ALEGERI LOCALE 2012: Politicienii ar putea apărea în emisiuni şi în wekendul electoral

Politicienii care nu sunt candidaţi la alegerile locale ar putea apărea în emisiuni şi în weekend-ul alegerilor - chiar dacă "reprezentanţii competitorilor electorali" nu pot participa decât la emisiuni cu caracter electoral, difuzate de luni până vineri -, în urma unei discuţii la CNA.

375 afișări
Imaginea articolului ALEGERI LOCALE 2012: Politicienii ar putea apărea în emisiuni şi în wekendul electoral

ALEGERI LOCALE 2012: Politicienii ar putea apărea în emisiuni şi în wekendul electoral (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

În şedinţa de miercuri a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), unul din punctele de pe ordinea de zi a fost adresa nr.9017/31.05.2012 de la Realitatea TV - referitoare la o emisiune-bilanţ din campania "În Realitate eşti mai bun", pe care postul intenţionează să o difuzeze pe data de 09 iunie, sâmbătă.

Realizatorul emisiunii, Mihai Tatulici, a fost prezent la şedinţă pentru a cere aprobarea Consiliului pentru difuzarea acestei emisiuni, precizând că este una "de atitudine civică" ce vizează salvarea unor copii din Delta Dunării, în sâmbăta premergătoare alegerilor locale. Tatulici a explicat că în emisiune vor fi invitaţi patru miniştri, întrucât este nevoie de schimbări legislative pentru a se face ceva în situaţia acelor copii.

Legislaţia audiovizuală interzice însă apariţia în audiovizual a candidaţilor la alegerile locale, dar şi a "reprezentanţilor competitorilor electorali", înţelegându-se prin aceasta şi membrii partidelor politice care au candidaţi, în weekend.

Potrivit articolului 4, alineatul 2, din Decizia CNA nr. 195/ 24 aprilie 2012 privind desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile locale 2012 în audiovizual, "în perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii competitorilor electorali pot să participe numai la emisiunile electorale şi de dezbateri electorale", iar potrivit articolului 5, alineatul 2 din aceeaşi decizie, "emisiunile dedicate campaniei electorale, spoturile publicitare electorale şi emisiunile informative care prezintă activităţile de campanie ale candidaţilor pot fi difuzate numai în zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri", iar emisiunile electorale şi dezbaterile electorale vor fi marcate ca atare.

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, i-a spus lui Tatulici că nu pot fi făcute niciun fel de derogări. Popescu a comentat însă că i se pare o greşeală această prevedere legală, ce duce la scoaterea a opt zile din campania electorală în audiovizual, în condiţiile în care aceasta este delimitată pentru o perioadă de 30 de zile, iar alegerile locale se desfăşoară anul acesta într-un singur tur.

Pe de altă parte, reprezentanta postului România TV, Roxana Niculescu, a remarcat că pentru weekendul în care au loc alegerile s-ar aplica o altă prevedere - articolul 71 din Legea nr. 67/ 2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, potrivit căruia "cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise: b) invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 73 alin. (4)".

La acest punct, nu se mai face referire la "reprezentanţii competitorilor electorali", ci doar la candidaţi, a remarcat Niculescu, iar Răsvan Popescu a fost de acord că aceasta ar fi o soluţie pentru apariţia altor politicieni decât candidaţii în audiovizual cu 48 de ore înaintea votării, însă emisiunile difuzate în acest interval, inclusiv cea a lui Tatulici, vor fi analizate ulterior de CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici