Ambasadorul român participă la decernarea Premiului Nobel pentru Pace

România participă, vineri, la ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru Pace la nivel de ambasador, Bucureştiul hotărând să îşi alinieze poziţia la cea a UE, a anunţat, joi, Doris Mircea, director general al Direcţiei de Comunicare din MAE.

29 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul român participă la decernarea Premiului Nobel pentru Pace

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat disidentului chinez Liu Xiaobo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"România se va alinia poziţiei europene şi va participa la ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru pace la nivel de ambasador", a spus Doris Mircea.

China a solicitat inclusiv misiunii României la Oslo să nu ia parte la ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru Pace, iar MAE analizează în continuare această problemă, nefiind încă luată o decizie, declara, la 25 noiembrie, Doris Mircea, director general al Direcţiei de Comunicare a MAE.

Pe de altă parte, ministrul de Externe anunţa în aceeaşi perioadă că România nu va trimite şeful misiunii diplomatice la ceremonia decernării premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo, programtă la Oslo în 10 decembrie, ci va desemna o altă persoană.

"Noi nu ne temem nici de represalii, nici de altceva, dar în acelaşi timp înţelegem de mulţi ani sensibilităţile prietenilor noştri chinezi. Nu am vrea să intervenim în marea lor societate într-un fel sau altul. Cred că chestiunea decernării premiului a fost un act de libertate în Europa din partea Fundaţiei Nobel şi nu contestăm niciun fel de opţiune când este vorba de o personalitate sau alta care contribuie la bunul mers al dialogului în această lume. Nu vom fi acolo cu şeful de misiune. Vom vedea pe cine trimitem, dar nu va fi şeful misiunii", spunea Baconschi.

Institutul Nobel i-a invitat la ceremonie, programată pentru data de 10 decembrie, pe toţi ambasadorii aflaţi în funcţii în capitala Norvegiei. Diplomaţii trebuiau să confirme până pe 15 noiembrie participarea la eveniment.

Site-urile mai multor publicaţii străine au fost blocate, joi, în China, cu o zi înainte de decernarea simbolică a premiului Nobel pentru pace, la Oslo, disidentului chinez Liu Xiaobo, care se află în închisoare, informează AFP.

Site-uri precum cele ale BBC sau CNN nu au putut fi accesate joi în China, la fel ca în urmă cu două luni, când a fost anunţat faptul că Liu Xiaobo va primi premiul Nobel pentru pace. La acel moment, pe 8 octombrie, au fost cenzurate site-urile BBC, CNN, precum şi cel al televiziunii francofone TV5.

"Chinezii şi majoritatea zdrobitoare a oamenilor din întreaga lume s-au opus (atribuirii premiului Nobel lui Xiaobo, n.r.), a declarat, joi, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, care i-a caracterizat pe membrii comitetului Nobel drept "clovni".

Liu Xiaobo, în vârstă de 54 de ani, a fost unul dintre luptătorii pentru democraţie din piaţa Tiananmen, în 1989. Pe 25 decembrie 2009, el a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru "comportament subversiv", după ce a semnat un text care cerea democratizarea Chinei.

În absenţa sa şi cea a familiei sale, disidentul va fi reprezentat simbolic la ceremonia de la Oslo printr-un scaun gol şi o fotografie, iar unul dintre textele sale va fi citit de actriţa Liv Ullmann.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici