Economia Germaniei nu creşte pentru că germanii muncesc tot mai puţin. Berlinul explorează facilităţi fiscale pentru a-i face pe angajaţi să lucreze mai mult timp

  • Guvernul Germaniei ia în calcul scutiri de taxe şi reforme ale sistemului de protecţie socială pentru a încuraja oamenii să lucreze mai mult.
  • Banca Centrală Europeană a estimat că, la sfârşitul anului trecut, angajaţii din zona euro lucrau în medie cu cinci ore mai puţin decât înainte de pandemie.
  • Germania are cea mai scurtă durată medie a timpului de muncă dintre toate economiile avansate.
Urmărește
11134 afișări
Imaginea articolului Economia Germaniei nu creşte pentru că germanii muncesc tot mai puţin. Berlinul explorează facilităţi fiscale pentru a-i face pe angajaţi să lucreze mai mult timp

Economia Germaniei nu creşte pentru că germanii muncesc tot mai puţin. Berlinul explorează facilităţi fiscale pentru a-i face pe angajaţi să lucreze mai mult timp

După luni de dezbateri, coaliţia de guvernare a cancelarului Olaf Scholz pregăteşte un "plan de creştere economică", ce va fi prezentat luna viitoare şi care are ca scop să facă mai profitabilă munca peste program. Printre opţiunile aflate în discuţie se numără reduceri de impozite pentru orele suplimentare şi o revizuire a beneficiilor, afirmă surse citate de cotidianul Financial Times.

Scăderea numărului de ore de lucru în Europa de la pandemie a accentuat subperformanţa economică şi competitivitatea slabă a regiunii, atrăgând atenţia decidenţilor politici într-un moment în care îmbătrânirea populaţiei reduce forţa de muncă.

Germania are cea mai scurtă durată medie a timpului de muncă dintre toate economiile avansate, potrivit celor mai recente date ale OCDE pentru anul 2022, ceea ce reflectă o proporţie relativ mare de femei germane care sunt angajate cu fracţiune de normă şi o preferinţă tot mai mare pentru mai mult timp liber.

Chiar dacă persoanele cu salarii mici din Germania doresc să muncească mai mult, unele dintre ele au puţine stimulente pentru a face acest lucru, deoarece pierd o mare parte din venitul suplimentar sub formă de impozite şi beneficii reduse.

"Toată lumea vorbeşte doar despre partea ciclică a problemei din economia noastră, dar chiar dacă ne întoarcem la o creştere anuală de 0,6 sau 0,8% tot nu vom fi rezolvat problemele structurale. De aceea le abordăm", a declarat pentru Financial Times Jörg Kukies, secretar de stat în cancelaria germană.

Potrivit OCDE, numărul mediu anual de ore lucrate de germani a scăzut cu 30% în ultimii 50 de ani, ajungând cu un sfert sub nivelul din SUA, ceea ce reflectă preferinţele crescânde ale europenilor pentru perioade mai lungi de concediu şi mai mult timp liber. 

Tendinţa multor persoane din UE de a opta pentru reducerea programului de lucru s-a intensificat după pandemie. Anul acesta, lucrătorii germani din domeniul feroviar au exercitat presiuni cu succes pentru a-şi reduce săptămâna de lucru de la 38 la 35 de ore până în 2029.

Banca Centrală Europeană a estimat că, la sfârşitul anului trecut, angajaţii din zona euro lucrau în medie cu cinci ore mai puţin decât înainte de pandemia din 2020, echivalând cu pierderea a 2 milioane de muncitori cu normă întreagă pe an, în timp ce numărul mediu de ore al lucrătorilor din SUA a rămas stabil.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici