Antal Arpad: Sintagma de "stat naţional" ar trebui eliminată din Constituţie

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, fostul deputat UDMR Antal Arpad, a declarat, referindu-se la o eventuală modificare a Constituţiei, că sintagma de "stat naţional unitar" ar trebui eliminată din aceasta şi înlocuită cu cea de "stat multinaţional”.

28 afișări
Imaginea articolului Antal Arpad: Sintagma de "stat naţional" ar trebui eliminată din Constituţie

Antal Arpad: Sintagma de "stat naţional" ar trebui eliminată din Constituţie (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Antal Arpad a spus, joi, într-o conferinţă de presă, referindu-se la eventuala modificare a Constituţiei României, că nu ştie dacă UDMR va propune sau nu modificarea articolului 1 din Constituţie, menţionând că nu poate vorbi în numele conducerii Uniunii, însă, în opinia sa, dacă este să fie adusă Constituţia "mai aproape de realitate", atunci ar trebui eliminată sintagma de "stat naţional".

"Părerea mea este că, dacă dorim să modificăm Constituţia, s-o aducem mai aproape de realitate, ar trebui scoasă sintagma de «stat naţional unitar» din Constituţia României”, a spus Antal, adăugând că aceasta ar putea fi înlocuită cu sintagma "stat multinaţional”.

În opinia primarului, în Constituţie ar trebui să apară ca limbi oficiale şi alte limbi decât cea română, de exemplu în anumite regiuni cea maghiară.

Preşedintele Traian Băsescu declara, referitor la revizuirea Constituţiei, că optează pentru instituirea sistemului parlamentar unicameral şi pentru eliminarea imunităţii parlamentarilor pentru fapte de ordin penal. Băsescu a spus că, în prezent, cele două Camere ale Parlamentului sunt asemănătoare din punct de vedere al reprezentativităţii şi sunt alese în acelaşi mod şi în acelaşi moment.

Citeşte aici Raportul Comisiei prezidenţiale de analiză a regimului politic şi constituţional din România

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici