Alegeri europarlamentare 2019: Autoritatea Electorală a anunţat care este numărul total de alegători cu drept de vot

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că numărul total de alegători cu drept de vot este de 18.968.840 de persoane, iar 700.843 de români cu drept de vot au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, fiind posesori de paşaport CRDS.

950 afișări
Imaginea articolului Alegeri europarlamentare 2019: Autoritatea Electorală a anunţat care este numărul total de alegători cu drept de vot

Autoritatea Electorală: Numărul total de alegători cu drept de vot este de 18.968.840

Datele furnizate de AEP:

- numărul total de alegători înscrişi în Registrul Electoral este de 18.987.675 de persoane (din care 18.835 au drepturile de vot radiate la data 26.05.2019)

-din totalul de alegători înscrişi în Registrul electoral, exceptându-i pe cei cu drepturile de vot radiate, un număr de 700.843 de cetăţeni români cu drept de vot au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

-Numărul total de alegători români înscrişi în listele electorale permanente, persoane care au domiciliul sau reşedinţa în România, este 18.267.997 de persoane.

Situaţia privind cetăţenii cu drept de vot la alegerea membrilor din România în Parlamentul European:

„În urma comunicărilor primite din partea instituţiilor cu atribuţii similare ale statelor membre UE privind cetăţenii români care s-au înscris pe listele de votare ale acestor state, au fost identificate în Registrul Electoral 454 de persoane. Dintre acestea, 379 se aflau pe listele electorale permanente, având domiciliul sau reşedinţa în ţară şi au fost radiate de pe listele aferente scrutinului europarlamentar, iar 75 se regăsesc în evidenţa cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Toate cele 454 de persoane vor apărea în evidenţa dedicată din Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot şi prevenire a votului ilegal (SIMPV) pentru alegerile europarlamentare şi au fost transmise către Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate”, potrivit comunicatului de presă.

AEP menţionează că în listele electorale speciale s-au înscris 114 cetăţeni comunitari care şi-au exprimat dorinţa de a vota pentru reprezentanţii din România în Parlamentul European.

După efectuarea tuturor actualizărilor, listele electorale pentru alegerile europarlamentare se prezintă astfel:

- Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente (LEP) este de 18.267.618 persoane;

- Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale speciale (LES) este 114 persoane.

Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate cu drept de vot la acest scrutin este de 700.768 de persoane.

Situaţia privind cetăţenii cu drept de vot la Referendumul naţional:

„La generarea listelor electorale permanente pentru referendumul naţional consultativ convocat de preşedintele României, nu au fost radiaţi din liste cei 379 de cetăţeni români care s-au înscris pe listele de votare ale altor state a vota reprezentanţii acestora în Parlamentul European. Precizăm, de asemenea, că nu există posibilitatea ca un cetăţean comunitar să voteze la acest scrutin. Prin urmare, pentru referendumul naţional, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente (LEP) este 18.267.997 de persoane. Pe lângă aceştia, în Registrul Electoral mai figurează 700.843 cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care au drept de vot la acest scrutin”, mai arată AEP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici