Antal: Provocarea comunităţii maghiare prin folosirea expresiei "epurare etnică" este iresponsabilă

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, vineri, că provocarea comunităţii maghiare, într-o perioadă de criză economică, prin folosirea expresiei de "epurare etnică" de către preşedintele Traian Băsescu, i se pare o acţiune "iresponsabilă".

18 afișări
Imaginea articolului Antal: Provocarea comunităţii maghiare prin folosirea expresiei "epurare etnică" este iresponsabilă

Antal: Provocarea comunităţii maghiare prin folosirea expresiei "epurare etnică" este iresponsabilă (Imagine: Mediafax Foto)

Fostul deputat UDMR Antal Arpad a declarat că în opinia sa, preşedintele Traian Băsescu a intrat "într-o capcană" deoarece dacă România este stat naţional trebuie să se întrebe cine poate să facă epurare etnică.

"Este o întrebare retorică, dacă în ţara aceasta trăiesc doar români, atunci cine poate să facă epurare etnică împotriva românilor? Aştept răspunsul de la preşedintele Traian Băsescu", a spus Antal.

În opinia acestuia, declaraţiile şefului statului din ultima perioadă în ceea ce priveşte secuimea pot avea două scopuri, primul fiind acela ca preşedintele Băsescu să obţină voturile naţionaliştilor români care nu au intrat în Parlament, respectiv membrii PRM şi PNG.

Potrivit lui Antal, cel de-al doilea scop, "cel pesimist din punctul de vedere al României", este că "domnul Băsescu chiar doreşte să irite comunitatea maghiară din România".

"Vă spun ca sociolog: este extraordinar de periculos în perioada de criză economică şi trebuie să fii cel puţin iresponsabil ca într-o astfel de perioadă, când oricum oamenii sunt mai impulsivi, revoltaţi, să provoci o comunitate cu 1,5 milioane de membri", a spus Antal.

El a adăugat că nu vrea să facă o comparaţie, dar nu trebuie uitat că "toată isteria Kosovo" a început când Milosevici a încercat să îi schimbe din funcţiile de conducere pe albanezi cu sârbii.

Antal a spus că este dispus să îi ofere gratuit preşedintelui Băsescu consultanţă sociologică din acest punct de vedere.

De asemenea, în opinia lui Antal, folosirea expresiei de "epurare etnică", în Europa Centrală şi de Est, este "iresponsabilă".

Preşedintele Traian Băsescu a atenţionat, miercuri, Guvernul că, în judeţele Harghita şi Covasna, în primăriile deţinute de etnici maghiari, se produc adesea epurări ale etnicilor români.

Citeşte şi:

Băsescu: În primăriile deţinute de etnici maghiari se fac epurări ale etnicilor români

Băsescu invită primarii şi preşedinţii de CJ din Harghita şi Covasna la o discuţie informală

Băsescu: În România nu va exista niciodată autonomie teritorială

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici