Antal către Băsescu: Reforma statului nu se poate face contra a 1,5 milioane de maghiari

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, declară, referitor la afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia Uniunea a blocat reorganizarea administrativă a ţării, că UDMR sprijină reforma, dar aceasta nu se poate face împotriva a 1,5 milioane de maghiari.

668 afișări
Imaginea articolului Antal către Băsescu: Reforma statului nu se poate face contra a 1,5 milioane de maghiari

Antal Arpad (Imagine: Vargyasi Lenebte/Mediafax Foto)

Preşedintele organizaţiei municipale a UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a spus, joi, într-o conferinţă de presă, că în ultimii 20 de ani nu s-a făcut reformă în România deoarece partidelor politice le era teamă că prin reformă ar avea de câştigat inclusiv comunitatea maghiară.

"Nu s-a făcut descentralizare, pentru că dacă facem în România descentralizare însemna un fel de autonomie din care comunitatea maghiară are de câştigat. Nu pot să fiu de acord cu ceea ce spune preşedintele Traian Băsescu. Noi (UDMR - n.r.) suntem pentru reformarea statului român, dar suntem pentru o reformă bazată pe studii. Suntem pentru o descentralizare profundă, prin care cetăţenii vor avea de câştigat", a afirmat liderul UDMR Sfântu Gheorghe.

Potrivit acestuia, UDMR a fost, este şi va fi partener în orice proiect care vizează reformarea statului şi descentralizarea, care însă trebuie să fie fundamentată ştiinţific, iar interesele politice şi electorale nu pot prima când este vorba de reformarea statului.

"Cred că ar fi foarte bine ca în spatele unei reforme să fie o majoritate mult mai mare, pentru că nu poţi face reformă din patru în patru ani, de exemplu o reformă administrativă, şi nu poţi să faci reformă în aşa fel încât o comunitate (cea maghiară - n.r.) de 1,5 milioane, majoritară în anumite regiuni, să aibă de pierdut. Acest aspect trebuie înţeles de toată lumea. Nu se poate face o reformă a statului împotriva unei comunităţi de 1,5 milioane de maghiari. Trebuie să fie o reformă din care atât românii, cât şi maghiarii să aibă de câştigat", a spus Antal Arpad.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut, miercuri, la TVR 1, un "apel la politicienii din UDMR să înţeleagă că sunt politicieni care servesc România, şi nu politicieni care blochează eforturile de reformare a statului român".

El a precizat că tot UDMR, care a blocat reorganizarea administrativă a ţării, blochează acum promovarea noii legi a sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici