Ambasada SUA: Calendarul pentru construcţia bazei de la Deveselu va continua aşa cum e stabilit

Ambasada americană de la Bucureşti a informat, duminică seara, la solicitarea MEDIAFAX, că SUA rămân angajate proiectului scutului antirachetă din Europa, iar calendarul de construcţie a bazei de la Deveselu din România va continua aşa cum a fost stabilit.

707 afișări
Imaginea articolului Ambasada SUA: Calendarul pentru construcţia bazei de la Deveselu va continua aşa cum e stabilit

Ambasada SUA: Calendarul pentru construcţia bazei de la Deveselu va continua aşa cum e stabilit

De asemenea, misiunea diplomatică americană a refuzat să comenteze informaţiile apărute zilele trecute în presă despre un presupus raport clasificat al Departamentului Apărării de la Washington, prezentat într-o formă rezumată de către Curtea de Conturi (Government Accounting Office).

"Cu privire la presupusul raport GAO: noi înţelegem că presupusa informare a Curţii de Conturi (GAO) cu privire la apărarea antirachetă este preliminară şi clasificată. Nu a fost publicat niciun raport final şi desecretizat. Nu putem confirma şi nici comenta cu privire la presupusul raport.Dar într-un context mai larg, putem afirma că SUA sunt angajate în protejarea teritoriului şi cetăţenilor săi, a trupelor noastre staţionate în afara ţării şi a aliaţilor şi partenerilor noştri de ameninţarea atacurilor cu rachete balistice", afirmă ambasada SUA în poziţia transmisă MEDIAFAX.

De asemenea, Ambasada SUA precizează că autorităţile de la Washington rămân angajate şi în proiectul scutului antirachetă din Europa, care include şi protejarea teritoriului României, dând asigurări că e de aşteptat ca finanţarea pentru baza de la Deveselu să fie continuată de către Congresul SUA.

"SUA rămân angajate proiectului european al scutului antirachetă, care deja oferă protecţie într-o fază preliminară pentru aliaţii noştri şi trupele noastre staţionate în Europa. Congresul SUA a asigurat o finanţare consistentă pentru baza de la Deveselu, în România, şi pentru interceptorii care vor fi staţionaţi aici. Ne aşteptăm ca această finanţare să continue. Planurile şi calendarul pentru construcţia şi dezvoltarea bazei din România vor continua aşa cum s-a stabilit. Inaugurarea lucrărilor pentru construcţiile de la baza din Deveselu este prevăzută pentru acest an", se evidenţiază în răspunsul Ambasadei americane de la Bucureşti, pentru MEDIAFAX.

De asemenea, la întrebarea despre faptul că în ştirile de presă menţionate se afirmă că raportul respectiv se concentrează asupra întrebării dacă scutul din Europa poate proteja în mod direct SUA, Ambasada SUA precizează că scutul dezvoltat în unele ţări europene are ca scop protecţia aliaţilor europeni, a trupelor americane staţionate în Europa şi a radarelor SUA din regiune care sunt necesare tuturor planurilor de apărare anti-rachetă ale SUA.

"Sunt clare utilitatea şi importanţa facilităţii din România pentru toate planurile de apărare anti-rachetă din Europa, dar şi pentru cele ale Statele Unite", mai subliniază Ambasada SUA.

Studii secrete ale Departamentului Apărării pun la îndoială faptul că sistemul de apărare antirachetă ce ar urma să fie amplasat în Europa va putea să protejeze Statele Unite de rachetele iraniene, potrivit unei anchete a Congresului, a relatat Fox News.

Oficialii militari afirmă că ei cred că problemele pot fi depăşite şi continuă planurile. Dar soluţiile propuse s-ar putea dovedi dificile. O posibilitate a fost deja exclusă ca fiind imposibilă din punct de vedere tehnic. O alta, care presupune relocarea interceptorilor de rachete din Polonia şi posibil România pe nave în Marea Nordului, ar putea fi explozivă din punct de vedere diplomatic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici