Ambasadorul României la Paris, despre scandalul invitaţiilor: O mare gafă, voi da explicaţii, dacă Parlamentul îmi cere

Ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru, a declarat, marţi, despre incidentul invitaţiilor transmise de Ambasadă, pentru recepţia în onoarea preşedintelui Iohannis, că este vorba despre ”o mare gafă” şi o ”situaţie nefericită”, precizând că dacă parlamentarii îi vor cere, va da explicaţii.

3686 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul României la Paris, despre scandalul invitaţiilor: O mare gafă,  voi da explicaţii, dacă Parlamentul îmi cere

Ambasadorul României la Paris, despre scandalul invitaţiilor: O mare gafă, voi da explicaţii, dacă Parlamentul îmi cere

Mazuru, care a făcut oficiile de gazdă în cadrul recepţiei oferite cu ocazia vizitei preşedintelui Klaus Iohannis la Paris, nu a dorit să comenteze, iniţial, situaţia creată de scandalul invitaţiilor transmise pentru recepţie, în care în dreptul numelor invitaţilor erau trecute observaţii de tipul ”indezirabil” sau ”scârbos”.

”A fost un scandal dar să lăsăm Ministerul de Externe să răspundă”, a răspuns Mazuru la întrebările jurnaliştilor.

Întrebat dacă a aflat că parlamentarii din comisiile de politică externă îi cer preşedintelui rechemarea sa la Bucureşti, Bogdan Mazuru a spus: ”Am auzit (de chemarea în ţară, nr) Eram în pregătirea vizitei preşedintelui, nu ştiu ce s-a întâmplat acasă. Este un lucru foarte nefericit, ce s-a întâmplat este un lucru foarte nefericit”, a spus el.

Potrivit lui Mazuru, situaţia a fost creată de ”nişte gafe”.

”Orice gafă este nefericită. Asta este situaţia. Ce pot să vă spun? Dacă vreţi să ştiţi mai multe, nu iau eu măsurile, măsurile le ia Ministerul de Externe”, a precizat ambasadorul României la Paris.

El a mai afirmat că nu se simte vinovat, ci responsabil de situaţia creată. ”Vinovat nu cred că mă fac, pot să fiu responsabil. Sunt două lucruri diferite. În momentul în care se întâmplă ceva la tine în ogradă, atunci eşti responsabil”, a arătat el.

Întrebat dacă este dispus să răspundă parlamentarilor din comisii, Mazuru a arătat că, dacă este invitat să dea explicaţii, va veni cu plăcere”. ”Voi vorbi şi cu ministrul de Externe”, a adăugat Mazuru.
El a ţinut să menţioneze că, dacă îl cheamă comisiile parlamentare, este obligat să vină să dea explicaţii.

”Am trimis o explicaţie imediat după ce s-a întâmplat incidentul, Ministerului de eExterne. A fost o mare gafă, a unor diplomaţi de la Paris”, a mai declarat ambasadorul român, precizând că nu el decide demiterea persoanei responsabile de incident, acest lucru fiind decis de Ministerul de Externe. ”Au fost doar trei menţiuni pe o listă, o chestiune absolut nefericită”, a mai precizat Mazuru.

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Petru Filip, a declarat, marţi, după audierea secretarului de stat Radu Podgorean, că a propus rechemarea directorului ICR Paris şi a funcţionarei implicate în scandalul invitaţiilor, precum şi rechemarea de la post a ambasadorului Bogdan Mazuru.

"Comisia de politică externă a Senatului s-a sesizat legat de incidentul produs la Paris privind invitaţii care vor participa astăzi la întâlnirea cu preşedintele Iohannis şi am avut o discuţie cu domnul secretar de stat Radu Podgorean, domnul ministru Aurescu nefiind în ţară, privind acest incident absolut regretabil pe care Comisia de politică externă îl regretă în mod unanim", a declarat preşedintele Comisiei, Petru Filip.

El a precizat că, după discuţia cu secretarul de stat din MAE, Comisia de politică externă a hotărât să propună rechemearea de la post a celor două doamne implicate în scandalul invitaţiilor, Yvette Fulicea, directoarea ICR de la Paris, şi a unei funcţionare "implicată în mod direct în emiterea acelui document către cei care urmau să fie invitaţi".

Totodată, Filip a cerut ca Ambasada României la Paris "să trimită în mod oficial scrisori de scuze publice celor care au primit acel mail nefericit pe care sigur îl regretăm".

Scriitorul Radu Portocală, unul dintre invitaţii la întâlnirea comunităţii româneşti cu preşedintele Klaus Iohannis, care va avea loc marţi, la Paris, a primit, recent, o invitaţie de la ICR Paris care avea ataşat şi un document de uz intern ce conţinea aprecieri precum "indezirabil" sau scârbos" la adresa unor persoane.

Institutul Cultural Român (ICR) a precizat, sâmbătă, la solicitarea MEDIAFAX, că ceea ce s-a întâmplat la Paris nu intră sub incidenţa subordonării faţă de ICR, Ministerul Afacerilor Externe fiind responsabil pe linie administrativă.

MAE a precizat, luni, că, la nivel intern, a fost demarat imediat un proces de investigare a incidentului de către Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică. "Urmare declanşării acestei proceduri, s-a dispus cu caracter urgent chemarea în Centrală a diplomatului de la Ambasada României la Paris pentru continuarea cercetărilor la nivel CCED", se arată într-un comunicat.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a dispus, ca primă măsură sancţionatorie, aplicabilă imediat, emiterea unui avertisment la adresa diplomatului din cadrul Ambasadei României la Paris care a redactat fişierul.

Sancţionată cu avertisment a fost şi Yvette Fulicea, directorul ICR Paris.

În cazul directorului ICR Paris analiza Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică este în curs, urmând a avea loc inclusiv audierea sa. "Ulterior, CCED va concluziona asupra oportunităţii aplicării de măsuri suplimentare, în mod similar cu cele amintite mai sus în legătura cu diplomatul de la Ambasada României la Paris", a informat MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici