Aleşii vor să lase redefinirea familiei în Constituţie în grija viitorului Parlament. Senator PMP: Să-i lăsăm în pace, dar să ne lase şi ei pe noi, cu alte cuvinte

Partidele sunt prudente atunci când vine vorba de iniţiativa de revizuire a Constituţiei în vederea redefinirii familiei, avizată de CCR, deputaţii şi senatorii contactaţi de MEDIAFAX precizând că, cel mai probabil, discuţia va avea loc abia după alegerile parlamentare de la sfârşitul anului.

1430 afișări
Imaginea articolului Aleşii vor să lase redefinirea familiei în Constituţie în grija viitorului Parlament. Senator PMP: Să-i lăsăm în pace, dar să ne lase şi ei pe noi, cu alte cuvinte

Aleşii vor să lase redefinirea familiei în Constituţie în grija viitorului Parlament. Senator PMP: Să-i lăsăm în pace, dar să ne lase şi ei pe noi, cu alte cuvinte

Contactaţi de MEDIAFAX, deputaţi şi senatori din toate formaţiunile parlamentare sunt rezervaţi şi spun că, în cadrul partidelor, nu a fost discutată această tema lansată în dezbatere, chiar înaintea ultimei sesiuni a actualei legislaturi. Atât PNL, cât şi PSD înclină către amânarea oricărei decizii privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei până după alegerile parlamentare de la sfârştiul acestui an, lăsând totul în seama viitorului Legislativ. De altfel, procedura parlamentară este una complicată, fiind nevoie de o majoritatea de două treimi, dar şi de un referendum naţional de aprobare a unei eventuale legi de revizuire. În plus, o astfel de discuţie ar deturna întreaga campanie electorală, iar unii atrag atenţia că altele sunt priorităţile atunci când vine vorba de revizuirea Legii fundamentale.

Singurul care a făcut notă separată şi a spus explicit că este de acord cu redefinirea familiei drept căsătorie între femeie şi bărbat a fost senatorul Haralambie Vochiţoiu, fost UNPR, actual PMP. Senatorul, care spune că a şi semnat iniţiativa cetăţenească de revizuire a legii fundamentale, a avut o intervenţie extrem de radicală pe această temă. ”Cred că în România e un lucru bine-venit să stipulăm foarte clar că căsătoria este între o femeie şi un bărbat. Cred că cei care au alte orientări sexuale ar trebui să fie mulţumiţi că nu mai sunt prigoniţi de societate cum au fost în alte vremuri. Adică să-i lăsăm în pace, dar să ne lase şi ei pe noi, cu alte cuvinte”, a declarat senatorul.

Întrebat de ce simte nevoia unei astfel de modificări în contextul în care multe ţări europene legalizează căsătoriile sau parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex, senatorul a spus că ”ar fi timpul să ne protejăm şi să fim mai selectivi puţin atunci când adoptăm ceea ce au deja alţii”. ”În alte ţări şi consumul de droguri este legal, asta nu înseamnă că ar trebui să ne grăbim şi noi să introducem aceste lucruri. Cred că am luat absolut tot ce a fost rău de la acest capitalism. Haideţi să adoptăm mai întâi nivelul de trai, nivelul de salarizare, nivelul pensiilor şi după aceea să legalizăm orientările sexuale”, a mai spus Vochiţoiu.

Liberalii, dar şi social-democraţii, sunt însă mult mai prudenţi în privinţa redefinirii familiei în Constituţie. ”Am luat act de această solicitare, am luat act şi de poziţia Curţii Constituţionale şi sigur că este o temă care va fi discutată în partid. Probabil că până la începerea sesiunii parlamentare se va purta o asemenea discuţie în partid şi se va lua o decizie din punct de vedere politic”, a declarat liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu.

”Nu pot să mă pronunţ nici împotriva nici în favoarea acestei iniţiative până când nu văd care sunt fundamentele: ce a determinat lucrul ăsta. Nu a fost o discuţie la nivelul partidului, dar cu siguranţă va fi pentru că orice iniţiativă, orice proiect de lege care vine în Parlament noi avem obiceiul să-l discutăm, să-l corectăm acolo unde este nevoie, să-l facem în aşa fel încât să fie pe măsura cerinţelor populaţiei, a celor care ne-au ales şi ne-au trimis în acest for legislativ”, a spus şi liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru.

Potrivit unor surse din conducerea PNL, liberalii susţin revizuirea Constituţiei în sensul cerut de iniţiativa cetăţenească, adică de a preciza că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, dar în paralel doresc legalizarea parteneriatului civil. ”Susţinem familia tradiţională, formată din bărbat şi din femeie, curentul în PNL este de a susţine acest amendament. Dar, totodată, luăm în calcul să punem în discuţie parteneriatele civile pentru ca fiecărui individ din societate să i se dea alternative. Există şi jurisprudenţă CEDO în acest sens”, au precizat sursele citate pentru MEDIAFAX. Totuşi, o decizie finală nu a fost luată deocamdată în partid, situaţia urmând a fi examinată într-o viitoare şedinţă a forurilor de conducere.

În ceea ce priveşte oportunitatea revizuirii Constituţiei, deputatul PNL Eugen Nicolăescu spune că actualul Parlament nu trebuie să se pronunţe pe această temă. ”Dacă vorbim de modificarea Constituţiei, eu cred că trebuie să fie un Parlament ales legitim, deci următorul Parlament ar trebui să facă această abordare. Nu un Parlament cum e astăzi provenit din, probabil 25%, din parlamentari care vin prin migraţie politică, prin traseism politic”, a precizat liberalul Eugen Nicolaescu. ”Raţional şi realist nu cred că acest lucru va fi posibil până când nu se va instala noul Parlament şi va fi un mandat de patru ani şi să-şi ia ca prioritate acest proiect”, este de părere şi senatorul PSD Ecaterina Andronescu.

La rândul său, deputatul UDMR Marton Arpad a atras atenţia că discutarea revizuirii Constituţiei în această toamnă ar însemna ca întreaga campanie electorală să aibă un singur punct pe agendă. ” Vă daţi seama ce ar însemna dacă, de exemplu, s-ar termina procedura parlamentară şi s-ar ajunge la referendum pentru modificarea Constituţiei numai pentru acest articol şi toată campania electorală s-ar axa numai pe acest element şi nimeni n-ar mai fi interesat de nimic, care partid ce zice de celelalte elemente care în fond vor avea oricum repercusiuni asupra întregii ţări din punct de vedere economic, social etc.”, a precizat deputatul UDMR.

Arpad susţine că dacă tot se revizuieşte Constituţia, atunci Parlamentul să nu se rezume doar la definiţa familiei, ci ”ar fi ideal ca să fie modificată Constituţia României în toate acele elemente care necesită o astfel de modificare, nicidecum un singur articol”.

În prezent, 13 ţări din Europa au legalizate căsătoriile între persoane de acelaşi sex, alte 13 recunosc diverse tipuri de parteneriate civile, iar o ţară recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex încheiate în afara ţării. O situaţie interesantă se întâlneşte în Ungaria şi Croaţia, ţări care deşi au prevăzut în Constituţii că familia este formată exclusiv dintr-un bărbat şi o femeie, au legi care permit parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex.

Curtea Constituţională a dat miercuri aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, însă judectorii nu s-au pronunţat pe fondul problemei -definirea familiei drept căsătoria între un bărbat şi o femeie -, ci doar asupra îndeplinirii procedurii prevăzute de lege: număr de semnături şi eventuala încălcare a unor drepturi fundamentale.

Aproape 50 de membri ai comunităţii LGBT şi de susţinători ai acestora au participat miercuri seara la un protest neautorizat în zona Universităţii, manifestându-şi dezaprobarea faţă de decizia CCR prin care s-a dat aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei.

Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost depus la Parlament pe 23 mai de către Coaliţia pentru familie, însoţit de trei milioane de semnături. Iniţiatorii îşi motivează demersul prin faptul că susţin "normalitatea" şi susţin că abordarea "fie din perspectiva paradigmei religioase, fie a paradigmei sociologice" arată că "normalitatea" poate fi doar o familie heterosexuală, având în vedere că "specia umană nu poate supravieţui altfel".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici