Antal: Prin anularea HG privind UMF Târgu Mureş s-ar lua, în premieră, un drept câştigat de maghiari

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, consideră că, prin eventuala anulare a HG privind UMF Târgu Mureş, ar fi pentru prima dată în ultimii 22 de ani când maghiarilor li s-ar lua un drept câştigat, ceea ce ar putea genera tensiuni interetnice, dar şi tensiuni între maghiari.

244 afișări
Imaginea articolului Antal: Prin anularea HG privind UMF Târgu Mureş s-ar lua, în premieră, un drept câştigat de maghiari

Antal: Prin anularea HG privind UMF Târgu Mureş s-ar lua, în premieră, un drept câştigat de maghiari (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Antal Arpad a declarat, miercuri, referitor la posibila anulare a HG privind UMF Târgu Mureş, că această acţiune ar încălca inclusiv Legea educaţiei.

"Domnul Ponta a declarat marţi seara că prioritatea zero a Guvernului va fi respectarea legilor ţării, iar dacă se va anula Hotărârea de Guvern privind UMF ar însemna că el nu vrea să respecte Legea educaţiei. Această intenţie a lui Ponta ar putea genera tensiuni în rândul comunităţii maghiare, deoarece ar fi prima oară în ultimii 22 de ani când un Guvern ar lua de la comunitatea maghiară un drept câştigat", a spus Antal.

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe a adăugat că, în acest caz, Victor Ponta trebuie să se aştepte la reacţii din partea comunităţii maghiare.

"Noul Guvern şi-ar începe activitatea cu stângul, deoarece ar genera şi tensiuni interetnice în Transilvania şi ar aduce prejudicii imaginii României în străinătate", a afirmat Antal.

Premierul desemnat Victor Ponta a susţinut, miercuri, după şedinţa CExN, că nu s-a discutat în PSD despre anularea HG privind UMF Târgu Mureş, el precizând că aceste discuţii vor avea loc în USL şi că i s-ar părea neserios din partea sa să vorbească şi să se comporte ca şi cum ar fi la guvernare.

Anterior, surse din PSD au declarat pentru MEDIAFAX că premierul desemnat Victor Ponta le-a spus, miercuri, membrilor Consiliul Executiv Naţional (CExN) al PSD, că prima decizie a Guvernului său după învestire va fi să anuleze HG privind Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că "este convenit" faptul că în prima şedinţă a Guvernului Ponta va fi abrogată Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş.

El a arătat că PNL este interesat să discute cu reprezentanţii maghiari din mediul academic, dar nu cu UDMR, pe tema autonomiei universitare.

Întrebat dacă nu riscă USL să nu mai aibă o colaborare cu UDMR pe plan parlamentar, prin această decizie, Crin Antonescu a afirmat: "Nu este visul vieţii mele de politician să am colaborare cu UDMR în plan parlamentar. Apreciez colaborarea cu oricine, am colaborat în mai multe rânduri cu UDMR, şi la putere şi eu, care sunt mai bătrân, şi în opoziţie. Noi nu luăm decizii în funcţie de sprijinul sau colaborarea UDMR, UNPR, PSD sau PNL".

Hotărârea de guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureş a fost aprobată la sfârşitul lunii martie de Cabinetul Ungureanu.

Actul normativ stabileşte că la universitate va fi înfiinţată o nouă Facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici