Antonescu: Băsescu să recunoască, în al doisprezecelea ceas, majoritatea care îl susţine pe Iohannis

Preşedintele PNL Crin Antonescu a făcut, miercuri, apel la şeful statului ca "în al doisprezecelea ceas" să acţioneze "raţional, pragmatic şi democratic" şi să recunoască majoritatea parlamentară, care îl susţine pe Klaus Johannis ca premier.

75 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Băsescu să recunoască, în al doisprezecelea ceas, majoritatea care îl susţine pe Iohannis

Antonescu: Băsescu să recunoască, în al doisprezecelea ceas, majoritatea care îl susţine pe Iohannis (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Liderul liberal a declarat, la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, că dezbaterea din Parlament pe tema majorităţii parlamentare, care îl susţine pe Johannis este "o premieră în viaţa politică", după cum şi căderea unui Guvern, în urma unei moţiuni de cenzură a fost o premieră.

Antonescu le-a prezentat parlamentarilor un istoric al constituirii majorităţii parlamentare formate din PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de liberali a fost adoptată de Parlament şi Guvernul Boc a căzut.

"Moţiunea de cenzură a doborât un Guvern, care nu mai avea reprezentativitate", a explicat Crin Antonescu arătând că, la 24 de ore de la acest moment, "toate partidele din Parlament, cu excepţia unuia singur, au convenit asupra unei soluţii".

Liderul PNL a spus că majoritatea parlamentară care îl susţine pe Johannis "nu este o coaliţie, ci doar o majoritate din partide şi grupuri diferite, care înţeleg că România are nevoie cât mai urgent de soluţii urgente".

El precizat că această soluţie a fost propunerea ca premier să fie Klaus Johannis, un independent în raport cu candidaţii pentru prezidenţiale şi cu partidele mari din România. "Propunerea noastră a fost respinsă de preşedinte, pe motive care nu au nimic cu democraţia. (...) E ca şi când noi am refuza să colaborăm cu Preşedinţia, pentru că nouă nu ne place preşedintele de la Golden Blitz, a opinat Antonescu.

El a mai spus că premierul desemnat, Lucian Croitoru, ar trebui să-şi depună mandatul, după ce a văzut că nu are sprijin.

"Fac apel la preşedintele Băsescu ca, în al doisprezecelea ceas, să dea dovadă de raţiune în interes naţional.(...) Preşedintele trebuie să acţioneze raţional, pragmatic şi democratic", a mai spus liderul PNL, care a precizat că, în democraţie, nu există noţiunea de "majoritate ostilă", termen vehiculat în ultima vreme.

"În democraţie, majoritatea este majoritate şi trebuie respectată", a adăugat Antonescu, menţionând că majoritatea parlamentară a făcut şedinţa comună pentru a se manifesta în Parlament, aşa cum a spus şeful statului. Liderul PNL a mai spus că PNL va vota declaraţia politică privind majoritatea parlamentară formată din PSD, PNL, UDMR şi minorităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici