Alegeri locale 2020, în cifre. Pe 27 septembrie eşti aşteptat să-ţi alegi primarul pentru următorii 4 ani

  • Pe 27 septembrie eşti aşteptat să-ţi alegi primarul, preşeditele CJ, consilierii locali şi judeţeni
  • Eşti unul din cei 19.004.089 cetăţeni cu drept de vot
  • În total sunt peste 43.000 de funcţii elective
1392 afișări
Imaginea articolului Alegeri locale 2020, în cifre. Pe 27 septembrie eşti aşteptat să-ţi alegi primarul pentru următorii 4 ani

Alegeri locale 2020: Cifrele campaniei electorale

Ai patru săptămâni în care să decizi cu cine votezi la alegerile locale. Două treimi din impozitul pe venit din contractul tău de muncă este vărsat în bugetul administraţiei locale. Aşa că primarul, preşedintele Consiliului Judeţean şi consilierii vor fi cei care îţi administrează în următorii patru ani banii. În scrutinul electoral local sunt elective circa 43.000 de funcţii de primar, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni. Candidaţii trebuie să aibă cetăţenie română şi să fi împlinit 23 de ani. În 2019, administraţia publică locală a cheltuit 83 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 22,5% din toate cheltuielile bugetului consolidat. Salariile angajaţilor administraţiei locale reprezintă 36% din toate cheltuielile adiministraţiei locale, ceea ce înseamnă 31 de miliarde de lei.

Cifrele campaniei electorale:

  • Alegători - 19.004.986
  • Secţii de vot - 18.755
  • Primării - 3.200
  • Preşedinţi Consilii Judeţene - 41
  • Consilieri locali/ judeţeni  - 40.000

Miza cea mai mare a localelor rămâne Primăria Bucureştiului, unde au intrat în luptă 18 candidaţi. ”Micul Paris” produce un sfert din PIB-ul României, iar viitorul primar al Capitalei va administra un buget de circa 7 miliarde de lei.

Pentru Primăria Iaşi, capitala istorică a României, sunt 14 candidaţi pe un loc. Bugetul Iaşiului este de 1,35 miliarde de lei. Cluj-Napoca are venituri de 1,5 miliarde de lei şi sunt gata să admnistreze aceşti bani 13 candidaţi.

La Timişoara, sunt gata să preia administraţia locală 15 candidaţi, unde ar urma să gestioneze 1,4 miliarde de lei. Pentru Primăria Constanţei lista de candidaţi se apropia de cea a capitalei. Îşi doresc primăria vechiul ”Tomis” 17 candidaţi pentru a administra un buget de 0,9 miliarde de lei.   

Candidaţi în principalele oraşe: 

  • Bucureşti -18
  • Iaşi - 14
  • Cluj-Napoca -13
  • Timişoara - 15
  • Constanţa - 17

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici