Alfred Simonis (PSD): Suntem ţara în care nu mai poţi lua decizii, nimeni nu ascultă nimic

„Suntem ţara în care nu mai poţi lua decizii, nimeni nu ascultă nimic, facem ceea ce strigă strada, nu ceea ce trebuie”, spune Alfred Simonis (PSD): „Slavă Domnului că gargaragiii din PNL nu sunt în conducerea partidului”.

948 afișări
Imaginea articolului Alfred Simonis (PSD): Suntem ţara în care nu mai poţi lua decizii, nimeni nu ascultă nimic

Alfred Simonis (PSD): Suntem ţara în care nu mai poţi lua decizii, nimeni nu ascultă nimic

Draftul cu măsuri fiscale care se discută în aceste zile în presă este unul fals. Cel puţin asta spune la RFI preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis (PSD), care comentează nemulţumirile unor categorii socio-profesionale. El îi critică pe "gargaragiii de pe margine din PNL" şi declară că suntem ţara în care "nu mai poţi lua decizii, nimeni nu ascultă nimic, facem ceea ce strigă strada, nu ceea ce trebuie".

Alfred Simonis explică măsurile fiscale avute în vedere de Guvern: "Ne dorim eficientizarea cheltuielilor statului. Statul trebuie să funcţioneze într-un final ca o companie, care să aibă angajaţi performanţi şi angajaţi, dacă are nevoie de ei. Dacă nu, nu. Astăzi, desfiinţarea celor 200.000 de posturi care unele sunt în marea lor majoritate bugetate aduce o economie importantă la bugetul de stat, pentru că acele posturi, chiar dacă nu sunt ocupate, la finalul anului banii pot fi ori transferaţi în alte părţi ori, ştiu eu, date diferite stimulente pentru cei care sunt deja angajaţi. Dar efectul va fi şi pentru că odată desfiinţate zeci de mii, 200.000 de posturi, se vor pierde foarte-foarte multe funcţii de conducere, pentru că şeful de serviciu care are 12-13-15 oameni, mă rog, posturi astăzi, pierzând posturile pe care Guvernul le taie, rămâne cu şapte, dacă nu sunt ocupate".

Social-democratul îi critică pe "gargaragiii din PNL": "Oricât de incomod din punct de vedere electoral ar fi, pentru că am văzut proteste, am văzut supărări, am văzut reacţii ale unor patronate, ale unor sindicate, nu poate nimeni să mă convingă pe mine faptul că eliminarea sporului de vacanţă, voucherului de vacanţă, care e de 1.500 de lei pe an la cineva care are venit de 30.000 de lei pe lună e justificat (...). Plafonarea unor sporuri. Astăzi, sporurile sunt procent din salariu. De exemplu, dacă ai o antenă care te iradiază, dar salariul tău e foarte mare, ai 15% din 10.000 de lei salariu, ai 1.500 de lei, ai 2.000 de lei sporul. Dacă angajatul are 4.000 de lei salariu, sporul e doar de 600 de lei, adică iradierea asta e diferenţiată în funcţie de salariu, ceea ce e absurd (...). Sunt foarte multe măsuri pe care statul român trebuie să le implementeze şi slavă Domnului, dincolo de câţiva gargaragii de pe margine, din PNL, există acolo oameni responsabili care-şi doresc să facă asta şi slavă Domnului că fac parte din conducerea partidului, nu de pe margine, din conducerile trecute ale PNL".

Reporter: Dar aceste sporuri şi facilităţi la care vă referiţi acum nu tot PSD şi PNL le-au introdus de-a lungul timpului? Asta ce înseamnă, că recunoaşteţi că aţi luat măsuri greşite?

Alfred Simonis: Nu pot să fiu eu responsabil pentru ceva ce a făcut cineva în anii 90, de exemplu. Eu de când fac politică, am avut mai multe obiective şi unul a fost principal şi anume eliminarea pensiilor parlamentarilor. Acuma ce fac, pentru că cineva în anii 90 sau 2000 le-a introdus, eu la 38 de ani n-am voie să le elimin, pentru că vezi, Doamne, le-a introdus unul de la PSD sau de la PNL, Valeriu Stoica în anii 90? Nu sunt de acord cu asta.

Reporter: Dar aici nu e vorba de persoana dvs., Alfred Simonis, ci de partid, PSD. Partidul a luat în trecut decizia şi acelaşi partid vine acum şi ne spune că a fost o măsură greşită?

Alfred Simonis: Partidele sunt conduse de oameni (...). Nişte oameni care au condus PNL, PSD şi iată, la Consiliul Concurenţei există pensii speciale, pentru că USR-ul a votat în 2019 sau 2020. Au recunoscut, după care au spus că au greşit. Iertaţi-mă, nu mă încălzeşte cu nimic greşeala aceasta. Important este faptul că în acest moment, această conducere a Guvernului, această conducere a PSD, premierul Ciolacu, dar şi echipa domniei sale au hotărât că indiferent de cine a făcut greşelile la un moment dat, că-s penelişti, că-s pesedişti, că-s userişti, că-s alte formaţiuni care s-au desfiinţat, trebuiesc luate aceste măsuri.

Reporter: Dar cât de credibil este acum discursul PSD şi PNL, în condiţiile în care tot dvs. sunteţi cei care aţi introdus aceste facilităţi. Vorbeaţi de pensiile speciale. Păi, nu tot PSD-ul le-a introdus?

Alfred Simonis: Nu, pensiile speciale pentru magistraţi au fost introduse de Valeriu Stoica, PNL.

Reporter: Alte pensii speciale au fost introduse pe vremea PSD.

Alfred Simonis: Şi eu vă dădeam exemplul Consiliului Concurenţei, unde au fost introduse cu USR. Aia nu se vede. Faptul că există atâta zgomot de fundal, uneori justificat, uneori nejustificat, înseamnă că suntem credibili, pentru că dacă n-ar fi luat nimeni în seamă ceea ce propune premierul şi PSD şi coaliţia de guvernare, dacă n-ar fi fost luat în seamă, probabil că nu s-ar fi agitat nimeni.

Reporter: PSD a tot spus că va desfiinţa 200.000 de locuri vacante la stat, dar asta nu rezolvă mare lucru, pentru că sunt posturi neocupate, banii aceia s-ar fi întors oricum la bugetul de stat, la final de an, deci nu e cine ştie ce economie. De ce nu desfiinţaţi mai degrabă posturi ocupate?

Alfred Simonis: În primul rând, pentru a disponibiliza posturi ocupate, trebuie să le elimini pe cele neocupate, dar ele sunt bugetate şi vă spuneam la începutul intervenţiei, o societate, o companie, o instituţie care are 100 de posturi goale, bugetate, când se apropie finalul anului, banii nu se economisesc, ori îi transferă în sporuri, pe care astăzi le plafonăm ori îi transferă la alte capitole şi îi pot cheltui de dincolo. Asta este o metodă veche, bugetezi mai mult decât ai nevoie, la final ai în fondul de salarii un buget mai mare, hai să repartizăm angajaţilor performanţi, între ghilimele şi se dau diferite sporuri şi sporuleţe (...). Practic, este o curăţenie la stat.

Reporter: Unele măsuri au provocat revolta mediului de afaceri, care atrage atenţia că multe firme care deja merg pe avarie fie se vor închide, fie vor trece la negru, caz în care şi bugetul de stat va avea de suferit. Ce mesaj le transmiteţi companiilor?

Alfred Simonis: Acuma, să nu ne aşteptăm ca atunci când discuţi despre o optimizare de tipul acesta, toată lumea să fie mulţumită. Oamenii de afaceri, marile companii au propriile societăţi de lobby, propriile reacţii, patronatele, evident, asta înseamnă. Faptul că premierul îi cheamă la negocieri, la discuţii, pe cei direct interesaţi este un lucru extraordinar de bun, din punctul meu de vedere (...). Vorbim de microîntreprinderi, că am văzut acolo o mare supărare. Nu noi am pus în PNRR, pentru că în PNRR-ul pus de USR şi de PNL este foarte clar prevăzut că din 2025, plafonul la microîntreprinderi scade la 60.000 de euro pe an. Faptul că noi încercăm, în urma unor discuţii cu Comisia, prin creşterea acestui impozit de la 1% la 3%, 3% fiind până în 2022, iertaţi-mă, de ce colapsează companiile în 2024 pe un impozit de 3% care a existat până în 2022 (...). Nimeni nu ascultă nimic în ţara în care nu mai poţi să iei decizii, toată lumea are păreri şi facem ceea ce strigă strada, nu ceea ce trebuie. România are nevoie de reforme în primul rând în aparatul bugetar, după aceea în sistemul privat şi în public şi în privat, pentru că nu se mai poate continua în ritmul acesta (...).

Reporter: Totuşi, la stat e un dezmăţ bugetar care durează de ani de zile, cu bani cheltuiţi pentru înfiinţarea unor agenţii şi autorităţi de care n-a auzit nimeni, fără cine ştie ce activitate, unde angajaţii plimbă hârtii de colo-colo, dar unde şefii sunt plătiţi cu salarii generoase. Apoi, aţi făcut inclusiv în ultimul an şi jumătate de guvernare PSD-PNL tot felul de angajări la stat, pe posturi înfiinţate peste noapte, după criterii obscure, iar acum, Guvernul vrea să facă rost de bani, dar pe spinarea mediului privat şi a populaţiei. E corect să se întâmple aşa?

Alfred Simonis: E o problemă falsă, pentru că am spus de trei ori în această emisiune şi l-am auzit şi pe premier şi pe alţi colegi spunând că primul obiectiv este reducerea cheltuielilor bugetare. După ce terminăm cu reducerea cheltuielilor bugetare, vorbim despre optimizarea aceea fiscală în domeniul privat. Deci nu facem pe spatele nimănui nici un fel de salvare.

Reporter: Din mediul privat se vede altfel situaţia. În plus, măsurile vehiculate au reuşit să provoace şi furia managerilor de instituţii culturale, care avertizează că unele dintre ele s-ar putea închide.

Alfred Simonis: Iertaţi-mă, dar cine le-a vehiculat?

Reporter: Păi, scuzaţi-mă şi pe mine, aici e vechea strategie prin care partidele aflate la guvernare, în cazul de faţă PSD şi PNL, aruncă în spaţiul public anumite măsuri, pe surse, testează apele, după care vin şi spun: nu noi, sunt informaţii pe surse, nu e nimic oficial. Tot de la dvs. vin aceste informaţii.

Alfred Simonis: Draftul acela pe care l-aţi văzut dvs. în presă nu are nici o legătură cu documentul despre care se discută în coaliţia de guvernare. Asta ca să fie clar. Pe de altă parte, pe mine mă interesează foarte clar şi asta va crea nişte deranj, e adevărat, în societate, am văzut oameni care au protestat şi au spus: avem nevoie de voucher de vacanţă de 1.500 de lei, chiar dacă avem 30.000 de lei salariu.

Reporter: Aici nu e vorba de acei oameni, e vorba de marile organizaţii antreprenoriale, e vorba de instituţii de cultură.

Alfred Simonis: Nu am văzut nici o măsură care afectează cultura, din tot ce s-a discutat în coaliţia de guvernare şi cred că particip la cele mai importante şedinţe (...). Care din măsuri, vă întreb?

Reporter: Să vă spună dumnealor, dacă dvs. nu ştiţi.

Alfred Simonis: Păi, cum să ştiu ceva ce nu există? Probabil că pe desfiinţarea posturilor. Dacă desfiinţezi posturile neocupate, pică directorul general. Şi teatrele au zeci de posturi neocupate. Dar n-a spus nimeni că teatrele intră în acea logică de a desfiinţa posturile, adică noi încercăm, iertaţi-mă, dar când vrei să desfiinţezi 200.000 de posturi, vei găsi câte un post măcar în fiecare instituţie din ţara asta, de la grădiniţe, până la orice. Evident că trebuie să ai o analiză după aceea şi să vezi ce se poate şi ce nu face din ele (...). Dar nici măcar nu putem discuta despre nevoia de a reforma statul?

Reporter: Dar poate aveţi dvs., cei din coaliţie, o problemă de comunicare, pentru că de şase luni de zile tot vorbiţi despre nevoia de a eficientiza aparatul bugetar, ies pe surse tot felul de informaţii, care vin tot de la dvs., de la Guvern, de la PSD şi PNL, fără să vedem ceva concret, ceva oficial.

Alfred Simonis: Nu vine nimic dinspre Guvern, draftul este unul fals, draftul care se discută în presă este în marea lui majoritate un document pe care probabil Ministerul Finanţelor l-a făcut acum şase luni sau eu ştiu de când este domnul Boloş, nu este ceea ce s-a discutat în coaliţie, ca şi draft de pornire.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici