ALEGERI LOCALE 2012 - Contestaţia depusă de şeful Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, la candidatura tizului său, admisă de Tribunal

Contestaţia depusă de preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, la candidatura la şefia instituţiei a unui tânăr de 24 de ani pe nume Victor V. Mocanu a fost admisă, sâmbătă, de judecătorii Tribunalului Buzău, decizia putând fi atacată cu recurs.

504 afișări
Imaginea articolului ALEGERI LOCALE 2012 - Contestaţia depusă de şeful Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, la candidatura tizului său, admisă de Tribunal

Contestaţia depusă de şeful CJ Buzău, Victor Mocanu, la candidatura tizului său, admisă de Tribunal (Imagine: Catalin Lutu/Mediafax Foto)

Procesul în acest caz a început vineri, când judecătorii au admis cererea de amânare pentru sâmbătă, pentru ca Victor V. Mocanu, tânărul a cărui candidatură a fost contestată de preşedintele CJ Buzău, să fie prezent în sala de judecată.

Sâmbătă, şedinţa de judecată a început cu o amânare de o oră, solicitată de avocatul tânărului candidat la şefia CJ şi necesară pentru studierea înscrisurilor depuse la dosar de contestatarul Victor Mocanu.

După reluarea şedinţei de judecată, avocaţii celor două părţi şi-au expus pledoariile.

Astfel, avocatul preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, Corin Dănescu, i-a comparat cei doi candidaţi cu doi "atleţi care concurează la o cursă, iar unul se pregăteşte de multă vreme şi se antrenează intens pentru a câştiga, pe când celălalt concurează fără niciun pic de antrenament doar pentru a-l impiedica pe celălalt să câştige cursa".

În replică, avocatul tânărului Victor V. Mocanu, Dumitru Popovici, a explicat în faţa instanţei că această comparaţie nu este potrivită pentru că "antrenamentele" nu au început, ci urmează să demareze în 9 mai.

După audierea apărătorilor celor două părţi, instanţa a solicitat reprezentantului Ministerului Public o părere în legătură cu situaţia existentă. Procurorul Gabriela Ilie a precizat că, din cauza timpului extrem de redus dictat de termenul de soluţionare al dosarului, dovezile aduse de avocaţii preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău sunt insuficiente pentru o invalidare de drept a candidaturii lui Victor V. Mocanu.

Cu toate acestea, după o oră de deliberări, judecătorul Mariana Coţofană a dat verdictul final: "Instanţa admite ca întemeiată contestaţia formulată de petentul Mocanu C. Victor împotriva Hotărârii nr. 20 din 1 mai 2012 adoptată de BEJ Buzău prin care a fost acceptată candidatura lui Mocanu V. Victor ca independent pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău în cadrul alegerilor locale din 10 iunie 2012. Constată nulitatea absolută a Hotărârii nr. 20 a BEJ Buzău prin care a fost acceptată candidatura intimatului Mocanu V. Victor. Respinge ca neîntemeiată cererea de intervenţie în interes propriu formulată de Mocanu V. Victor. Cu drept de recurs în 24 de ore de la pronunţare".

La finalul procesului, Ionuţ Iuga, unul din avocaţii tânărului Victor V. Mocanu, a declarat că cel pe care îl reprezintă ar putea face recurs la decizia dată de Tribunalul Buzău, întrucât i s-a încălcat dreptul pe care îl are orice cetăţean de a candida la o funcţie în administraţia judeţeană.

"Vom aştepta motivarea instanţei şi în funcţie de aceasta voi lua legătura cu clientul meu şi decizia îi va aparţine în totalitate dacă va ataca sau nu această hotărâre. Am fost mandatat să îi reprezint interesele din punct de vedere juridic, dar decizia îi va aparţine în totalitate. Cred că dacă s-a angrenat într-o astfel de luptă probabil va declara recurs. Strict juridic cred că i s-a încălcat un drept şi nu cred că discuţiile referitoare la faptul că dacă ar ieşi sau nu ne privesc pe noi", a spus avocatul.

De cealaltă parte, apărătorul preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, avocatul Corin Dănescu a declarat că decizia instanţei este singura hotărâre posibilă ce se putea lua.

"Aşteptăm să vedem motivarea, să vedem dacă se va face recurs şi apoi vom discuta. Personal dacă aş fi fost de partea cealaltă nu aş fi acceptat un asemenea caz. Omul acesta a fost manipulat şi mi-am dat seama de cum l-am văzut. Mi-a fost milă de el, e o simplă presupunere, dar este evident că este o manipulare", a declarat Corin Dănescu.

În 1 mai, un tânăr de 24 de ani, Victor V. Mocanu, cu domiciliul în Râmnicu Sărat, şi-a depus candidatura la BEJ Buzău, prin intermediul avocatului său, care a adus peste 10.000 de semnături. Ulterior, şeful CJ Buzău, Victor Mocanu, candidat independent pentru un nou mandat, a depus contestaţie la Biroul Electoral Judeţean, la candidatura lui Victor V. Mocanu.

Şeful CJ Buzău declara că tânărul a fost adus şi înscris în cursa electorală ca să bulverseze alegătorii, folosindu-se de imaginea şi notorietatea funcţiei sale pentru a strânge semnăturile care îi erau necesare ca independent. În plus, Victor Mocanu spunea că liberalii că au orchestrat această acţiune şi susţinea că majoritatea semnăturilor strânse pentru candidatul independent Victor V. Mocanu provin din localităţi conduse de primari PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici