Alexandru Rafila, despre pandemie: În mod evident, valul 5 va veni

  • Valul 5 al pandemiei va veni, pentru că populaţia receptivă se va reconstitui, iar de sărbători regulile nu sunt respectate, declară Alexandru Rafila.
  • În ce priveşte imunitatea de turmă, mai devreme sau mai târziu se va produce, însă procentul ce trebuie atins e de 90%.
3438 afișări
Imaginea articolului Alexandru Rafila, despre pandemie: În mod evident, valul 5 va veni

Sursa foto: Mediafaxfoto

Întrebat, marţi seara, la „Marius Tucă Show” de la Aleph News, despre numărul mare de cazuri, Rafila spune că una din explicaţii este imunitatea scurtă pe care o oferă vaccinul, dar pe măsură ce se va administra şi doza treia, lucrurile vor intra în normal.

„Imunizarea de turmă, mai devreme sau mai târziu, se va produce. Prin trecerea prin boală sau vaccinare vom ajunge la imunitatea de turmă, dar boala va rămâne endemică, nu va dispărea. Probabil că va exista o sezonalitate ca la gripă. Cu cât tulpina este mai transmisibilă, cu atât procentul de populaţie care trebuie să treacă prin boală sau să se vaccineze este mai mare. Dacă la început se discuta de 70%, pentru această tulpină, mult mai transmisibilă, ajungem la o imunitate greu de atins, aproape de 90%”, afirmă Alexandru Rafila.

Cu cât se vaccinează mai mulţi, cu atât drumul spre normalitate e mai scurt.

Întrebat dacă se gândeşte ca antiviralele să ajungă în farmacii, Rafila a spus că da, dar trebuie să fie recomandate cu prescripţie medicală: „dacă vor apărea antiviralele în farmacii, oamenii să se ducă la începutul bolii. Dacă se duc mai târziu, efectul antiviralelor este practic nul şi este şi toxic pe deasupra”.

Referitor la valul 5, medicul spune că va veni, pentru că populaţia receptivă se va reconstitui: „sunt cei care au făcut vaccin şi nu mai au imunitate sau cei care nici nu au trecut prin boală, nici nu s-au vaccinat. Şi mai e un lucru: în perioada Sărbătorilor de Iarnă, indiferent ce măsuri se iau, mobilitatea oamenilor şi tentaţia de a nu respecta regulile este mare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici