ANI: Senatorul PSD Trifon Belacurencu a făcut fals în declaraţia de interese şi e şi incompatibil

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că senatorul PSD Trifon Belacurencu ar fi încălcat legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor şi ar fi comis un fals în declaraţia de interese.

1948 afișări
Imaginea articolului ANI: Senatorul PSD Trifon Belacurencu a făcut fals în declaraţia de interese şi e şi incompatibil

Trifon Belacurencu (Imagine: www.senat.ro)

În urma evaluărilor demarate la 17 noiembrie 2010, s-a constatat că Belacurencu se află, începând cu data de 19 decembrie 2008 şi până în present, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut atât calitatea de senator în Parlamentul României, cât şi funcţia de administrator în cadrul SC DOBROGEA GAZ SRL Tulcea, încălcând, astfel, prevederile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei cu modificările şi completările ulterioare şi prevederile art. 15, alin (1), lit. a) din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată.

Trifon Belacurencu exercită, în prezent, mandatul de senator în Parlamentul României, conform Hotărârii Senatului României 68/19 decembrie 2008 privind validarea mandatelor senatorilor aleşi la data de 30 noiembrie 2008.

Totodată, el deşine funcţia de asociat în cadrul SC ALCEDO SRL Tulcea (începând cu data de 4 martie 2005; de asociat şi administrator în cadrul SC DOBROGEA GAZ SRL Tulcea (începând cu data de 8 august 2005) şi de fondator al SC VALCONS SA (începând cu data de 26 apirlie 2002).

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, conform dispoziţiilor art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea161/2003, calitatea de (...) senator este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale (...).

De asemenea, ANI arată că sunt indicii referitoare la posibila săvârşire de către senatorul Trifon Belacurencu a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal al României, ca urmare a nedeclarării adevărului obiectiv în declaraţiile de interese depuse la data validării mandatului şi în declaraţiile depuse în anii 2009, 2010 şi 2011, cu privire la deţinerea unei funcţii incompatibile cu calitatea sa de Senator în Parlamentul României.

Potrivit ANI, Trifon Belacurencu "a disimulat în mod intenţionat, menţionând în declaraţiile de interese calitatea de asociat în cadrul SC DOBROGEA GAZ SRL, deşi, în realitate, deţinea şi calitatea de administrator în cadrul aceleiaşi societăţi, aspect care atrage incompatibilitatea cu funcţia de senator în Parlamentul României".

Astfel, ANI a sesizat Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie de Justiţie, cu privire la posibila săvârşire de către senatorul Belacurencu a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul penal.

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici