Ambasadorul Ucrainei: Şi România şi Ucraina vor avea de profitat de pe urma deciziei CIJ

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti Markiyan Kulyk a apreciat, marţi, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX că decizia anunţată de CIJ în disputa privind platoul continental al Mării Negre e istorică, de pe urma căreia atât România cât şi Ucraina vor avea de profitat.

47 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Ucrainei: Şi România şi Ucraina vor avea de profitat de pe urma deciziei CIJ

Ambasadorul Ucrainei: Şi România şi Ucraina vor avea de profitat de pe urma deciziei CIJ

Rep.: Încercam să spun că anumiţi politicieni ucraineni ar putea folosi acest verdict în relaţia cu ceilalţi politicieni.

M.K.: Nu am cum să speculez pe tema aceasta. Să-i lăsăm să comenteze pe cei care doresc să facă acest lucru, să-şi exprime opinia despre această decizie. Dar hai să luăm în calcul poziţia oficială. Dincolo de asta, oricine e liber să îşi exprime părerea. Toată lumea ştie cum se joacă fotbal dar numai cei 11 jucători din teren şi antrenorul sunt responsabili de rezultat.(...) Aşa că nu aş nega posibilitatea unor interpretări ale soluţiei, dar probabil că ar trebui să prezinte idei folositoare. Dacă este vorba despre poziţii oficiale, cred că trebuie facilitate şi trebuie ajutat la găsirea de idei constructive.

Rep.: Revenind la problema exploatării. Care ar fi preferinţa Ucrainei? Să exploateze zona singură, în cooperare cu România sau cu companii din alte ţări?

M.K.: Cred că e prea devreme pentru această întrebare. Nu sunt persoana potrivită. Trebuie să fii specialist în explorări, săpături, să ştii despre tehnologie. Şi, mai ales, companiile vor fi interesate să găsească căi pentru a investi. Ele ştiu care le sunt capacităţile tehnologice, financiare. Cel mai probabil, din estimările prealabile, va fi vorba despre o cooperare cu alte ţări. Dar vom vedea. (...) Decizia a fost anunţată abia de câteva ore şi nu am primit niciun telefon de la vreo companie de exploatări de acest gen.

Rep.: Aşteptaţi un astfel de telefon?

M.K.: Probabil că i-aş trimite la Kiev sau la colegii dumneavoastră din delegaţia de la Ministerul român de Externe. Nu ştiu ei dacă au primit ceva...

Rep.: Aţi discutat cu autorităţile române despre subiect?

M.K.: Astăzi nu. Dar subiectul a fost abordat recent, inclusiv în timpul vizitei ministrului Diaconescu la Kiev. Ambele părţi au arătat clar că decizia va fi respectată.

Rep.: Poate pare exagerat să vă întreb acest lucru dar credeţi că există pe agenda bilaterală alte subiecte care ar fi potrivite pentru o soluţionare în faţa unei curţi internaţionale?

M.K.: Avem multe probleme pe agendă. Majoritatea sunt de natură pozitivă. Suntem foarte activi în relaţia bilaterală, mai ales la nivelul dialogului politic, al relaţiilor comerciale, care au crescut cu 40 % anul trecut. Sunt însă şi subiecte litigioase, legate de binecunoscutul Canal Bîstroe, dar şi altele. Cred că ceea ce e important, mai ales în ultima vreme, este faptul că amândouă părţile am găsit un mecanism pentru soluţionare şi căi pentru găsirea unei rezolvări. Există Convenţia de la Espoo, proceduri internaţionale....Noi implementăm aceste proceduri, facem schimb de notificări, încercăm să organizăm consultări .

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici