ALEGERI LOCALE 2012 - Partidele semnalează nereguli la vot în secţii din Bucureşti şi din ţară

Mai multe partide semnalează, prin comunicate de presă, nereguli la vot, în secţii din Bucureşti şi din ţară.

1703 afișări
Imaginea articolului ALEGERI LOCALE 2012 - Partidele semnalează nereguli la vot în secţii din Bucureşti şi din ţară

ALEGERI LOCALE 2012 - PDL semnalează nereguli la vot în secţii din Bucureşti şi din ţară (Imagine: Balasz Attila/Mediafax Foto)

Prezentăm comunicatele PDL despre alegeri locale 2012:

"PDL Craiova a formulat o contestaţie la Biroul Electoral de Circumscripţie, semnalând continuarea, de către un reprezentant al unui partid politic, a propagandei electorale chiar în incinta secţiei de votare.

PDL Craiova a fost sesizat telefonic de către o alegătoare, Mariana Ghiorghiescu, care a votat la secţia nr.5 de la Liceul Traian Vuia, că în momentul în care i-au fost înmânate buletinele de vot, un membru al biroului electoral al secţiei de votare i-a transmis: «Pot să plec şi acasă, tot a mea iese», femeia considerând afirmaţia ca o instigare pentru a o determina să voteze candidatul USL la Primăria Craiova".

"Uniunea Social Liberală gestionează de o manieră extrem de agresivă ziua votului pentru alegerile locale. Astfel, candidatul PDL Bucureşti pentru Consiliul General Cristian Ţugurel a fost agresat de către reprezentanţii USL în interiorul secţiei de votare nr. 37 din Capitală. Ţugurel, preşedintele Organizaţiei de Tineret a PDL Bucureşti, se afla în incinta Colegiului Agricol «Viaceslav Harnaj». De asemenea, şi reprezentantul PDL în secţia de votare a fost ameninţat şi înjurat de oamenii USL.

Mai rău este faptul că agresiunile s-au accentuat în momentul în care deputatul PNL Daniel Budurescu a pătruns în secţia de votare, împreună cu mai mulţi oameni care nu aveau dreptul să se afle acolo, nefiind înscrişi pe listele electorale, şi a cerut să afle situaţia de la respectiva secţie. Alături de el se afla şi Paul Olteanu, candidat al PNL pentru Consiliul Local al Sectorului 1".

«Cei din USL nu înţeleg să se comporte nici măcar în ziua votului ca nişte oameni normali. Din dorinţa lor de a afla exact cum este situaţia, înainte de închidere urnelor, au venit să ceară evidenţa prezenţei la vot. Deputatul Daniel Budurescu şi Paul Olteanu erau însoţiţi de persoane neautorizate, care ne-au bruscat, ameninţat şi înjurat», a declarat Cristian Ţugurel, preşedintele Organizaţiei de Tineret PDL Bucureşti.

Candidatul PDL pentru Consiliul General a chemat Poliţia la faţa locului pentru a împiedica o eventuală degenerare a evenimentelor din secţia de votare nr. 37.

Agresiunile fizice şi verbale reprezintă dovada cea mai clară a modului ilegal şi imoral în care Uniunea Social Liberală încearcă să gestioneze votul de astăzi din Capitală. Este clar că USL nu doreşte ca rezultatul votului să reprezinte voinţa cetăţenilor, încercând prin ameninţări şi agresiuni să-şi sporească zestrea electorală".

"La Finta, Cojasca şi Butimanu, USL îşi face legea

În comuna Cojasca, primarul în funcţie şi actualul candidat desemnat de USL pentru funcţia de edil şef, a considerat de cuviinţă să-şi mai facă nişte reclamă chiar în ziua de alegeri. Drept urmare, şi-a montat un banner electoral de mari dimensiuni chiar pe faţada primăriei, instituţie aflată la numai 50 de metri de două secţii de votare.

În comuna Finta, la secţia din Gheboaia, au descins deputaţii PSD Ion Stan şi Ion Dumitru, însoţiţi de un reprezentant zonal Romsilva, în scopul de a intimida şi ameninţa preşedintele secţiei, membrii comisiei de votare şi alegătorii din incintă.

Deosebit de gravă este şi situaţia creată de deputaţii PSD Ion Stan şi Ion Dumitru la secţia de la Şcoala Generală din Butimanu, unde aceştia au dat dispoziţie preşedintei Matei Georgiana de a lăsa în interiorul secţiei doar câte doi votanţi, în condiţiile în care există cinci cabine de vot amenajate. Scopul acestei strategii diabolice, pusă la punct de capii PSD, este de a determina cetăţenii veniţi la vot să renunţe să-şi mai exercite dreptul constituţional de a mai alege, întrucât timpul de aşteptare la rând, în caniculă, este de ordinul orelor.

Reprezentanţii PDL Dâmboviţa apelează, din nou, la instituţiile statului să-şi facă în regim de urgenţă datoria în aceste cazuri".

"USL şi UNPR dau mită electorală în Sectorul 2

PDL sector 2 a sesizat poliţiştii de la secţia 9 asupra faptului că în Pantelimon, la Şcoala 66, de pe strada Potârnichii, reprezentanţii USL şi UNPR dădeau bani pentru voturi. Oamenii erau chemaţi în magazinul de la parterul blocului situat lângă Şcoala 66, precum şi în scări de bloc din zonă, unde primeau mită 1 milion de lei vechi pentru un vot.

De asemenea, la secţia 252, aflată la şcoala 51 din Pantelimon reprezentanţii PDL sector 2 sesizat preşedintelui secţiei de votare faptul că un alegător şi-a fotografiat buletinul de vot. Alegătorul a fost ridicat de poliţişti şi dus la secţia de poliţie pe raza căreia se află şcoala.

PDL sector 2 apreciază că prin aceste practici se pune în pericol desfăşurarea alegerilor şi cere organelor abilitate să ia măsurile care se impun pentru a readuce în legalitate procesul de votare.

Le reamintim atât reprezentanţilor USL şi UNPR , cât şi tuturor alegătorilor care acceptă să ia parte la tentativa de fraudare a scrutinului, că aceasta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare".

"Partidul Democrat Liberal Craiova acuză reprezentanţii UNPR că dezinformează opinia publică susţinând că reprezentanţi ai PDL oferă alegătorilor bani pentru a vota candidaţii PDL.

În momentul de faţă, niciun reprezentant PDL nu se află în afara secţiei de votare nr. 131 din Craiova, aşa cum susţin reprezentanţii UNPR. În schimb, un grup format din mai mulţi simpatizanţi UNPR se află în acest moment în faţa secţiei de votare nr. 133, încercând să influenţeze alegătorii.

Biroul de presă al PDL Craiova".

Prezentăm integral comunicatele UNPR:

"Biroul de presă al Uniunii Naţionale pentru Progresul României este împuternicit să vă informeze cu privire la următoarele nereguli, pentru care au fost depuse sesizări către birourile electorale de circumscripţie şi, respectiv, către poliţie: La Secţia de votare nr. 131, de la Şcoala Nr. 14 «Ion Ţuculescu» din Craiova, mai multe persoane au reclamat faptul că, la intrarea în secţie, le-au fost oferiţi bani pentru a vota candidaţii Partidului Democrat Liberal. 

La Secţia de votare nr. 111 din incinta Colegiului Naţional «Ştefan Velovan» din Craiova, reprezentantul UNPR a formulat întâmpinare cu privire la faptul că o persoană avea mai multe buletine de vot asupra sa. 

La Secţia de votare nr. 61, de la Facultatea de Agricultură din Craiova, o persoană a fost surprinsă în timp ce încerca să introducă două buletine de vot în aceeaşi urnă. 

Reprezentantul UNPR din Secţia de votare nr. 156, situată la Şcoala Nr. 39 «Nicolae Bălcescu» din Craiova, a depus sesizare cu privire la prezenţa în cabina de vot a două persoane. 

La Secţia de votare nr. 153, situată la Şcoala Nr. 39 «Nicolae Bălcescu» din Craiova, s-a constatat lipsa unei ştampile cu menţiunea «Votat». Poliţiştii au demarat cercetări în acest caz, pentru stabilirea circumstanţelor în care a dispărut ştampila". 

"Patru secţii din Sectorul 1 al Capitalei riscă să anuleze toate voturile pe care bucureştenii le-au introdus în urne până la ora 16.00. Preşedinţii secţiilor nr. 55, 56, 57 şi 58 au refuzat să anunţe în scris Biroul Electoral al Sectorului 1 în legătură cu faptul că un material electoral (banner) se afla în ziua alegerilor chiar la intrarea în secţii, deasupra indicatorului de îndrumare a electorilor spre secţiile de vot.

Din acest motiv, reprezentanţii UNPR în birourile electorale ale secţiilor respective au cerut respectarea legii şi înlăturarea acestui material electoral, care se află la mai puţin de 500 de metri de secţiile de votare. Cum preşedinţii secţiilor respective au refuzat să ia vreo măsură, organizaţia UNPR Sector 1 a solicita Biroului Electoral al Sectorului 1 şi Autorităţii Electorale Permanentne, anularea rezultatelor de la secţiile respective, întrucât potrivit legii, votul nu trebuie să fie influenţat de astfel de materiale. 

UNPR Sector 1 a respectat toate prevederile legale şi a înlăturat încă de sâmbătă dimineaţa toate materialele electorale aflate în apropierea secţiilor de votare".

Prezentăm integral comunicatul PNL:

"Sectorul 6

În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, la nivelul sectorului 6 au fost distribuite materiale al căror conţinut face referire la o citaţie din luna februarie a acestui an, în care se arată că Rareş Mănescu, candidatul USL la Primăria Sectorului 6, împreună cu consilierii locali ai PNL Sorin Dina şi Manuel Avramescu, au cerut în instanţă oprirea imediată a lucrărilor de reabilitare a blocurilor.

Prin aceste materiale, s-a urmărit inducerea ideii că Rareş Mănescu va opri reabilitarea blocurilor imediat ce va fi ales primar al Sectorului 6.

În contextul acestei campanii de dezinformare, Rareş Mănescu a reafirmat încă de vineri angajamentul făcut în faţa locuitorilor din sectorul 6 cu privire la continuarea reabilitării blocurilor astfel încât, până la finalul primului mandat, toate blocurile din sector să fie reabilitate termic.

Sector 4

PDL a distribuit pliante ce conţineau mesaje tendenţioase la adresa candidatului USL la şefia Sectorului 4, actualul primar Cristian Popescu Piedone. Persoanele care au distribuit vineri noapte pliantele împotriva primarului Cristian Popescu Piedone purtau însemnele PDL, fiind recunoscute de locuitorii din zonă ca aparţinând staff-ului electoral al Sulfinei Barbu.

În acest context, USL îi cere Sulfinei Barbu, candidatul PDL pentru conducerea Sectorului 4, să îşi ceară scuze, în mod public, pentru acuzaţiile făcute în respectivele pliante.

În caz contrar, luni, USL va depune o plângere penală împotriva Sulfinei Barbu şi a Organizaţiei PDL Sector 4, prin care va solicita anchetarea cazului şi identificarea celor care au distribuit pliantele.

Giurgiu

În noaptea de vineri spre sâmbătă, a avut loc un incident electoral în comuna Ogrezeni. Persoane necunoscute au aruncat în curţile mai multor cetăţeni, precum şi pe stradă fluturaşi care conţineau fotografia deputatului Dan Păsat şi un mesaj prin care acesta recomanda cetăţenilor să-l voteze pe candidatul PNL la primăria localităţii, Jipa Jean. Această acţiune aduce prejudicii de imagine candidatului PNL şi partidului, întrucât se asociază numele candidatului liberal cu cel al deputatului Dan Păsat, care este cercetat de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi corupţie.

Menţionăm faptul că deputatul Dan Păsat nu este membru PNL, ci PDL, din februarie 2010.

Satu Mare

La nivelul municipiului Satu Mare, în condiţiile în care dl. Coica Dorel este candidatul USL la primăria municipiului Satu Mare:

Toţi membri înscrişi în baza de date a Organizaţiei municipale a PNL Satu Mare au primit sâmbătă, 9 iunie a.c., pe telefoanele mobile următorul mesaj:

«Dr. Cioca ne-a trădat, votaţi candidaţi USL pentru Consiliul Local şi Iuliu Ilyes Primar. CONTINUĂM IMPREUNĂ!»

Iuliu Ilyes este candidatul din partea UDMR la primăria municipiului.

Acest mesaj a fost transmis fără cunoştinţa conducerii PNL Satu Mare. În consecinţă, Organizaţia PNL a depus o sesizare şi la poliţia municipiului Satu Mare.

Timiş

În cursul serii de sâmbătă, au fost găsite materialele publicitare ale PNL Timiş, reprezentându-l pe candidatul la Primăria Timişoarei, Nicolae Robu, lipite de parbrizele maşinilor de pe două străzi din oraş.

Aceste materiale nu au fost distribuite de către Organizaţia PNL Timiş.

La secţia de votare 3 din Săcălaz, un cetăţean a primit un buletin de vot pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Timiş gata ştampilat cu numele lui Constantin Ostaficiuc, candidatul PDL. Cetăţeanul a sesizat comisia din secţia de votare, care a anulat respectivul buletin.

Botoşani

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 3.30, mai mulţi botoşăneni au fost contactaţi telefonic şi au fost îndemnaţi să voteze candidaţii USL înscrişi pe listele pentru primărie şi consiliul judeţean. Numărul de telefon de pe care s-a efectuat apelul este 0374100850.

Călăraşi

În comuna Curcani din judeţul Călăraşi s-a întrerupt procesul de vot în această dimineaţă. Urna de votare a fost spartă de către un grup susţinători ai candidatului Alianţei Popular Creştine.

S-a solicitat intervenţia organelor de ordine.

Cluj

La secţia de votare de la Liceul Avram Iancu, a fost depistat primul incident din Cluj-Napoca. Un votant a fost surprins în timp ce încerca să fotografieze buletinul de vot. Respectivul votase pentru PD-L. A fost reţinut de organele de ordine şi este în prezent cercetat."

Prezentăm integral comunicatul USL:

"La nivelul mai multor secţii de votare, reprezentanţii Biroului electoral al Secţiilor de votare au permis prezenţa în cabina de vot a însoţitorilor pentru alegători, chiar dacă aceştia din urmă nu se încadrau în situaţia prevăzuta de dispoziţiile art 86 alin 2 din lege. De cele mai multe ori persoanele care au însoţit alegătorii au fost rude ale candidaţilor PDL din circumscripţia respectivă, fără ca fenomenul să fi fost stopat de organele abilitate.

Există persoane neidentificate care dau telefon la anumite secţii de votare şi care pretind că sună din partea serviciului de urgenţă 112 şi solicită date despre nume, prenume, nr votanţi, seria şi nr actului de identitate, CNP şi adresă pentru persoanele care au votat cu viză de flotant.

Sectorul 3

Semnalăm faptul că la secţiile de votare din cartierul Industriilor – 602-623 – observatorilor acreditaţi BEC pentru Sorin Oprescu, candidat pentru funcţia de primar al PGMB, le era interzis de către preşedinţii secţiilor de votare să intre în secţii.

PDL continuă campania electorală în ziua votului, ignorând legislaţia care înterzice strict acest lucru. Începând de la ora 8:00, foarte mulţi cetăţeni din Sectorul 3 au primit telefon din partea PDL, de la numărul: 0317102860. Cetăţenii au fost întrebaţi dacă s-au prezentat la vot şi apoi au fost îndemnaţi să voteze candidatul PDL la primăria Sectorului 3, Liviu Negoiţă.

La secţia de votare nr. 391 din incinta Şcolii 80, delegata PDL a fost surprinsă cu o sacoşă de buletine de vot ştampitale cu ştampila de control. Au fost sesizate organele abilitate.

Sectorul 4

Bogdan Diaconu, directorul de campanie al USL Sector 4, a declarat astăzi că Sulfina Barbu şi PDL au încălcat flagrant legea pentru că au continuat campania electorală şi în ziua votului.

«PDL şi-a păstrat corturile electorale pentru ziua de astăzi, lucru interzis de lege. Avem imagini cu corturile PDL şi am făcut în acest sens o sesizare la Biroul Electoral de Sector, unde am depus şi dovezile. Corturile trebuie ridicate imediat, iar orice acţiune electorală a PDL în sector trebuie oprită, pentru că încearcă să influenţeze votul în mod ilegal.

Este o încercare disperată a PDL-ului de a ajunge la cinci procente în Sectorul 4, motiv pentru care Sulfina Barbu este dispusă să săvârşească orice ilegalităţi. Vom fi atenţi în continuare, pe tot parcursul zilei şi al nopţii, la acţiunile PDL Sector 4, pentru că Sulfina Barbu pare în stare de orice mârşăvie ca să piardă alegerile mai puţin ruşinos decât se prefigurează», a declarat Bogdan Diaconu, directorul de campanie al USL Sector 4.

Sectorul 6

La secţia 1114 şcoala 157, str. Hanul Ancutei nr 4, a fost prins un alegător care şi-a fotografiat votul. Există informaţii că vine un val mare de votanţi plătiţi.

La 1124 s-au înmânat buletine deja ştampilate cu PP-DD. Secţia de la Şcoala 198, str. Apusului 71-73 acum este închisă şi se verifică toate buletinele să nu mai fie deja ştampilate.

Ialomiţa

La secţia de votare nr 2 Sinteşti, comuna Boraneşti, judeţul Ialomiţa, buletinele de vot au ajuns la secţia de votare în dimineaţa zilei votului, cu câteva minute înainte de deschidere, contrar procedurilor legale. Pe timpul nopţii, buletinele de vot au fost «uitate» în portbagajul maşinii primarului în funcţie, Ailenei Petru, care este şi candidatul la primărie din partea PDL.

Vinovaţi de această situaţie se fac atât preşedintele secţiei de vot, doamna Mariana Ciudoiu cât şi vicepreşedintele, care nu au respectat prevederile art 78, alin (3) din Legea nr 67/2004 potrivit cărora preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, împreună cu membrii acestuia, în ajunul zilei alegerilor, la ora 18, trebuie să fie prezenţi la sediul secţiei de votare şi să se asigure că toate materialele necesare votării sunt în secţia de votare.

Dâmboviţa

A fost depusă plângere penală în localitatea Corbii Mari. Băiatul candidatului PDL la funcţia de primar al comunei şi primar în funcţie, împreună cu mai mulţi cetăţeni de etnie rromă, intimidează candidaţii USL la Consiliul Judeţean Dâmboviţa Marinescu Ioan şi Lascaie Ionuţ, ameninţându-i şi utilizând acte de violenţă fizică asupra acestora, pentru a-i determina să părăsească localitatea. Conform dispoziţiilor art. 193 şi 194 aceste fapte se pedepsesc şi sancţionează infracţiunile de ameninţare şi şantaj.

A fost depusă plângere penală în localitatea Cândeşti, unde la secţia nr.2 Dragodăneşti, fratele primarului în funcţie, domnul Ghiorman Nicolae, a intrat în secţia de votare cu pistol în scop evident de intimidare.

Constanţa

Organizaţia judeţeană CT sesizează săvârşirea infracţiunii de mită electorală de reprezentanţii Partidei Rromilor din comuna Cuza Vodă. Sesizarea fiind adresată atât BEC nr 32 Cuza Vodă, dar şi organelor de poliţie.

La secţia de votare nr.1 din comuna Adamclisi, Preşedintele BESV permite numitului Ghiţă Alexandru să însoţească alegătorii în cabina de vot, persoanele însoţite nefiind în situaţia prevăzută de dispoziţiile art.86 alin.2 din Legea nr.67/2004, respective nu sunt persoane aflate în imposibilitatea fizică de a-şi exprima opţiunea de vot.

În secţia de votare nr.3 din comuna Valu lui Traian, Preşedintele BESV permite alegătorilor să intre câte două personae în cabina de vot, aceste persoane nefiind în situaţia prevăzută de dispoziţiile art.86 alin.2 din Legea nr.67/2004, respective nu sunt persoane aflate în imposibilitatea fizică de a-şi exprima opţiunea de vot.

La secţia de votare nr.3 din satul Nisipari, comuna Castelu, Circumscripţia Electorală nr.20 comuna Castelu, jud. Constanţa, s-a constatat în această dimineaţă, cu ocazia numărării buletinelor de vot de către Biroul Electoral al Secţiei de Votare (BESV), dispariţia unui buletin de vot pentru alegerea Primarului, purtând ştampila de control a secţiei de votare.

Prin dispariţia buletinului de vot s-a creat premisa unei fraude electorale, prin metoda suveica.

Preşedintele BESV Marin Gheorghiţă a dispus, contrar legii, aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare în ziua de 9 iunie 2012, cu ocazia şedinţei BESV de la ora 18.00. Preşedintele BESV este o persoană din anturajul candidatului PDL Anghel Nicolae, actualul Primar.

La secţia de votare nr.59 din comuna Săcele Preşedintele BESV permite alegătorilor să intre câte două persoane (romi) în cabina de vot, aceste persoane nefiind în situaţia prevăzută de dispoziţiile art. 86 alin.2 din Legea nr.67/2004, respectiv nu sunt persoane aflate în imposibilitatea fizică de a-şi exprima opţiunea de vot.

Giurgiu

În secţiile de votare din localitatea Comana din oră în oră sună cineva şi se prezintă că este de la serviciul de urgenţă 112 şi cere următoarele date: numele şi prenumele celor care votează cu vize de flotant, nr votanţi, seria şi nr BI, CNP, numele acestora.

Hunedoara

Deputatul PDL Viorel Arion a fost amendat cu suma de 1400 RON pentru continuarea campaniei electorale în judeţul Hunedoara, după data limită stabilită de lege pentru încheierea acesteia. Împotriva acestei persoane fuseseră deja înregistrate 22 de reclamaţii privind încălcarea legislaţiei.

Deputatul PDL Viorel Arion a continuat campania electorală şi sâmbătă pe străzile municipiului Hunedoara. Două autoturisme dotate cu sisteme de sonorizare au transmis mesaje electorale în spaţiul public. Este vorba despre Dacia Solenza, de culoare galbenă cu numărul de înmatriculare HD 89 ADU, şi un Renault de culoare gri, cu numărul de înmatriculare, HD 85 TYB. Acestea au fost văzute pe străzile municipiului Hunedoara în timp ce din instalaţiile de sonorizare se auzeau mesaje cu caracter electoral. Au fost înştiinţate organele de poliţie prin serviciul unic de urgenţă 112. De asemenea, în parcul pe care administraţia locală PDL l-a concesionat unui întreprinzător privat, Ovidiu Crişan, care candidează pe lista de consilieri a lui Viorel Arion, s-au scandat mesaje electorale.

Bistriţă-Năsăud

În comuna Feldru din judeţul Bistriţă-Năsăud, la circumscripţia electorală nr. 18, secţia de votare nr. 1 (Primăria  comunei Feldru, nr. 186, sala de şedinţe), tânărul Cute Mihai (25 ani), a fost surprins la ieşirea din cabina de vot, având asupra sa două buletine pentru funcţia de primar, ştampilate  pe numele candidatului PDL. În urma acestui incident a fost sesizată deja poliţia.

Tulcea

Joi, 7 iunie 2012, în timpul unei acţiuni electorale în zona Şantierului Naval STX Tulcea, echipa de campanie a USL s-a întâlnit cu echipa de campanie a PDL. Pentru a transporta materialele promoţionale, cei de la PDL se foloseau de un microbuz aparţinând SC Servicii Publice SA, Salubrizare Oraş. Condamnăm faptul că sunt folosite maşinile unei societăţi aflate în subordinea administraţiei locale în campania electorală, pe banii contribuabilului.

Cei de la PDL Tulcea s-au folosit până acum de toate instituţiile şi serviciile aflate în subordinea administraţiei locale pentru a-şi desfăşura campania electorală, de la Poliţia Locală până la Serviciul de Salubritate, iar acest lucru pe lângă faptul că este ilegal este şi imoral.

Călăraşi

Actualul primar al municipiului Călăraşi, Nicolae Dragu, candidat Alianţa Popular Creştină pentru un nou mandat, a fost surprins dând mită electorală sub formă de bani în ziua votului.

Sălaj

Un cetăţean din Şimleu Silvaniei (oraş condus de Septimiu Ţurcaş, primar PDL) a fost prins cu trei buletine de vot sustrase din secţia de votare nr. 1. Au fost sesizate organele de ordine, iar procesul de votare a fost întrerupt.

Un incident a fost sesizat la Secţia de votare nr. 1, de la Scoala Generală „Horea”, din Şimleu Silvaniei, unde un membru al Comisiei avea lipsa trei buletine de vot. Din cauza acestui incident, procesul de votare a fost întrerupt 10 minute, când reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj au inventariat stocul de buletine al fiecărui membru din Comisie. Persoana care a avut lipsă trei buletine de vot nu a fost înlocuit în Comisia de vot. În acest caz, IPJ Sălaj a demarat o anchetă în vederea lămuririi situaţiei.

Argeş

În comunele argeşene Călineşti şi Leordeni, dar şi în Piteşti, în zona cartierului Găvana, în noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost distribuite materiale denigratoare la adresa candidatului USL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. Faptele au fost aduse în atenţia reprezentanţilor MAI şi a Birourilor electorale.

De asemenea, în comuna Călineşti, candidaţii USL au surprins şi filmat un membru PDL care asigura transport la secţiile de votare pentru candidatul PDL la primărie. Totodată, reprezentantul PDL oferea cetăţenilor mită electorală sub formă de bani pentru ca aceştia să voteze în favoarea candidatului PDL. Au fost chemaţi reprezentanţi ai Poliţiei, urmând să se facă cercetări penale în acest sens.

În comună Bradu, nu au fost înlăturate, din apropierea unei secţii de votare, conform prevederilor legale, panourile publicitare cu primarul PDL în funcţie, Florin Frăţică. 

Timiş

Candidatul Uniunea pentru Timiş la Primăria Timişoara, a postat sâmbătă pe reţeaua de socializare Facebook, un mesaj prin care susţinea că se plăteşte cu 200 de lei o fotografie de pe buletinul de vot care să fie ştampilat în favoarea lui Nicolae Robu. Acuzaţia este evident falsă.

Dezinformarea a continuat în această dimineaţă prin mesajele text pe telefoanele mobile ale timişorenilor. De pe numărul de telefon 0740.107.500 a fost transmis un mesaj fără nicio legătură cu realitatea. Mesajul a fost următorul: «La secţia 36 din Timişoara, o persoană a fost ridicată de poliţie, pentru vot cumpărat de USL. Nu acesta este spiritul Timişoarei, nu pentru asta au murit tinerii în Decembrie '89. Timişorenii nu pot fi cumpăraţi de USL!  Mergi la vot şi spune nu răspicat oamenilor lui Iliescu. Distribuie prietenilor tăi dacă îţi pasă pe mâna cui ajunge Timişoara».

PNL Timiş a verificat informaţia la Poliţia Timiş, care a negat că ar fi fost arestat cineva pentru vreun incident de acest gen.

Cluj

Secţia de votare nr.11 din Cluj-Napoca ar putea fi închisă deoarece au fost găsite mai multe buletine de vot deja stampilate.

USL Cluj a sesizat la 112  faptul că în apropierea secţiilor de votare cu nr. 27 şi 28 din str. Splaiul Independenţei şi a Secţiei nr. 157 din str. Observatorului din Cluj-Napoca există panouri electorale cu îndemn la vot şi imaginea lui Emil Boc şi Alin Tişe şi a solicitat îndepărtarea acestor panouri.

USL Cluj a sesizat BEJ cu privire la tentative de fraudă electorală în satul Bolic, din zona Huedin, unde reprezentanţii PDL şi ai romilor le recomandă tuturor celor care vin la vot să voteze reprezentanţii PDL. Preşedintele secţiei de votare de acolo nu face nimic pentru că este fostul şef al Poliţiei din zonă, motiv pentru care USL cere BEJ închiderea secţiei de votare.

USL Cluj a sesizat la 112 asupra faptului că PDL plimbă oameni în vârstă la mai multe secţii de votare din municipiului Cluj-Napoca cu ajutorul unei maşini Ford Transit de la Centrul de Recuperare a Copiilor cu Handicap Motor, având nr de înmatriculare CJ 07 SPC. Maşina a fost văzută la secţiile cu nr 153, 129 şi 132.

Procesul de votare a fost suspendat la Secţia de votare nr 11 din cartierul Mănăştur, str Grigore Alexandrescu, din cauza faptului că mai multe persoane au sesizat faptul că au primit buletine de vot gata ştampilate pe PDL. Organele abilitate au fost sesizate, iar procesul de vot este suspendat temporar.

USL Cluj a sesizat organele de poliţie că la Secţia de vot cu nr 28 din Cluj-Napoca au fost găsite mai multe buletine de vot fără ştampila de control în momentul în care le-au fost predate alegătorilor ajunşi pentru a-şi exercita dreptul la vot.

La Secţia de votare nr 28 din Cluj-Napoca au fost găsite mai multe buletine de vot fără ştampila de control în momentul în care le-au fost predate alegătorilor ajunşi pentru a-şi exercita dreptul la vot.

Botoşani

Organele de poliţie l-au prins în flagrant pe numitul Golbac Nicolae Florin, în vârstă de 22 de ani, din Botoşani, cu patru cărţi de identitate asupra lui, documente pe care le-a cumpărat de la cetăţeni, în timp ce oferea între 50-100 ron pentru buletine de vot. În prezent, acesta este anchetat de organele abilitate.

USL Botoşani a depus plângere privind încălcarea legislaţiei electorale de către preşedintele secţiei de votare nr. 7, Dascalu Angela. În dimineaţa zilei de 10 iunie, ziua votului, a fost înmânat un buletin de vot gata ştampilat, ştampila fiind aplicată pe poziţia unui partid politic, la poziţia Primar.

Arad

La mai multe secţii din municipiu (exemplu 38, 39) s-a constatat afişaj ilegal, cu candidatul MCL Gheorghe Falcă, aproape de secţiile de votare. În ciuda reticenţelor angajaţilor Primăriei, la insistenţele USL afişele au fost îndepărtate.

La Sebis, unii alegători au fost însoţiţi în cabina de vot pentru a fi asistaţi în timp ce votează.

În comuna Bata sunt aproximativ 50 de solicitări pentru urna mobilă. Se fac verificări în acest caz."

Şova: Trei persoane din PDL au încercat să-i dea mită şefului secţiei de poliţie din Sectorul 4

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, duminică, în legătură cu desfăşurarea procesului electoral, că reprezentanţii USL au sesizat mai multe nereguli în desfăşurarea votării, cele mai grave fiind înregistrate în Bucureşti şi Dâmboviţa.

"În Sectorul 4, la Secţia 26 de poliţie din Apărătorii Patriei au fost reţinute trei persoane pentru mită electorală, trei persoane din PDL care dădeau mită electorală la solicitarea – înţelegem –  a Sulfinei Barbu. Înţelegem că a fost şi o situaţie umoristică acolo, în sensul că a venit în civil chiar şeful secţiei de poliţie şi au încercat să-i dea mită chiar şefului secţiei de poliţie, şi i-a şi arestat pe cei trei", a susţinut Şova, precizând că respective persoane sunt încă reţinute.

Totodată, senatorul PSD a acuzat faptul că "PDL a continuat campania lansând de pe un număr de telefon apeluri pentru a fi votat Liviu Negoiţă în Sectorul 3".

În plus, Şova a precizat observatorii candidatului la Primăria Capitalei Sorin Oprescu nu ar fi fost lăsaţi să intre în secţiile de votare din Sectorul 3.

De asemenea, în judeţul Dâmboviţa mai mulţi candidaţi ai PDL au încercat intimidarea candidaţilor USL, fratele unui candidat PDL intrând în secţia de votare cu un pistol, în localitatea Cândeşti.

La rândul său, deputatul PSD, Andrei Dolineaschi a susţinut că toate neregulile sesizate au fost reclamate autorităţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici