Ambasadorul rus la Bucureşti îi mulţumeşte lui Oprescu

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Alexander Churilin, i-a scris primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, transmiţându-i că este emoţionat de măsurile "energice şi hotărâte" privind înlăturarea urmărilor "actului de vandalism politic săvârşit la Monumentul din incinta memorialului militar".

31 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul rus la Bucureşti îi mulţumeşte lui Oprescu

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Alexander Churilin (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Sunt profund emoţionat de acţiunile dumneavoastră energice şi hotărâte privind înlăturarea urmărilor actului de vandalism politic săvârşit la Monumentul din incinta memorialului militar de la Bucureşti", îi scrie Churilin primarului Sorin Oprescu, potrivit unei copii a scrisorii.

Churilin nu precizează la ce acţiuni concrete se referă.

Ambasadorul apreciază că "iniţiatorii acestei acţiuni profanatoare au vizat memoria sacră pentru ruşi şi români a sângelui vărsat de către ostaşii ţărilor noastre în lupta pentru libertate".

"Această ieşire mişelească a eşuat. Ca şi străbunii noştri pe câmpurile de lupta cu hoardele fasciste noi rămânem si astăzi împreună în acţiunile de contracarare a fasciştilor grimaţi", mai scrie Churilin.

Ambasadorul îi transmite în final primarului general "cea mai sinceră gratitudine" din partea sa dar şi a colegilor "care au apreciat în justa valoare solidaritate şi simpatia dumneavoastră frăţească".

De asemenea, ambasada Rusiei a transmis, tot luni, şi un comunicat în care arată că la 8 septembrie "funcţionarii Ambasadei, vizitând Memorialul militar sovietic din Bucureşti, au descoperit că principalul monument al memorialului şi postamentul acestuia placat cu basoreliefuri din marmură au fost mânjite cu vopsea roşie. Mai mult decât atât - pe acestea au fost aplicate inscripţii jignitoare pentru memoria eroilor căzuţi pentru eliberarea României de fascism".

"Ambasada consideră acest fapt profanator şi revoltător de vandalism politic ca pe o provocare menită să zdruncine relaţiile ruso-române. Persoanele care au iniţiat această faptă profanatoare au ţintit memoria sângelui vărsat împreună în lupte - ceea ce apropie în mod deosibit popoarele noastre. Este evident că autorii acestei acţiuni au fost stimulaţi de nesancţionarea celor care au distrus monumentul militar sovietic de la Iaşi şi au vandalizat cimitirul militar sovietic din judeţul Galaţi", se arată în comunicatul ambasadei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici