Ambasadorul Ucrainei: Şi România şi Ucraina vor avea de profitat de pe urma deciziei CIJ

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti Markiyan Kulyk a apreciat, marţi, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX că decizia anunţată de CIJ în disputa privind platoul continental al Mării Negre e istorică, de pe urma căreia atât România cât şi Ucraina vor avea de profitat.

46 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Ucrainei: Şi România şi Ucraina vor avea de profitat de pe urma deciziei CIJ

Ambasadorul Ucrainei: Şi România şi Ucraina vor avea de profitat de pe urma deciziei CIJ

Agenţia MEDIAFAX vă prezintă integral interviul acordat, marţi, de ambasadorul Ucrainei La Bucureşti, Markyian Kulyk, pe tema deciziei pronunţate de CIJ.

Rep.: Cum comentaţi, din perspectiva Ucrainei, decizia anunţată astăzi de Curtea Internaţională de Justiţie?

M.K.: În primul rând, cred că este o decizie foarte importantă, aş putea spune istorică în relaţia celor două ţări. În mod categoric, ambele ţări vor beneficia de pe urma acesteia pentru că este vorba despre cea mai de durată problemă de pe agenda noastră. Acum există o linie şi sper sincer că ulterior vom discuta doar pe tema explorării, cooperării şi că va fi o discuţie în cea mai mare parte legată de comunitatea de afaceri ucraineană, română şi străină şi că va fi tot mai puţin o problemă pe agenda bilaterală.

Rep.: Luaţi în calcul o anumită cooperare, despre care s-a menţionat deja, între România şi Ucraina pentru a exploata acea zonă?

M.K.: Cine ştie? Nu aş nega. Deşi nu sunt specialist în probleme tehnice legate de exploatare, ştiu că în zonă condiţiile sunt foarte complicate, că sunt necesare investiţii substanţiale şi tehnologii speciale, iar toate acestea nu vor veni doar din afară. În multe subiecte va trebui o cooperare, iar cel puţin noi vom promova o cooperare directă sau indirectă, la nivel de companii. Din nou, este un aspect pozitiv pentru amble părţi.

Rep.: Din perspectiva dumneavoastră, Ucraina a pierdut sau a câştigat astăzi?

M.K.: Au câştigat poporul ucrainean şi poporul român. Se spune că CIJ nu a luat niciodată o decizie împotriva uneia dintre părţi. Cred că popoarele ambelor ţări au câştigat. S-a eliminat un subiect problematic, s-au deschis noi oportunităţi de exploatare a zonei. Va fi facilitată cooperarea. Cu siguranţă, va fi ameliorată atmosfera. Problema nu a ocupat, cu siguranţă, un loc important pe agenda părţilor de când ne-am adresat Curţii, şi totuşi ea a afectat negativ atmosfera generală dintre cele două ţări. Şi alte ţări, şi media străină a scris despre acest subiect. Ştiu că este o problemă substanţială, iar delimitarea este o chestiune foarte importantă. Iar acum s-a rezolvat.

Rep.: Decizia de astăzi este conformă cu ceea ce a aşteptat Ucraina?

M.K.: Încerc să nu....Nu cred că pot să mă refer la aşteptări. Este vorba despre o procedură în cadrul căreia ambele părţi şi-au prezentat poziţia, ambele au considerat că acestea sunt bine fundamentate. În acelaşi timp, ambele părţi au înţeles că instanţa va judeca şi va cântări argumentele şi va lua o decizie corectă şi echitabilă. Şi ambele părţi au acceptat şi au respectat acest lucru. Aşa că aş merge dincolo de problema aşteptărilor, la pragmatismul ambelor părţi. A fost şi un exemplu despre felul în care o problemă interguvernamentală ar trebui rezolvată în lumea contemporană. Cred că aceste ţări au dovedit maturitate şi un exemplu în toată lumea, nu doar în regiunea noastră.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici