Ambasadorul Ucrainei: Şi România şi Ucraina vor avea de profitat de pe urma deciziei CIJ

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti Markiyan Kulyk a apreciat, marţi, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX că decizia anunţată de CIJ în disputa privind platoul continental al Mării Negre e istorică, de pe urma căreia atât România cât şi Ucraina vor avea de profitat.

47 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Ucrainei: Şi România şi Ucraina vor avea de profitat de pe urma deciziei CIJ

Ambasadorul Ucrainei: Şi România şi Ucraina vor avea de profitat de pe urma deciziei CIJ

Rep.: CIJ nu a luat în considerare astăzi Insula Şerpilor ca relevantă pentru stabilirea unei linii de delimitare. Care este opinia dumneavoastră şi cum rămâne ea - o insulă sau o rocă?

M.K.: (...) Linia începe de la limita teritorială, apoi aşa cum trece această linie, se calculează mai mult de 12 mile marine, mare teritorială stabilită de comun acord de către părţi. N-am calculat, dar e o zonă mai mare care se întinde în platoul continental pentru Ucraina şi care i-a fost atribuită. Ceea ce înseamnă că Ucrainei i-a revenit partea de mare teritorială aferentă oricărei zone locuite ... Văd că nu mă înţelegeţi. Probabil că nu sunt destul de clar înţeles

Rep. : Ştiu că este vorba despre o porţiune de mare teritorială, stabilită de comun acord de către părţi.

M.K.: Da

Rep.: Şi asta nu este tot?

M.K.: Nu. (...) Ei (CIJ, n.red.) au acordat insulei mai mult decât cele 12 mile marine de mare teritorială care nu au fost în dispută. Au acordat şi o parte de platou continental şi de zonă economică exclusivă.(...) Înseamnă că este vorba despre o insulă căreia i s-a acordat tot ceea ce i se acordă unei insule. Aş putea fi pregătit să comentez mai mult după ce voi analiza decizia Curţii, în integritatea sa.

Rep.: Credeţi că această soluţie va influenţa scena politică internă din Ucraina?

M.K.: Dar de ce ar influenţa scena internă? Aş putea să vă pun aceeaşi întrebare în privinţa României. Nu văd nicio legătură.

Rep.: Ar putea exista speculaţii....

M.K.: Speculaţii despre decizie....Dar asta este treaba media. Fiecare are dreptul de a-şi exprima opinia de a-şi spune opinia. De-asta există avocaţii , ca să te duci la ei şi să afli interpretări diferite. Altminteri, aceştia n-ar mai fi necesari. Nu cred că dincolo de o discuţie în cadrul comunităţii juridice ....Cred că pentru factorii politici totul este clar.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici