Alegeri în PDL pentru noii prim-vicepreşedinţi, vicepreşedinţi, secretari ai partidului

Consiliul Naţional de Coordonare al PDL se va reuni, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, pentru a alege noii prim-vicepreşedinţi, vicepreşedinţi, secretarul general şi secretarii executivi ai partidului, după ce, luna trecută, Vasile Blaga a fost ales preşedinte al PDL.

508 afișări
Imaginea articolului Alegeri în PDL pentru noii prim-vicepreşedinţi, vicepreşedinţi, secretari ai partidului

CNC al PDL alege sâmbătă noii prim-vicepreşedinţi, vicepreşedinţi, secretari ai partidului (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

La reuniune participă 619 delegaţi, care îi vor vota pe cei care vor ocupa peste 50 de funcţii de conducere în partid, pentru care s-au înscris mai mult de 120 de candidaţi.

Vor fi mai multe etape de vot, în prima etapă fiind aleşi cei 4 prim-vicepreşedinţi ai partidului şi secretarul general, în a doua vicepreşedinţii, iar în ultima etapă vor fi votaţi secretarii executivi şi membrii comisiilor de integritate, litigii şi statut şi, respectiv, de revizie şi control.

Pentru toate funcţiile s-au înscris atât cei care au susţinut, la Convenţia Naţională din 23 martie, moţiunea lui Vasile Blaga, cât şi cei care au susţinut moţiunea Elenei Udrea.

Udrea nu şi-a înscris candidatura pentru nicio funcţie, în schimb susţinătorii ei au venit în ultima zi de depunere a candidaturilor şi au ales să candideze la funcţiile din conducerea partidului.

"Am decis ca toţi cei care au susţinut moţiunea mea să candideze, sâmbătă, la CNC, pentru funcţii de conducere în partid, cu excepţia mea. Fac ce am promis şi anume rămân simplu membru de partid. Nu candidez la CNC, însă, având în vedere că moţiunea pe care am susţinut-o pentru preşedinţia PDL a obţinut la Convenţie jumătate din voturi, am luat decizia la nivelul grupului celor care m-au susţinut ca toţi cei care doresc să candideze dintre susţinători să fie sprijiniţi de noi, sâmbătă, la CNC", a spus Elena Udrea.

Astfel, pentru funcţiile de prim-vicepreşedinte s-au înscris 6 candidaţi, aceştia fiind Liviu Negoiţă, Anca Boagiu, Dorin Florea, Andreea Paul, cunoscuţi susţinători ai lui Vasile Blaga, precum şi Theodor Paleologu şi Ion Ariton, cei care au fost de partea Elenei Udrea la Convenţie.

Prim-vicepreşedinţii vor fi aleşi pe domenii dintre candidaţii care au întrunit cel mai mare număr de voturi, Andreea Paul şi Ion Ariton urmând să concureze pentru domeniul economic, Theodor Paleologu şi Dorin Florea pentru domeniul politici publice, Liviu Negoiţă pe domeniul comunicare şi Anca Boagiu pe strategii politice.

Pentru cele 16 funcţii de vicepreşedinte s-au înscris 29 de candidaţi, între aceştia fiind Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Cezar Preda, Ioan Oltean, Lucian Bode, Mircea Hava, Alin Popoviciu, Marian Jean Marinescu, Petru Luhan, Romeo Raicu, Radu F. Alexandru, Ioan Bălan, dar şi Roberta Anastase, Florin Popescu, Lucian Bode, Vasile Gherasim, Gheorghe Tinel, care au susţinut-o pe Udrea.

Pentru 16 funcţii de secretar executiv s-au înscris 39 de candidaţi, între care Traian Igaş, Mircea Toader, Petru Călian, Cristian Poteraş, Valeria Schelean, Gigi Chiru, Alexandru Ciocâlteu, dar şi George Scripcaru, Eugen Tomac, Mircea Man, Cristian Petrescu şi Adrian Trif.

Pentru cele două funcţii de secretar general adjunct s-au înscris cinci candidaţi: Costică Canacheu, Clement Negruţ, Bogdan Cantaragiu, Sorin Muntean, Marian Zlotea.

Pentru funcţia de trezorier al partidului candidează Ion Ivaşcu.

Gheorghe Flutur este singurul candidat pentru funcţia de secretar general al PDL.

Unii dintre democrat-liberali candidează pentru mai multe funcţii, cum ar fi Theodor Paleologu, care candidează şi la prim-vicepreşedinte şi la funcţia de vicepreşedinte, Lucian Bode candidează şi la vicepreşedinte şi la secretar executiv, la fel şi Gheorghe Tinel.

CNC va alege sâmbătă şi membrii Comisiei de integritate, litigii, statut, unde pe opt locuri candidează 30 de democrat-liberali, şi membrii Comisiei de revizie şi control, unde pe şase locuri sunt înscrişi 12 candidaţi.

Potrivit noilor prevederi ale Statutului stabilite la Convenţia Naţională din 23 martie, PDL va avea 16 vicepreşedinţi responsabili cu următoarele departamente: pentru strategii, relaţii politice şi internaţionale, de imagine, comunicare, mass-media, pentru politici economice, mediul de afaceri, fonduri europene, pentru politici sociale, sindicate, patronate, ONG, pentru politici privind administraţia publică, justiţie, siguranţă naţională, ordine publică, pentru politici în agricultură, pentru politici în edcaţie, cercetare, cultură, minorităţi şi pentru sănătate. Dintre aceşti 16 vicepreşedinţi, 8 vor fi vicepreşedinţi regionali responsabili cu regiunile de dezvoltare. Dintre cei 16 secretari executivi, 8 sunt responsabili pe domenii, iar alţi 8 vor fi responsabili pentru regiunile de dezvoltare.

Secretarul general al partidului va coordona activitatea de organizare, a organizaţiilor judeţene, a secretarilor generali adjuncţi, dar şi a vicepreşedinţilor şi secretarilor pentru regiunile de dezvoltare.

Din Biroul Permanent Naţional al PDL vor face parte şi foştii preşedinţi ai partidului, care sunt membi ai PDL.

"Competiţie puternică la PDL", a apreciat Gheorghe Flutur, actual secretar general, arătând că aceia care candidează o fac în nume propriu, nu în numele uneia dintre cele 3 moţiuni de la Convenţie, Vasile Blaga, Elena Udrea sau Monica Macovei, ceea ce este "un semn de unitate a PDL".

"Conducerea partidului este important să fie una puternică şi aş vrea ca din conducerea partidului să facă parte reprezentanţii tuturor moţiunilor", a afirmat şi Elena Udrea.

La Convenţia Naţională extraordinară din 23 martie, PDL l-a ales pe Vasile Blaga ca preşedinte, iar pe Daniel Buda şi Gheorghe Ialomiţianu drept preşedinţi ai comisiilor de integritate, litigii şi statut şi, respectiv, de revizie şi control.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici