ANALIZĂ: Liderii PDL discută luni despre excluderile lui Preda, Baconshi şi Paleologu

Conducerea PDL va discuta, luni, despre viitorul în formaţiune al celor care critică deciziile partidului, cei vizaţi fiind Cristian Preda, Teodor Baconschi şi Theodor Paleologu, rămânând de văzut dacă se va lua sau nu o decizie în cazul acestora.

528 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Liderii PDL discută luni despre excluderile lui Preda, Baconshi şi Paleologu

ANALIZĂ: Liderii PDL discută luni despre excluderile lui Preda, Baconshi şi Paleologu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele PDL Alin Popoviciu declara, marţi, că va propune în şedinţa din 3 iunie a BPN excluderea lui Cristian Preda, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu şi Daniel Funeriu, pe motiv că nu vede de ce trebuie ţinuţi în partid oameni care atacă în fiecare zi PDL.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, spunea, joi, că există "colegi din partid" care atacă PDL folosind "aceeaşi retorică la fel ca USL", adăugând că aceste cazuri vor fi discutate în structurile formaţiunii, însă nu a dorit să spună numele celor care vor fi în discuţie sau posibilele sancţiuni.

Blaga declara, vineri, că în şedinţa de luni a BPN vor fi discutate cazurile unor membri ai partidului care au criticat formaţiunea, spunând că nu există o "listă de excluderi" şi că nu îşi doreşte să plece nimeni din PDL, însă este "deranjat de denigrări".

"Nu avem listă de excluderi. Pot să îi înţeleg pe unii colegi că sunt supăraţi, dar PDL este în plin proces de reconstrucţie, e mult de lucru pentru reconstrucţie în teritoriu şi a mesajului. Observ colegi din partid care, în loc să se lupte cu USL, permanent atacă partidul folosind aceeaşi retorică ca şi USL. Alţi colegi văd rău că PDL îl atacă pe preşedinte, dar noi nu l-am atacat, doar am avut viziuni diferite despre comasarea terenurilor. Nu mă deranjează nimeni care are critici la adresa partidului, dar denigrările ne deranjează. Luni, la BPN, discuţii despre activitatea unor colegi este clar că o să avem, dar nu avem ţintă excluderile, dar nu ştiu cum se vor finaliza discuţiile şi unde se va ajunge, pentru că suntem un partid democratic care trebuie să discutăm în interior. (…) Eu nu doresc să plece nimeni din PDL. Este mult de lucru şi mă aştept ca toată lumea să participe la acest efort", a spus Blaga.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, a apreciat că ar fi "absurd" ca Theodor Paleologu să fie exclus din partid, dar, în ceea ce îi priveşte pe Teodor Baconschi şi pe Cristian Preda, ea a spus că aceştia nu critică, ci denigrează partidul, fiind mult mai "fioroşi" cu PDL decât cu USL.

Liderul PDL Sibiu, Ion Ariton, spunea, vineri, că "excluderile pentru presupuse delicte de opinie" sunt "o practică nepotrivită, cu efecte mortale pentru PDL" şi că în locul analizelor şi dezbaterilor interne "se doreşte eliminarea "recalcitranţilor".

Declaraţia lui Alin Popoviciu privind propunerile de excluderi au stârnit reacţii din partea celor vizaţi, care şi-au exprimat poziţiile pe Facebook sau pe bloguri.

Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu a demisionat, săptămâna trecută, din PDL, el adresându-i în acest sens o scrisoare scrisă de mână preşedintelui PDL, documentul fiind postat pe pagina de Facebook a fostului ministru al Educaţiei. "Stimate domnule preşedinte al PDL, Domnule Vasile Blaga, prin prezenta vă solicit să înregistraţi demisia mea din calitatea de membru al PDL. Am înţeles că este în discuţie o propunere de excludere a mea din partid, propunere care nu a fost respinsă public de conducere. Prefer să nu îi pun pe colegii din PDL în situaţia unui conflict de loialitate: să ridice mâna împotriva voinţei conducerii sau să ridice mâna împotriva unui coleg căruia nu au ce-i reproşa", scria Funeriu.

Europarlamentarul Cristian Preda, al cărui nume a fost invocat în legătură cu o propunere de excludere din PDL, spune că nu va "retracta nimic" şi că nu are nimic de obiectat PDL, fiind solidar cu membrii simpli, dar consideră că "BPN e în afara Statutului" privind constituirea guvernului alternativ. El ceruse conducerii PDL alcătuirea unui Guvern din umbră, arătându-se revoltat de faptul că liderii partidului nu îmbrăţişează demersul. "Faptul că am cerut aplicarea Statutului PDL şi organizarea unui guvern din umbră mi-a atras nenumărate critici şi o nouă propunere de excludere. Nu e nimic nou. (...) Cine va privi în urmă va vedea că aşa-numitele atacuri la care am supus partidul au fost, de fiecare dată, propuneri absolut banale, de bun simţ, cum se spune. (...) Aşa se va întâmpla, sunt convins, şi cu propunerea de a aplica statutul cu rigoare, şi nu în funcţie de umori (cum e acum, în epoca Unificatorului)", scria Preda pe blogul personal.

La rândul său, Teodor Baconschi a scris pe Facebook că, ales cu 50% din voturi, Vasile Blaga anunţă că îi va elimina pe criticii stării actuale din PDL, fostul ministru de Externe comentând că ciudat este că "această mentalitate cazonă, stalinist-fesenistă, nu a funcţionat nici la MAI pe vremea lui Blaga".

Theodor Paleologu scria, tot pe Facebook, că greşeala lui Vasile Blaga este tocmai faptul că "s-a înconjurat de oameni precum acest Alin Popoviciu, care-l trag în jos din toate punctele de vedere". "Văd că se vehiculează posibila mea excludere din PDL pentru că am îndrăznit să spun ca insultele şi ameninţările nu pot duce la consolidarea partidului. E o evidenţă. A devenit «antipartinic» să spui lucruri evidente?", scria Paleologu.

Duminică, el a afirmat că, în mod normal, liderii PDL vor respinge, luni, o propunere de excludere a sa formulată de Alin Popoviciu, precizând că, în semn de bunăvoinţă, oferă echipei Blaga 30% discount la cursurile sale de diplomaţie, retorică, bune maniere şi dezvoltare personală.

"Înţeleg că domnul Alin Popoviciu, care aduce prejudicii partidului prin fiecare apariţie în mass media, va propune în şedinţa BPN de luni excluderea mea din PDL. În mod normal BPN, compus şi din oameni cu scaun la cap, va respinge o asemenea aberaţie. Eu sînt un om paşnic, docil, cooperant. Nu caut cu tot dinadinsul să fiu dat afară din partid. Propun, aşadar, ca dovadă de bunăvoinţă, un discount de 30% pentru membrii echipei Blaga la oricare dintre cursurile mele. Avem cursuri de retorică, de diplomaţie, de protocol şi bune maniere, de etică politică, de psihologie şi dezvoltare personală. Utilitatea lor mi se pare evidentă pentru orice persoană publică", afirma Paleologu într-un comunicat remis MEDIAFAX. Deputatul PDL a adăugat că îi poate aduce şi lui Alin Popoviciu "un plus de umanitate şi civilitate".

De asemenea, vicepreşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate Adrian Papahagi a scris pe Facebook că va demisiona din partid dacă Cristian Preda, Teodor Baconschi, Teodor Paleologu şi Daniel Funeriu vor fi excluşi din formaţiune la propunerea lui Alin Popoviciu.

Toate aceste dispute au loc în contextul în care Fundaţia "Mişcarea Populară", proiectul preşedintelui Băsescu lansat după despărţirea acestuia de democrat-liberalii conduşi din nou de Vasile Blaga, a anunţat, recent, începerea formalităţilor legale pentru înfiinţarea unui partid de centru-dreapta, numit Partidul "Mişcarea Populară".

Presa a relatat că o parte dintre reprezentanţii PDL doresc să plece la acest partid şi fac racolări din rândul democrat-liberalilor pentru Mişcarea Populară.

Deputatul PDL Elena Udrea consideră că Mişcarea Populară va fi un partid de succes şi că PDL nu trebuie să-i fie adversar , ci să se regăsească în acelaşi proiect, împreună şi cu Alianţa DA, formată de FC şi PNŢCD.

"Cred că Mişcarea Populară va fi o formaţiune politică de succes pentru că porneşte cu un electorat pe care îl are: simpatizanţii lui Traian Băsescu la care se adaugă electoratul de centru-dreapta care nu se vede reprezentat de actualele partide de centru-dreapta. PDL nu trebuie să fie un adversar al Mişcării Populare. Mă gândesc că ar trebui ca toţi să ne regăsim în acelaşi proiect politic, inclusiv cei din PDL, Mişcarea Populară şi Alianţa DA", declara, recent Udrea pentru "Gândul".

Rămâne de văzut dacă echipa lui Vasile Blaga va recurge luni la o ruptură radicală sau dacă va adopta o poziţie conciliantă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici