Alegeri prezidenţiale în Slovacia: candidatul pro-occidental Ivan Korčok a câştigat primul tur

  • Candidatul pro-occidental Ivan Korčok a câştigat sâmbătă primul tur al alegerilor prezidenţiale din Slovacia, cu 42% din voturi.
  • Adversarul său, Peter Pellegrini, membru al coaliţiei de guvernare şi apropiat de premierul Robert Fico, s-a clasat pe locul al doilea cu 37%.
783 afișări
Imaginea articolului Alegeri prezidenţiale în Slovacia: candidatul pro-occidental Ivan Korčok a câştigat primul tur

Al doilea tur de scrutin este stabilit pentru 6 aprilie.

Korčok a fost ministru de Externe în perioada 2020-2023. Înainte de aceasta, el a fost reprezentant permanent al Slovaciei la UE; şef al delegaţiei pentru negocierile de aderare a ţării la NATO din 2003; şi ambasador în Germania şi SUA.

"Ar trebui să spun cu sinceritate că trebuie să mă adresez mai mult alegătorilor care au susţinut partidele guvernamentale", a declarat Korčok de la sediul său electoral din Bratislava. "Este clar că nu sunt mulţumiţi de modul în care acest guvern conduce, unde duce Slovacia".

Pellegrini ocupă funcţia de preşedinte al parlamentului, în care partidul său. Împreună cu premierul Robert Fico, care a câştigat anul trecut alegerile parlamentare, au fost luate măsuri pentru a pune capăt sprijinului militar pentru Ucraina.

Pellegrini a fost anterior prim-ministru slovac în 2018, după ce Fico a fost forţat să plece din funcţie pe fondul unui scandal legat de asasinarea în acel an a jurnalistului de investigaţie Ján Kuciak şi a logodnicei sale, Martina Kušnírová.

Constituţia ţării din 1993 îi conferă preşedintelui său puteri în mare parte ceremoniale, inclusiv semnarea proiectelor de lege.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici