ALEGERI LOCALE 2012, REZULTATE FINALE: USL câştigă 41,57% din mandatele de primar, PDL – 15,66%

USL a câştigat, în urma alegerilor de duminică, cele mai multe mandate de primar atribuite, respectiv 41,57% , fiind urmată de PDL – 15,66%, şi PSD – 11,88%, după centralizarea rezultatelor din 3.181 circumscripţii, potrivit rezultatelor finale făcute publice, vineri, de BEC.

2231 afișări
Imaginea articolului ALEGERI LOCALE 2012, REZULTATE FINALE: USL câştigă 41,57% din mandatele de primar, PDL – 15,66%

ALEGERI LOCALE 2012, REZULTATE FINALE: USL câştigă 41,57% din mandatele de primar, PDL – 15,66% (Imagine: Balazs Attila/Mediafax Foto)

Din cele 1.180 de mandate atribuite, USL a primit 1.322 mandate, PDL – 498 mandate, PSD – 378 mandate.

Aceste date nu includ rezultatele scrutinelor pentru alegerea primarului din şase localităţi: Mireşu Mare (Maramureş), unde primii doi candidaţi au întrunit un număr egal de voturi şi se va organiza un al doilea tur de scrutin, şi Moeciu (Braşov), Răsmireşti (Teleorman), Târnova (Arad), Curcani (Călăraşi) şi Mangalia (Constanţa), unde alegerile au fost anulate din motive de fraudă electorală şi scrutinul se va repeta.

BEC mai informează că prezenţa la vot, potrivit rezultatelor finale, a fost de 56,24%.

Validarea primarilor, în 20 de zile de la alegeri, după depunerea unui raport privind cheltuielile

Validarea alegerii primarilor aleşi în urma scrutinului din 10 iunie se face în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor, în Camera de consiliu a judecătoriei în a cărei rază teritorială se află comuna sau oraşul, de către un judecător desemnat de preşedintele judecătoriei, potrivit Legii 215/2001 privind administraţia publică locală.

Demararea acestei proceduri este conţionată de prevederea din Legea 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale care stabileşte că în termen de 15 zile de la data desfăşurării alegerilor, mandatarul financiar este obligat să depună la Autoritatea Electorală Permanentă un raport detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale.

Rezultatul validării sau invalidării alegerii primarului se aduce la cunostinţa prefectului şi se prezintă în sedinţa de constituire a consiliului local sau, după caz, într-o sedinţă extraordinară, de către un judecator desemnat de preşedintele judecătoriei.

În caz de invalidare a alegerii primarului, Guvernul, la propunerea prefectului, va stabili data alegerilor. Acestea se organizeaza în termen de maximum 90 de zile de la data invalidarii sau, după caz, de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.

Primarul depune jurământul în faţa consiliului local. Primarul care refuză să depună jurământul este considerat demisionat de drept.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici