Alegerile parlamentare din Republica Moldova. Rezultate oficiale: victorie pentru partidul condus de Maia Sandu

  • Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a obţinut 52,5% din voturi.
  • PAS va avea majoritate în viitorul legislativ.
  • Rezultatul a fost influenţat major de diaspora, care a votat în procent de 86% direcţia europeană a ţării.
2760 afișări
Imaginea articolului Alegerile parlamentare din Republica Moldova. Rezultate oficiale: victorie pentru partidul condus de Maia Sandu

Alegeri parlamentare R. Moldova. Victorie pentru partidul Maiei Sandu

Republica Moldova revine pe traseul către Europa după ce partidul Maiei Sandu a câştigat alegerile parlamentare. Partidul Acţiune şi Solidaritate a obţinut 52,5% din voturi şi va avea majoritate în viitorul legislativ.

Rezultatul a fost influenţat major de diaspora, care a votat în procent de 86% direcţia europeană a ţării.

„Maia Sandu se va preocupa în primul şi în primul rând de reformele necesare şi de readucerea Republica Moldova pe cursul de reintegrare în UE. A spus că, în condiţiile în care va avea majoritate, va vota inclusiv pentru reintroducerea limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova. Ştiţi foarte bine, Curtea Constituţională a dat o asemenea decizie, dar ea nu a fost niciodată implementată”, a explicat pentru Aleph News analistul de politică externă Iulian Chifu.

Următorul pas va fi numirea unui nou guvern. Pentru Maia Sandu, rezultatul înseamnă deblocarea ajutorului financiar de la Uniunea Europeană, vital pentru economia Moldovei.

„Înseamnă o consolidare a relaţiilor cu UE şi cu Occidentul, în general. Maia Sandu se bucură de o reală simpatie, de un real sprijin în ţările occidentale. Anul trecut a fost primită de Emmanuel Macron, de Angela Merkel”, a subliniat politologul Ştefan Popescu.

Blocul comuniştilor şi socialiştilor a obţinut 27% din voturi şi va merge în opoziţie.

„O să urmărim foarte atent ca ei să îşi îndeplinească promisiunile electorale. Şi cu pensile, şi cu salariile, cu tot. Noi vom sancţiona orice abuz şi orice înrăutăţire a calităţii vieţii în Republica Moldova”, a spus Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialist din Republica Moldova, citat de presa locală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici