Ambasada Franţei se consideră "victima" unei decizii a lui Chiliman privind autorizarea unei terase

Ambasada Franţei la Bucureşti se consideră victima unei decizii ilegale a primarului Sectorului 1 şi precizează că a solicitat protecţia MAE, dar a şi făcut apel la Justiţie în legătură cu autorizarea construirii unei terase-bar, deschise non-stop, în apropierea imediată a zidului incintei misiunii.

53 afișări
Imaginea articolului Ambasada Franţei se consideră "victima" unei decizii a lui Chiliman privind autorizarea unei terase

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Ambasada Franţei în România este, în prezent, victima unei decizii ilegale a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, ce autorizează construirea unei terase-bar, deschisă non-stop, în apropierea imediată a zidului incintei Ambasadei Franţei, în strada Biserica Amzei nr.19", se arată într-un comunicat remis, vineri, MEDIAFAX.

Sursa citată precizează că, pe lângă impactul asupra liniştii şi securităţii necesare exercitării misiunii diplomatice, construcţia incriminată ar fi trebuit să ia în considerare şi calitatea de monument istoric a imobilului care găzduieşte misiunea diplomatică, iar decizia de autorizare ar fi trebuit să fie luată de Primarul General al Capitalei. "În plus, această decizie este afectată şi de alte ilegalităţi", susţine ambasada.

"După ce a făcut apel, pe cale verbală şi scrisă, către primarul Sectorului 1 pentru revizuirea poziţiei, Ambasada Franţei, în virtutea Convenţiei de la Viena, a solicitat protecţia autorităţilor române. Prin urmare, Ambasada a sesizat Ministerul Afacerilor Externe care, la rândul său, a sesizat Prefectul Municipiului Bucureşti. În paralel, Ambasada a făcut apel la Justiţie, precum şi la celelalte autorităţi competente, pentru ca această dezordine să înceteze definitiv", se arată în comunicat.

Ambasada Franţei mulţumeşte autorităţilor române pentru reacţia acestora şi speră că demersul său va găsi o soluţionare favorabilă.

"Ambasada regretă profund că reprezentanţi aleşi de poporul român, investiţi cu un mandat municipal, arată astfel public puţina importanţă pe care o acordă regulilor internaţionale, legilor naţionale şi tradiţiilor de ospitalitate ale României, în relaţiile cu un stat prieten şi aliat", se arată în comunicat.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, va ataca în instanţă o autorizaţie de construcţie pentru extinderea unui spaţiu comercial din strada Biserica Amzei, emisă de Primăria Sectorului 1, pe motiv că acest act ar fi "abuziv".

Potrivit unui comunicat de presă remis, vineri, de Prefectura Capitalei, autorizaţia a fost emisă de către Primăria Sectorului 1 în decembrie 2009, deşi imobilul se afla în zona protejată, fiind clasificat ca monument istoric, "situaţie în care orice autorizaţie de construcţie se emite de Primăria Municipiului Bucureşti, iar contractul de închiriere pentru spaţiu a expirat în ianuarie 2007".

Clădirea se află în domeniul privat al municipalităţii, fiind administrată de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), care a obţinut în instanţă o hotărâre definitivă şi irevocabilă de evacuare a fostului chiriaş.

"În prealabil, PMB a cerut Primăriei Sectorului 1 să nu prelungească contractul de închiriere şi nici să nu emită autorizaţie de construcţie, solicitări care nu au fost luate în considerare de către primăria de sector", se arată în comunicatul Prefecturii Bucureşti.

Potrivit sursei citate, fostul chiriaş a demarat lucrările de construcţie, afectând şi clădirea Ambasadei Franţei, în condiţiile în care sediul ambasadei este inviolabil, iar statul român are obligaţia specială de a lua toate măsurile pentru a împiedica deteriorarea locaţiei misiunii diplomatice.

"Sunt consternat şi profund îngrijorat de gravele ilegalităţi ale primarului Sectorului 1, care emite o autorizaţie de construcţie unei persoane juridice fără vreun drept de proprietate în locaţie, cu contractul de închiriere expirat, care modifică o clădire monument istoric si afectează o misiune diplomatică", susţine prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici