona.

Cât priveşte riscul unei prezenţe reduse la alegerile parlamentare, Tomac a susţinut că este îngrijorat de ruptura între cetăţean şi clasa politică.

"În urma tragediei de la Colectiv, PSD şi PNL s-au ascuns aşa de bine că nici soarele nu îi vedea şi au recurs la o strategie de guvernare neasumată care nu dus la nimic bun", a subliniat Eugen Tomac, afirmând că lipsa de încredere în clasa politică a crescut.

El a mai spus că obligaţia partidelor este să îşi cureţe partidele de oameni compromişi.

Chelaru: N-o să convingem parlamentarii să demisioneze pentru anticipate că vrea un partid

Vicepreşedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru a declarat marţi, referitor la propunerea ALDE de alegeri anticipate, că nu e posibil să fie convinşi toţi parlamentarii să demisioneze pentru că vrea un partid.

"Având în vedere că mai avem trei luni până la alegeri, nu cred că este neapărat utilă o asemenea mişcare. Am serioase rezerve pentru că nici partidele nu sunt pregătite şi n-o să convingem parlamentarii aflaţi la trei-patru luni la sfârşit de mandat că vrea un partid", a declarat Chelaru pentru MEDIAFAX.

Referitor la datele avansate de guvernanţi pentru alegeri generale – 4 şi 11 decembrie, Ioan Chelaru a spus că nu vede nicio problemă cât timp se încadrează în termenul prevăzut de Constituţie.

"Până la urmă, data alegerilor e stabilită de Guvern. (…) Au mai fost alegeri în decembrie, nu cred că are aşa o importanţă data alegerilor", a spus Chelaru.

Vasile Blaga: ALDE cere alegeri anticipate într-un scop politicianist. Ştie că nu intră în Parlament

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că ALDE cere alegeri anticipate în scop "politicianist", ştiind că nu va intra în Parlament, liderul PNL adăugând că partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin "încearcă orice artificiu pentru rămâne în joc".

"Noi am cerut alegeri anticipate atunci când se impuneau, când după alegerile prezidenţiale era clar că Victor Ponta nu are mai avea niciun suport. ALDE cere alegeri anticipate într-un scop politicianist. Ştie că nu va intra în Parlament şi încearcă orice artificiu pentru a rămâne în joc", a declarat copreşedintele PNL Vasile Blaga, pentru MEDIAFAX, solicitat să comenteze propunerea pentru organizarea alegerilor anticipate făcută de ALDE tuturor parlamentarilor.

Vasile Blaga a afirmat că scorul obţinut de un partid în alegerile locale diferă de cel pe care îl va obţine în alegerile parlamentare, precizând că ALDE ştie acest lucru.

"Este o mare diferenţă între alegerile locale unde candidează zeci de mii de oameni şi alegerile generale. ALDE ştie acest lucru. Şi partidul domnului Meleşcanu a avut între 17% la alegerile locale, la timpul său şi nu a intrat în Parlament", precizat Blaga.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici