Alegeri prezidenţiale 2019, turul 2. Incidente la vot în ţară. Trei persoane au murit / Primarul şi viceprimarul unei localităţi, acuzaţi că plătesc localnicii să meargă la vot / Bătaie la o secţie de votare

Alegeri prezidenţiale 2019, turul 2. Românii din ţară şi din străinătate votează în turul al doilea de scrutin pentru a-l alege pe noul preşedinte al ţării.

6466 afișări
Imaginea articolului Alegeri prezidenţiale 2019, turul 2. Incidente la vot în ţară. Trei persoane au murit / Primarul şi viceprimarul unei localităţi, acuzaţi că plătesc localnicii să meargă la vot / Bătaie la o secţie de votare

Alegeri prezidenţiale 2019, turul 2. Incidente în secţiile de votare din ţară

Mediafax.ro vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii despre incidentele de la alegerile prezidenţiale în timp real, prin LIVE UPDATE în această pagină, precum şi pe Facebook.  

Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE:

UPDATE ora 19:20 Femeie amendată după ce a înjurat şi a lovit un membru al unei comisii de vot din Iaşi

O femeie de 40 de ani a înjurat şi a lovit, duminică, unul dintre membrii unei comisii de la o secţie de votare din Iaşi. La faţa locului au intervenit poliţiştii, care au amendat-o pe femeie şi i-au întocmit un dosar penal.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, femeia s-a prezentat la secţia 149 din Iaşi, cu toate că era arondată la o altă secţie. Când cei din comisie au îndrumat-o spre secţia în care putea vota, femeia s-a enervat şi a început să înjure. Imediat a fost chemată şi poliţia.

„Din primele cercetări s-a constatat faptul că o femeie 40 de ani s-ar fi prezentat la secţia de votare 149 din Iaşi unde ar fi adresat cuvinte şi expresii jignitoare membrilor comisiei şi l-ar fi lovit pe un membru al comisiei. Femeia a fost sancţionată contravenţional conform legii 61/1991 şi a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tulburare a ordinii şi linistii publice şi loviri sau alte violenţe", a declarat Ioana Bîlea, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.

Sursele citate au mai spus că femeia a fost dusă la Institutul de Psihiatrie pentru acordarea de îngrijiri de specialitate.

UPDATE ora 18:50 Un jandarm a resuscitat un bărbat căruia i s-a făcut rău la intrarea în secţia de votare

Un jandarm a resuscitat, duminică, un alegător de 74 de ani căruia i s-a făcut rău la intrarea într-o secţie de votare din localitatea Băicoi, judeţul Prahova. Jandarmul a continuat manevrele până la sosirea echipajelor medicale, care au dus victima la spital, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit IPJ Prahova, incidentul a avut loc duminică la secţia de votare 190 din Băicoi.

Jandarmul care asigura paza secţiei de votare a intervenit şi a acordat primul ajutor unui bărbat de 74 de ani, căruia i s-a făcut rău la intrarea în secţie.

„Acesta a început şi a continuat manevrele de resuscitare până la sosirea echipajului medical”, au transmis reprezentanţii IJP Prahova.

Bărbatul a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, în prezent starea lui fiind stabilă, susţin poliţiştii.

UPDATE ora 18:36 Dolj: Bărbat cercetat de poliţişti după ce a rupt buletinul de vot, pe motiv că a votat greşit

Un bărbat din Craiova a sunat duminică la Poliţie şi l-a reclamat pe preşedintele unei secţii de votare că nu-l lasă să-şi exercite dreptul la vot. Când au sosit la secţia de votare, poliţiştii au constatat că bărbatul rupsese buletinul de vot, iar preşedintele nu a vrut să îi dea altul.

Potrivit IPJ Dolj, poliţiştii au fost sesizaţi de un bărbat de 47 de ani că nu este lăsat să voteze la o secţie din Craiova. Când au ajuns la faţa locului, oamenii legii au constatat că acesta îşi rupsese buletinul de vot, după ce îşi exercitase acest drept, iar preşedintele secţiei nu a vrut să îi dea altul. Atât alegătorul, cât şi preşedintele secţiei de votare s-au ales cu dosare penale.

„Un bărbat de 47 de ani ar fi rupt buletinul de vot, după ce ar fi votat. Bărbatul, din Craiova a reclamat şi faptul că preşedintele secţiei respective, în vârstă de 61 de ani, nu i-ar fi înlocuit buletinul de vot, la solicitarea acestuia. Având în vedere aspectele sesizate, poliţiştii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, respectiv împiedicarea exercitării drepturilor electorale”, a declarat Cosmin Grădinaru, purtătorul de cuvânt IPJ Dolj.

Surse din rândul anchetatorilor susţin că bărbatul şi-a rupt buletinul de vot, pe motiv că a votat greşit.

Acesta nu este un caz singular. Potrivit Poliţiei Dolj, un alt bărbat, din localitatea Gherceşti, este cercetat penal pentru sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, după ce şi el ar fi rupt buletinul de vot, după ce a votat.

UPDATE ora 18:10 Dosar penal pentru vot multiplu la o secţie din Sibiu. Preşedintele secţiei, înlocuit

Poliţiştii din Sibiu au deschis un dosar penal după ce au primit sesizări privind votul multiplu la o secţie din Sibiu, deschisă la Facultatea de Inginerie din oraş. PSD a sesizat BEJ în legătură cu acest caz, iar preşedintele secţiei a fost înlocuit.

Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean Sibiu, PSD a depus o sesizare privind votul multiplu exercitat la secţia nr. 63 – Facultatea de Inginerie, spunând că acest lucru s-a realizat „cu concursul preşedintelui secţiei şi al reprezentantului Partidului Naţional Liberal”.

În urma sesizării, BEJ a decis ca preşedintele secţiei de votare să fie înlocuit, iar dosarul a fost trimis către Poliţia Sibiu.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Sibiu, Luciana Lazăr, a declarat, pentru MEDIAFAX, că poliţiştii fac cercetări şi a fost deschis un dosar penal in rem.

„Colegii mei fac verificări în acest caz. Primele date sunt că o persoană a votat de două ori. S-a deschis un dosar penal in rem şi se fac cercetări”, a spus Lazăr.

UPDATE ora 17:48 Un primar este acuzat că a îndemnat o femeie să nu meargă la vot dacă o alege pe „doamna aceea, frumoasă"

Poliţiştii din judeţul Gorj fac cercetări după ce o femeie din comuna Fărcăşeşti l-a acuzat pe primar că a îndemnat-o să nu meargă la vot în localitate sau să meargă să voteze în altă parte dacă o alege pe „doamna aceea, frumoasă".

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 17:15 PSD Bistriţa-Năsăud a cerut sancţionarea a şase preşedinţi de secţii de votare şi înlocuirea lor

PSD Bistriţa-Năsăud a depus, duminică, o plângere la BEJ împotriva a 6 preşedinţi ai unor secţii de votare care au ştampilat cu menţiunea „anulat” şi rubrica Vioricăi Dăncilă de pe specimenele buletinelor de vot. PSD cere înlocuirea preşedinţilor şi eliminarea lor din Corpul Experţilor Electorali.

Potrivit reprezentanţilor BEJ Bistriţa-Năsăud, sesizarea a fost depusă duminică după-amiaza de Partidul Docial Democrat. Preşedinţii reclamaţi ar fi aplicat din proprie iniţiativă ştampila „Anulat” şi pe numele candidatului Viorica Dăncilă de pe buletinul-specimen, după ce au primit specimenele cu ştampila „anulat” aplicată de instituţia prefectului pe numele lui Klaus Iohannis.

„Am avut o plângere din partea PSD prin care solicită să se constate comiterea contravenţiilor de către preşedinţii secţiilor de votare (…) şi s-a cerut sesizarea de îndată a AEP pentru înlocuirea preşedinţilor şi excluderea pe viitor din Corpul Experţilor Electorali. S-a motivat că aceşti preşedinţi au aplicat ştampila <Anulat> pe care ei o au – acea ştampilă albastră cu care anulează buletinele – şi pe competitorul electoral Viorica Dăncilă pentru a nu fi nicio discuţie în privinţa acestui buletin de vot afişat. Am soluţionat această plângere cu o majoritate de şase la cinci (şase pentru admitere şi cinci împotriva admiterii acestei plângeri). Existând această majoritate, preşedintele BEJ trebuia să stabilească dacă fapta este contravenţie pentru că BEJ stabileşte doar dacă s-a săvârşit o faptă şi preşedintele aplică sancţiunea. Doamna preşedintă a apreciat că fapta nu are caracter contravenţional şi nu a aplicat nicio sancţiune. AEP se sesizează doar în momentul în care se constată că fapta este contravenţie şi se aplică sancţiuni şi atunci se ia măsura înlocuirii de îndată a preşedinţilor, ori nu este cazul acum”, a spus judecătorul Cristina Frenţiu, unul dintre reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud, într-un breefing de presă.

O altă plângere, tot pe tema specimenelor buletinelor de vot aflate în mai multe secţii de votare din Bistriţa-Năsăud care au fost afişate cu menţiunea „anulat” aplicată în căsuţa candidatului PNL la alegerile prezidenţiale, a venit din partea PNL, care a cerut retragerea acestor buletine de la nouă secţii de votare din Bistriţa-Năsăud.

„Am avut înregistrate întâmpinări la Birourile secţiilor de votare din partea reprezentanţilor Partidului Naţional Liberal prin care se solicită retragerea acelei mostre de buletin de vot cu menţiunea anulat. Au fost soluţionate în acelaşi sens în care s-a luat şi decizia de dimineaţă, în sensul respingerii lor. Decizia este definitivă şi nu mai poate fi atacată”, a mai spus judecătorul Cristina Frenţiu.

Organizaţia Judeţeană a Partidului Naţional Liberal a reclamat duminică dimineaţa la Biroul Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud faptul că ştampilele cu menţiunea „anulat” puse pe specimenele buletinelor de vot afişate în secţiile de votare din judeţ sunt aplicate chiar în căsuţa reprezentantului PNL la alegerile prezidenţiale, ceea ce ar transmite alegătorilor un mesaj subliminal.

Plângerea înaintată de PNL a fost analizată, duminică, de reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean care au decis însă că aceasta nu este întemeiată şi au respins-o.

UPDATE ora 17:00 PSD acuză PNL că ar fi implicat în diferite incidente la secţiile de votare din mai multe judeţe

PSD a transmis că PNL ar fi implicat într-o serie de incidente la al doilea tur de scrutin în mai multe judeţe, precum şi în sectoarele 1,3, 5 şi 6 din Bucureşti. Şeful IPJ Dâmboviţa este acuzat că ar fi făcut campanie în favoarea liberalilor, mai susţin social-democraţii.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 16:45 O femeie din Argeş a murit în curtea secţiei de votare. Procesul electoral nu a fost întrerupt

O femeie de 69 de ani din judeţul Argeş a murit, duminică, la scurt timp după ce a votat. Femeii i s-a făcut rău în curtea unei secţii de votare din localitatea Ştefăneşti, fiind resuscitată, dar fără succes, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii Poliţiei Argeş au transmis că femeii i s-a făcut rău la scurt timp după ce a votat chiar în curtea liceului în care funcţioează secţia de votare nr. 173 din localitatea Ştefăneşti.

„I s-a făcut rău la plecare, nu a fost întrerupt procesul de votare”, a anunţat IPJ Argeş.

Femeia avea 69 de ani. Medicii i-au făcut manevre de resuscitare, însă fără succes.

În acest caz, poliţiştii au deschis o anchetă.

UPDATE ora 16:43 Bătaie la o secţie de vot din Dolj, după ce un bărbat l-a pozat pe altul, care ducea oameni la vot

Un bărbat din localitatea Ţuglui, judeţul Dolj, a depus o plângere la poliţie, în care susţine că a fost bătut de un alt bărbat, pe care îl fotografia în timp ce transporta două persoane la vot.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 15:45 Incidente în Gorj: Femeie pentru care s-a cerut urna mobilă, filmată când a mers pe jos la magazin

O bătrână din Gorj pentru care s-a cerut urna mobilă a fost filmată când a mers pe jos la magazin, deşi în adeverinţă scria că nu se poate deplasa. Un alt incident vizează un bărbat care a sunat la 112 reclamând un posibil turism electoral, dar a fost amendat deoarece sesizarea nu s-a confirmat.

Consilierul local PSD, Marius Bălu, din comuna Fărcăşeşti, a reclamat faptul că reprezentanţi ai PNL ar fi cerut urna mobilă pentru o bătrână, pe care apoi a filmat-o în timp ce se întorcea de la magazinul din localitate.

Consilierul spune că un reprezentant al PNL a mers de sâmbăta seara în secţie şi a depus cererile pentru urnă mobilă, însoţite de adeverinţele medicale. Reprezentantul PNL ar fi spus, potrivit consilierului, că are adeverinţele de la primar.

„În adeverinţe scria clar că persoanele sunt nedeplasabile, în filmare se vede destul de clar că a mers câteva sute de metri pe jos, la magazin, de dimineaţă. Bătrâna nu votase, aştepta urna acasă. Este josnic ceea ce au făcut pentru opt voturi, nu mi se pare normal. Este un punct de disperare al primarului Drăgoescu”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Marius Bălu.

Primarul comunei Fărcăşeşti (PNL), Constantin Drăgoescu, neagă acuzaţiile. „Nu este adevărat. PSD-ul şi consilierul aiurează. A solicitat chiar fata bătrânei urna mobilă, merge aşa la magazin, dar e bolnavă. Dacă a solicitat fata bătrânei, PNL-ul s-a dus prin sat pe la oameni? Deci oamenii au solicitat. Au adeverinţă medicală, nu comentez eu ce a scris domnul doctor acolo. Secţia este la doi kilometri", a declarat, pentru MEDIAFAX, edilul.

Poliţia anunţă că a deschis o anchetă.

„Ca urmare a apariţiei informaţiei că o femeie care ar fi solicitat urna mobilă, ar fi fost văzută la cumpărături, poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Rovinari fac verificări", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Victor Ţuhaşu.

UPDATE ora 15:30 MAI: 96 de sesizări de posibile infracţiuni electorale au fost înregistrate. Amenzi de 4.500 lei

Aproape 100 de sesizări de posibile incidente şi infracţiuni electorale au fost înregistrate până în prezent, însă 32 nu sunt confirmate, anunţă Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI. Poliţiştii au aplicat 15 sancţiuni contravenţionale, între care 4 sunt amenzi în valoare de 4.500 lei.

„Potrivit celei mai recente raportări de la nivelul Centrului Naţional de Conducere Integrată al MAI, de la începerea procesului de vot şi până la această oră au fost înregistrate 96 de sesizări de posibile contravenţii şi infracţiuni electorale”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbpg.

Până acum, în urma cercetărilor s-a stabilit că 32 sesizări nu se confirmă. Sesizările fac referire la continuarea propagandei electorale, violarea confidenţialităţii votului, lipsă buletine de vot, aşa-zis turism electoral, sfătuirea alegătorilor cum să voteze, comercializarea şi consumul de băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare.

„Au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale, dintre care 11 avertismente scrise şi patru amenzi în valoare de 4.500 de lei”, mai anunţă reprezentantul MAI.

Monica Dajbog a prezentat şi câteva exemple:

- În Olt, se efectuează verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violare a confidenţialităţii votului după ce o persoană, la ieşirea din cabină, a arătat buletinul de vot membrilor biroului electoral.

- Poliţiştii din Hârşova au fost sesizaţi de către un membru al secţiei de votare de la un liceu cu privire la faptul că un cetăţean ar fi însoţit la secţia de votare un bărbat de 73 de ani, imobilizat în scaun cu rotile, şi ar fi intrat cu acesta până la cabina de votare unde, profitând de faptul că perdeaua nu era trasă bine, ar fi observat procesul de votare şi l-ar fi îndrumat cum să voteze.

- În judeţul Tulcea se efectuează verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic după ce un specimen de buletin de vot prin care cetăţenii erau îndemnaţi să voteze un anumit candidat a fost postat pe contul de pe o reţea de socializare al unui bărbat, care susţine însă că nu el ar fi publicat buletinul respectiv.

- În Bistriţa-Năsăud, o persoană a fost sancţionată cu 2.000 de lei pentru continuarea propagandei electorale printr-o postare în mediul online.

„Până la acest moment au fost raportate peste 20 de cazuri medicale la nivelul a 12 judeţe şi în municipiul Bucureşti”, mai precizează purtătorul de cuvânt al MAI.

UPDATE ora 14.49 Cluj: Bătrân căzut lângă o secţie de votare, resuscitat de un pompier care păzea secţia

Un bărbat de 70 de ani a căzut lângă o secţie de votare din Cluj, suferind o lovitură puternică la cap. Bătrânul rămas inconştient a fost resuscitat de un pompier care păzea secţia.

Potrivit reprezentanţilor ISU Cluj, la secţia de votare 177 din Cluj-Napoca unui bărbat de 70 de ani i s-a făcut rău şi a căzut, suferind un traumatism la nivelul capului, după care a rămas inconştient.

Un pompier care păzea secţia i-a dat bărbatului primul ajutor, manevrele de resuscitare făcute de subofiţer având efect.

„S-a repornit cordul bărbatului, a fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat la UPU Cluj-Napoca. Intervenţia promptă a contat foarte mult, a fost o şansă pentru bărbatul în vârstă că pompierul a început masajul cardiac extern până la la sosirea echipajului medical SMURD”, au spus reprezentanţii ISU Cluj.

Incidentul nu a afectat procesul electoral.

UPDATE ora 14.30 Dosar penal după ce un primar a însoţit în cabina de vot un bătrân imobilizat

Poliţiştii constănţeni au deschis duminică un dosar penal după ce au primit o plângere conform căreia primarul unei localităţi din Constanţa a intrat în cabina de vot alături de un bărbat de 83 de ani, imobilizat în scaun cu rotile. Primarul a fost reclamat şi în primul tur al prezidenţialelor.

Dosarul de cercetare penală a fost întocmit pentru violarea confidenţialităţii votului.

„Astăzi, în jurul orei 11.15, poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Hârşova au fost sesizaţi de către un membru al secţiei de votare nr. 391 din cadrul Liceului Tehnologic Ciobanu cu privire la faptul că primarul localităţii Ciobanu ar fi însoţit la secţia de votare un bărbat de 73 de ani, imobilizat în scaun cu rotile, şi ar fi intrat cu acesta până la cabina de votare unde, profitând de perdeaua întredeschisă, ar fi observat procesul de votare şi l-ar fi îndrumat cum să voteze", informează IPJ Constanţa.

Primarul comunei Ciobanu s-a aflat în centrul unui scandal şi la primul tur al prezidenţialelor, atunci când poliţia a deschis un dosar penal pentru coruperea alegătorilor, în urma unei plângeri în care se arăta că primarul stă în faţa secţiilor de vot şi încearcă să îi influenţeze pe alegători.

În judeţul Constanţa sunt amenajate 556 secţii de votare, la are sunt aşteptaţi 623.193 alegători.

UPDATE ora 14.00 Primarul şi viceprimarul unei localităţi din Olt, acuzaţi că plătesc localnicii să meargă la vot

Primarul şi viceprimarul oraşului Potcoava, judeţul Olt, sunt acuzaţi că oferă bani cetăţenilor pentru a merge la vot.

Poliţia Olt a fost sesizată prin 112 de acest lucru.

„În această dimineaţă, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Potcoava au fost sesizati prin apel la 112 cu privire la faptul că primarul şi viceprimarul oraşului Potcoava oferă bani cetăţenilor pentru a merge la vot”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Cristian Grigorescu.

S-a întocmit dosar de urmărire penală pe numele celor doi pentru coruperea alegătorilor.

UPDATE ora 13.30 Incident la o secţie din Prahova: Un bărbat a alunecat în noroi şi s-a lovit la cap

Un bărbat de 84 de ani din Prahova a alunecat, la o secţie de votare, pe scări, din cauza noroiului, şi s-a lovit la cap.

Reprezentanţii Ambulanţei Prahova spun că echipajul medical a intervenit în localitatea Cocorăştii Caprii şi a dat primul ajutor la o secţie de votare unde un bărbat de 84 de ani s-a rănit după ce a alunecat pe scările care duceau spre secţie, din cauza noroiului, şi a căzut.

Bărbatul a suferit un puternic traumatism cracio facial şi o rană la arcadă, dar a refuzat să fie transportat la spital.

UPDATE ora 13.15 Un bărbat care a mers la vot a aflat în secţie că a cerut urna mobilă

Un bărbat care a mers la vot la o secţie din satul Bâscoveni, judeţul Teleorman, a aflat acolo că ceruse urna mobilă. Pentru că alegătorul susţine că nu a depus nicio cerere, Poliţia a început ancheta.

Poliţiştii din Teleorman au fost sesizaţi cu privire la faptul că un bărbat s-a prezentat la secţia de votare 181 din satul Bâscoveni şi a votat, deşi pe numele său exista o solicitare pentru urna mobilă.

Poliţiştii au stat de vorbă cu bărbatul, dar acesta nu ştia nimic despre solicitarea respectivă pentru urna mobilă şi nici nu şi-a recunoscut semnătura pe cerere.

Departamentul de comunicare al IPJ Teleorman arată că situaţia s-a finalizat cu un dosar penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi se încearcă identificarea persoanei care a făcut cererea pentru urna mobilă.

„Bărbatul a precizat că nu a depus nicio cerere, fapt pentru care i-a fost prezentată cererea, acesta nerecunoscând nici scrisul, nici semnătura. Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, cercetările fiind continuate în vederea identificării persoanei care a întocmit şi depus înscrisul", susţine purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman, Daniela Păşu. 

UPDATE ora 12.25 Încă un bărbat din Dolj a murit lângă o secţie de votare, aşteptând să voteze

După bărbatul de 80 de ani din comuna doljeană Amărăştii de Sus care a murit aşteptând să voteze, un alt bărbat a decedat lângă o secţie de votare.

Citeşte continuarea... 

UPDATE ora 12.00 MAI: 17 sesizări de incidente la vot. Mai multe persoane,la spital după ce li s-a făcut rău în secţii

Până în prezent, au fost înregistrate 17 sesizări de posibile incidente electorale, cinci dintre acestea nefiind confirmate, anunţă MAI. Mai multe persoane au fost transportate la spital după ce li s-a făcut rău în secţiile de votare din ţară şi din Capitală.

„Până la acest moment au fost înregistrate 17 sesizări de posibile probleme în legătură cu procesul electoral. Din verificările efectuate până în prezent, 5 dintre sesizări nu se confirmă. Au fost aplicate trei avertismente pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe 112 şi pentru consum de băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare”, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Potrivit sursei citate, cele mai multe incidente au fost semnalate în judeţele Dâmboviţa (4), Dolj (4), Bucureşti (3).

Reprezentantul MAI a prezentat câteva exemple:

- În judeţul Dâmboviţa, respectiv în Bistriţa-Năsăud, au fost înregistrate sesizări care făceau referire la continuarea propagandei electorale, însă în urma verificărilor efectuate nu s-au confirmat.

- De asemenea, au fost raportate mai multe cazuri medicale: În Capitală, două femei au căzut în secţiile de votare şi au fost transportate la Spitalul Universitar.

- În judeţul Ilfov unui bărbat de 85 de ani i s-a făcut rău în secţia de votare, fiind chemată ambulanţa, însă bărbatul a refuzat transportul la spital.

- La o secţie din judeţul Bihor, unui membru al unui birou electoral care este diabetic i s-a făcut rău, fiind transportat la o unitate medicală.

- În municipiul Mediaş, la ieşirea dintr-o secţie de votare o femeie de 80 de ani a alunecat şi a căzut. Subofiţerul din cadrul ISU Sibiu, aflat în paza secţiei i-a acordat primul ajutor şi a sunat la 112. Femeia a fost transportată la spital.

- La mai multe secţii de votare din Timiş au fost înregistrate probleme cu alimentarea cu energie electrică, motiv pentru care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis de urgenţă un generator.

UPDATE ora 11.50 Preşedintele unei secţii de votare din Brăila, beat la urne

Preşedintele unei secţii de votare din oraşul Brăila a fost trimis acasă deoarece duminică dimineaţă era beat. El a fost înlocuit, iar procesul electoral nu a fost perturbat.

Citeşte continuarea... 

UPDATE ora 11.40 Un bărbat din Dolj a murit în secţia de votare, când aştepta să voteze

Un bărbat de 80 de ani din comuna doljeană Amărăştii de Sus a murit, duminică, în secţia de votare. Bărbatul aştepta să voteze.

Citeşte continuarea...

Update ora 08.40 Votul din ţară a început fără probleme deosebite, fiind mobilizaţi peste 39.000 de angajaţi ai MAI care se vor asigura că alegerile se desfăşoară în condiţii normale, a anunţat Monica Dajbog, reprezentantul MAI.

„Având în vedere experienţa primului tur al alegerilor, astăzi (duminică, n.r.), la nivel naţional, este mobilizat un dispozitiv de peste 39.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi lucrători de la alte structuri operative: 20.000 de angajaţi ai MAI răspund de paza şi protecţia celor 18.748 de secţii de votare din întreaga ţară, peste 3.600 de specialişti din MAI vor verifica şi soluţiona sesizările privind posibilele incidente electorale, iar restul de efective mobilizate vor asigura ordinea publică la nivel naţional”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

În afara dispozitivului angrenat în misiunile de duminică, peste 17.000 de angajaţi ai MAI au asigurat paza secţiilor de vot începând de duminică, de la ora 18, şi până în luni dimineaţă, când le-au predat preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare.

Update ora 08.00  Incidentul în care un poliţist a împuşcat un bărbat a avut loc în curtea grădiniţei din Drăgăneasa, Prahova, unde este amenajată o secţie de votare. Agentul ar fi fost atacat de un grup de bărbaţi băuţi şi a tras în piciorul unuia dintre aceştia, a anunţat Poliţia Prahova.

Potrivit IPJ Prahova, un agent de poliţie, care păzea grădiniţa din localitatea Drăgăneasa, unde este amplasată o secţie de votare, a fost atacat sâmbătă seara de un grup de cinci persoane, aflate în stare de ebrietate.

„Aceştia au manifestat acte de violenţă, aruncând cu o sticlă de băuturi alcoolice în agentul şef principal de poliţie aflat în serviciul de pază, unul dintre aceştia atacând fizic poliţistul”, au transmis reprezentanţii Poliţiei Prahova.

Potrivit acestora, poliţistul a tras cu arma din dotare în piciorul agresorului.

În sprijinul poliţistului a intervenit şi o grupă de intervenţie din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale Prahova pentru a proteja Secţia de votare pe timpul nopţii.

Poliţiştii susţin că agresorii au fost identificaţi, iar cercetările continuă sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecatoria Câmpina.

Update ora 07.00  PSD Dolj a cerut, sâmbătă, Biroului Electoral de Circumscripţie înlocuirea preşedintelui unei secţii de votare pentru că acesta ar fi plecat acasă cu ştampila de control a secţiei. Social-democraţii au sesizat şi IPJ Dolj în acest caz.

PSD Dolj a reclamat faptul că preşedintele secţiei de votare nr. 444, amenajată în comuna Pleşoi, a plecat acasă cu ştampila de control a secţiei.

„Vă rog să aveţi în vedere faptul că, după ce domnul preşedinte a preluat de la Craiova buletinele de vot şi materialele necesare desfăşurării procesului electoral şi le-a dus la secţia de votare nr. 444, acesta nu a lăsat ştampila de control a secţiei de votare la sediul secţiei, aşa cum prevede în mod expres legea, ci a plecat cu ea la domiciliul său. (...) Potrivit articolului 43, alineatul 4 din Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui Românie, la plecare, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sigilează intrarea în localul de vot prin aplicarea ştampilei de control pe o bandă de hârtie. Este interzisă părăsirea localului de vot cu ştampila de control, ştampile cu menţiunea «VOTAT», buletine de vot sau liste electorale”, se arată în sesizarea depusă de PSD Dolj la Biroul Electoral Judeţean.

O reclamaţie a fost depusă de social-democraţii şi la Poliţie.

„Poliţiştii doljeni au fost sesizaţi cu privire la faptul că preşedintele unei secţii de votare din Pleşoi ar fi plecat acasă cu ştampila de control care, conform legii, trebuia lăsată în incinta secţiei de votare. Aceste aspecte au fost aduse şi la cunoştinţa BEJ Dolj, competent, potrivit legii, cu efectuarea de verificări şi de măsuri legale” , a declarat Cosmin Grădinaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Unde pot fi sesizate incidentele şi neregulile electorale

Numărul de telefon unic de urgenţe 112 poate fi folosit de oricine pentru a sesiza eventuale incidente electorale. De asemenea platforma www.votcorect.ro conţine un formular prin care orice cetăţean poate sesiza nereguli din ziua votului. 

Platforma www.fiecarevot.ro pune la dispoziţia tuturor celor interesaţi numărul Telverde 0800 080 200 (pentru România, gratuit) şi +40212 039 020 (cu tarif normal, pentru străinătate). Serviciul va funcţiona pe 22 noiembrie între orele 12 şi 21, iar pe 23 şi 24 noiembrie între 7 şi 22. În acelaşi timp, alegătorii pot găsi informaţii utile privind procedurile de votare şi votul prin corespondenţă pe platforma www.votcorect.ro, alături de un formular de sesizări pentru raportarea incidentelor observate. Fiecare dintre sesizări este analizată de jurişti şi experţi electorali şi transmisă instituţiilor relevante, unde este cazul.

Ce este interzis la alegeri şi ce nu ai voie să faci în cabina de vot

Legislaţia spune că fotografierea buletinului de vot este strict interzisă, iar cei care filmează sau fotografiază prin orice mijloace buletinul de vot în timpul exercitării dreptului de vot riscă o amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 lei.

Campania în ziua alegerilor este interzisă sub orice formă, în special în secţia de votare. Dacă găsiţi afişe electorale în secţia de votare sau pe clădirea unde este amplasată, raportaţi preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare. Acesta dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare.

Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de operatorii de calculator, de persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii, de persoanele prevăzute la art. 47 alin. (1) şi de personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice şi de comunicaţii utilizate în procesul electoral, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. –  Art 43 (10).

În fiecare secţie nu trebuie să intre mai mulţi alegători decât numărul cabinelor, de aceea membrii biroului vă vor cere să aşteptaţi în cazul în care este aglomerat.
 

Tot ce trebuie să ştii despre al doilea tur la alegerile prezidenţiale 

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale se desfăşoară între un candidat de dreapta, al PNL, Klaus Iohannis, şi candidatul de stânga, al PSD, Viorica Dăncilă. Campania electorală a început vineri, 15 noiembrie, de la ora 00.00, şi s-a încheiat pe data de 23 noiembrie, ora 7.00, conform legislaţiei Autorităţii Electorale Permanente.

„Potrivit legii, al doilea tur de scrutin are loc în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur”, au transmis reprezentanţii AEP.

Nici în această campanie, al celui de-al doilea tur, candidaţii nu au avut o dezbatere, deoarece candidatul PNL, Klaus Iohannis, a refuzat, în nenumărate rânduri, invitaţiile contracandidatului PSD, Viorica Dăncilă, afirmând că „PSD-ul nu merită să fie legitimat”. Astfel, fiecare candidat şi-a organizat propria dezbatere, cu presa.

Potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Central, joi, 14 noiembrie, rezultatele finale oficiale la primul tur al alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis a obţinut 37,82%, Viorica Dăncilă - 22,26% şi Dan Barna - 15,02%.

AEP reaminteşte că la secţiile de votare din străinătate, se votează pe durata a trei zile, conform următorului program: - vineri, 22 noiembrie 2019, între orele 12:00 – 21.00;
- sâmbătă, 23 noiembrie 2019, între orele 7.00 - 21.00; - duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7.00 - 21.00.

Autoritatea menţionează că în toate cele trei zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21.00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

Potrivit legii, pot vota la secţiile de votare din străinătate cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul altei ţări - domiciliaţi, rezidenţi sau turişti.

Actele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare), mai arată sursa citată.

Lista secţiilor de votare din străinătatea poat fi consultată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Totodată, AEP atenţionează că alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care au primit plicul pentru votul prin corespondenţă trebuie să se asigure, înainte de a lipi autocolantul pe candidatul preferat, că acesta a intrat în turul al doilea. În cazul în care autocolantul este aplicat pe un candidat care nu a intrat în turul al doilea, votul este anulat.

„Plicurile cu opţiunile pentru turul ala doilea trebuie expediate astfel încât să ajungă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă până cel mai târziu în data de 21 noiembrie 2019. Cei ale căror plicuri nu ajung până la termenul menţionat vor fi notificaţi şi îndrumaţi să se îndrepte spre cea mai apropiată secţie de votare”, indică sursa amintită.

În ţară, au fost organizate 18.748 de secţii de votare, iar lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secţiunea Management Electoral/Geografie electorală/Registrul secţiilor de votare. Alegătorii pot afla la ce secţie de votare sunt arondaţi accesând www.registrulelectoral.ro.

Votarea în ţară are loc duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7.00 şi 21.00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

Alegătorii din ţară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar.

AEP menţionează că paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România. În ţară, cetăţenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

„Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea «VOTAT», buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea”, transmite AEP, în documentul de presă.

Ca şi în primul tur, operaţiunile privind numărarea voturilor, inclusiv ale celor prin corespondenţă, sunt înregistrate video şi audio şi se desfăşoară în deplină transparenţă, în prezenţa tuturor membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a persoanelor acreditate.

Autoritatea Electorală Permanentă aminteşte că persoanele acreditate să asiste la efectuarea operaţiunilor electorale la primul tur de scrutin sunt de drept acreditate să asiste la efectuarea acestor operaţiuni şi la al doilea tur de scrutin.

Preşedintele AEP Constantin Buică a transmis: „îi îndeamnă pe toţi cetăţenii români cu drep de vot să îşi exercite acest drept şi în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin, iar celor din străinătate le recomandă să nu lase pe ultima zi votul la secţiile de votare, pentru a evita aglomeraţia, incidentele şi pentru a fi siguri că şi votul lor va intra în calcul la alegerea Preşedintelui României”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici