Ambasadorul Poloniei: Relaţiile româno-polone, în cea mai intensă perioadă din ultimii 25 de ani

Ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygiel, a declarat, sâmbătă, la Suceava, la sărbătorirea a 25 de ani de existenţă a Uniunii Polonezilor din România, că relaţiile între cele două ţări sunt în cea mai intensă perioadă din ultimul sfert de secol mulţumită şi minorităţii polone din România.

1007 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Poloniei: Relaţiile româno-polone, în cea mai intensă perioadă din ultimii 25 de ani

Ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygiel (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel, a declarat la festivităţile de sărbătorire a 25 de ani de la înfiinţarea Uniunii Polonezilor din România că minoritatea polonă din România a reuşit să păstreze limba, cultura, tradiţia înaintaşilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Două sute de ani de prezenţă în Bucovina reprezintă o istorie întreagă, de convieţuire pe aceste meleaguri, istorie de a păstra tradiţia, limba şi identitatea naţională”, a spus diplomatul polonez.

El a reamintit că în urmă cu 25 de ani s-a reluat viaţa organizată a minorităţii polone din România subliniind că Uniunea Polonezilor are tradiţii mai vechi, iar chiar locul în care se desfăşoară această manifestare, Dom Polski (Casa Polonă) din Suceava este o construcţie din 1903, realizată prin contribuţiile polonezilor care trăiau atunci în Suceava.

"Fie ca această casă mică poloneză, ce a supravieţuit peste 200 de ani, să dăinuiască”, a spus ambasadorul care a mulţumit şi administraţiei centrale şi locale pentru sprijinul acordat minorităţii poloneze.

El a mai declarat că statutul minorităţilor din România este un model de urmat în toate ţările din Europa. Totodată, diplomatul polonez a subliniat că minoritatea poloneză din România a avut un rol foarte important în crearea unei punţi şi pentru sprijinirea colaborării dintre România şi Polonia.

"Relaţiile bilaterale polono-române se află în cea mai intensă perioadă din ultimul sfert de secol. Minoritatea poloneză a fost cea care a participat foarte activ în acest sens”, a spus ambasadorul Poloniei în România.

În cadrul manifestării a fost citit, în română şi poloneză, mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis Uniunii Poloneze din România, în care acesta arată că anul 2015 marchează un moment de bilanţ pentru organizaţiile minorităţilor naţionale din România,

"Aniversăm împreună 25 de ani de la înfiinţarea acestor organizaţii, dar şi 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei şi ratificarea de către România a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale”, arată preşedintele României.

El subliniază că proiectul de ţară este complet şi fezabil doar dacă reflectă identitatea, nevoile şi aspiraţiile tuturor cetăţenilor, dar şi contribuţia numeroaselor minorităţi naţionale din România, iar minoritatea poloneză reprezintă, în acelaşi timp, un vector important de cooperare şi dezvoltare pentru România şi Polonia, potenţând relaţiile speciale.

"Suntem legaţi de o istorie comună, de solidaritate în momente cruciale, relaţia noastră fiind o prioritate pentru România, atât în plan european, cât şi transatlantic. Am reiterat aceste aspecte alături de Preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, cu ocazia vizitei oficiale efectuate în Polonia. Relaţia România - Polonia se bazează pe un Parteneriat Strategic de substanţă pe care dorim să îl aprofundăm. Avem, de asemenea, un angajament comun pentru extinderea spaţiului valorilor euroatlantice, pentru cooperare eficientă în plan politic, diplomatic, economic şi cultural, dar şi pentru a intensifica colaborarea în toate chestiunile de securitate din regiune”, a mai arătat Iohannis în mesaj'

El crede că cele două ţări se pot pregăti astfel, în cel mai frumos mod, să aniverseze peste câţiva ani, un sfert de veac de la semnarea Tratatului de prietenie şi cooperare dintre România şi Polonia.

La aceste manifestări a fost prezentă şi Maria Panczyk-Pozdziej, vicemareşalul Senatului Poloniei, care a transmis felicitări comunităţii poloneze din România şi a subliniat că această sărbătoare a Uniunii Poloneze din România coincide cu împlinirea a 25 de ani de autonomie locală în Polonia. Ea a arătat că este fericită să vadă "atât de multă Polonie" în Suceava şi le-a spus membrilor comunităţii că sunt "sarea poloneză în pământ românesc”.

La manifestările de sărbătorire a 25 de ani de la înfiinţarea Uniunii Polonezilor din România au mai participat reprezentanţi ai grupului parlamentar polonez de prietenie cu România, ai Comisiei de colaborare cu diaspora poloneză, ministerului de Externe din Polonia, Uniunii Asociaţiilor Poloneze din Europa, Forumului polonezilor din Austria, Asociaţiei regionale de cultură poloneză din Cernăuţi, dar şi reprezentanţi ai minorităţilor, parlamentari şi primari din judeţul Suceava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici