ANI: Opt foşti şi actuali aleşi locali, în incompatibilitate sau conflict de interese

Agenţia Naţională de Integritate susţine că opt foşti şi actuali aleşi locali s-ar afla în conflict de interese sau în incompatibilitate, pentru că au deţinut contracte de muncă sau de administrare a unor societăţi, în paralel cu funcţia publică.

784 afișări
Imaginea articolului ANI: Opt foşti şi actuali aleşi locali, în incompatibilitate sau conflict de interese

ANI: Opt foşti şi actuali aleşi locali, în incompatibilitate sau conflict de interese

ANI a constatat conflictul de interese în cazul lui Marin Călin, primarul comunei Vlădeni, judeţul Dâmboviţa, Petru Brînzei, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Cornereva, judeţul Caraş-Severin şi în cazul lui Florin-Laurenţiu Cazacu, fost consilier local (viceprimar) al comunei Răsmireşti, judeţul Teleroman.

Potrivit ANI, primarul Marin Călin din Vlădeni a semnat contractele de asistenţă juridică încheiate între Primăria comunei şi Cabinetul Individual de Avocatură „Adrian Chiţescu”, reprezentantul legal al primarului în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi în faţa Agenţiei Naţionale de Integritate, „persoana evaluată având astfel posibilitatea să anticipeze realizarea unui folos pentru sine, dar şi pentru Cabinetul de Avocatură “Adrian Chiţescu”, persoana evaluată având o relaţie de angajament cu acesta la data semnării contractelor de asistenţă juridică”.

În cazul consilierului local Petru Brînzei, ANI a constatat conlictul de interese pentru că acesta, în calitate de consilier local, a votat în 2013 proiectul de hotărâre privind aprobarea închirierii unor suprafeţe de teren din golul alpin al comunei Cornereva către persoane fizice, iar ulterior aprobării hotărârii de consiliu „a fost încheiat contractul de concesiune pentru terenuri - categoria de folosinţă păşune între Consiliul local al comunei Cornereva în calitate de propietar şi persoana evaluată, în calitate de concesionar”.

Şi fostul viceprimar din Răsmireşti a luat parte, potrivit ANI, la deliberarea şi adoptarea unui proiect de hotărâre privind închirierea suprafeţei de păşune către Asociaţia Crescătorilor de Animale din comuna Răsmireşti, judeţul Teleorman, asociaţie în cadrul căreia acesta era membru şi preşedinte.

„Ulterior aprobării hotărârii de consiliu, a fost încheiat Contractul de închiriere între Consiliul local al comunei Răsmireşti, în calitate de proprietar şi Asociaţia Crescătorilor de Animale din comuna Răsmireşti, judeţul Teleorman, reprezentată prin Cazacu Florin Laurenţiu, în calitate de chiriaş”, arată ANI.

Alte cinci persoane s-ar afla, potrivit ANI, în incompatibilitate:

Costică-Adrian Anton, primarul comunei Vultureşti, din judeţul Vaslui, deţine funcţia publică în paralel cu calitatea de comerciant în cadrul unei întreprinderi individuale.

Un fost consilier local şi fost primar al comunei Drăghiceni, din Olt, Ştefan Viorel Şoancă, ar fi fost, potrivit ANI, în incompatibilitate în perioada 2012 – 2016, pentru că, în paralel cu funcţia de primar a avut şi calitatea de angajat cu contract de muncă la o firmă.

Un alt fost viceprimar al comunei Ion Neculce, din judeţul Iaşi, Ioan Popa, care acum este consilier local, ar fi fost, potrivit ANI, în incompatibilitate în perioada noiembrie – decembrie 2013 când, în paralel cu funcţia publică a avut şi un PFA activ.

Consilierul local al comunei Sărmaş, din Harghita, Georgeta Ţepeluş, ar fi fost în incompatibilitate între 23 iunie şi 14 august deoarece, în paralel cu funcţia de consilier local a fost şi angajată în aparatul de specialitate al primarului din comună.

Un alt fost consilier local, Dumitru Sînculei, care a fost şi viceprimar al comunei Corlăţeni, din Botoşani, s-ar fi aflat în incompatibilitate în perioada 11 mai 2015 – 30 martie 2016 pentru că ar fi deţinut, simultan cu funcţia publică, calitatea de administrator al unei firme.

Potrivit ANI, persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază.

ANI mai arată că Dumitru Sînculei şi şi Costică - Adrian Anton nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici