Antonescu: Credem că UDMR poate să simplifice marea problemă de pe scena politică românească

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că îşi doreşte ca UDMR să scurteze "chinul" României cu un an şi jumătate înainte de următoarele alegeri, consituind cu USL o majoritate "sigură, sănătoasă şi de necontestat", spunând că după alegerile din 2012 nu va mai fi probabil interes în acest sens.

23 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Credem că UDMR poate să simplifice marea problemă de pe scena politică românească

Antonescu: Credem că UDMR poate să simplifice marea problemă de pe scena politică românească (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Credem că UDMR poate, printr-o decizie clară şi curajoasă, să simplifice marea problemă de pe scena politică românească, în sensul să constituie o majoritate solidă şi responsabilă, aşa cum nu este în acest moment majoritatea din care UDMR face parte, şi sigur că cea mai simplă, rapidă şi sănătoasă cale este aceea ca UDMR, împreună cu noi, să constituie o majoritate sigură şi de necontestat de cineva, de preşedinte sau de altcineva. Dacă asta se va întâmpla sau nu, noi nu avem de unde să ştim, este decizia UDMR şi nu ne permitem să facem mai mult decât chemări la căutarea unei variante responsabile şi sănătoase", a declarat, vineri seară, într-o conferinţă de presă, la Oradea, Antonescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat ce urmează să se întâmple după Congresul UDMR, preşedintele PNL a afirmat că, în opinia sa, UDMR trebuie să scurteze acum "chinul României".

"Încerc să construiesc un răspuns care să fie perfect politicos, că nu-i frumos să vii la sărbătoarea oamenilor ca să cobeşti, şi nici nu vreau să se poată interpreta că am ameninţat, ceea ce este cu totul neadevărat. Eu cred că UDMR a intrat la guvernare în condiţiile destul de confuze de la sfârşitul anului 2009 pentru că a sperat să răspundă la obligaţiile pe care şi le-a asumat faţă de propriul electorat. Am înţeles acest lucru şi în 2009 şi pe tot parcursului anului 2010, dacă aţi remarcat, noi am vorbit foarte critic despre Guvernul Băsescu, despre Guvernul PD, etc, etc", a spus Crin Antonescu.

Liderul liberal a adăugat, însă, că actuala opoziţie nu poate ignora "la nesfârşit" că din majoritatea guvernamentală fac parte şi UDMR şi UNPR.

"Sigur, însă, că nu ne poate scăpa la nesfârşit că Băsescu şi partidul său nu ar putea să guverneze şi nu ar putea chinui România în felul acesta dacă nu ar exista condiţiile majorităţii oferite de UDMR şi de făcătura de partid alcătuită din fugarii de la PNL şi PSD, din oameni care au trădat şi au sărit în barca puterii. (....) Un an şi jumătate este suficient ca politicieni de talie, de valoarea şi cu experienţa liderilor UDMR să înţeleagă că speranţele legitime şi serioase nu se mai pot lega de un Guvern condus de domnul Băsescu, cu mijloacele domnului Băsescu şi cu interesele pe care acestea le servesc", a spus Antonescu.

El a spus că UDMR are responsabilitatea unei decizii în faţa propriului electorat.

"Aşadar, cred că în faţa propriului electorat, în primul rând, UDMR are responsabilitatea unei decizii care să pornească de la ideea că o forţă politică responsabilă şi democratică guvernează în folosul şi în interesul celor guvernaţi. Eu am speranţe în sensul acesta şi de aceea am fost şi rămân un susţinător al acestei căi, pentru că o formaţiune care atâţia ani a demonstrat că este capabilă să răspundă cerinţelor propriului electorat şi celor ale societăţii româneşti, o va face şi acum. Decizia este a lor şi răspunderea este a lor. Eu, domnul Ponta, domnul Constantin, noi nu vom evalua ce face sau ce nu face UDMR. Ceea ce ştiu sigur e un singur lucru: putem împreună cu UDMR să scutim România de încă un an şi jumătate de suferinţe, de depreciere a şanselor, de sporire aberantă şi inutilă a datoriilor, putem să facem acest lucru împreună şi putem să construim împreună o platformă pentru cel puţin şase ani în România", a spus Antonescu, pledând pentru o colaborare între UDMR şi USL.

Crin Antonescu a spus că, după alegerile din 2012, "probabil", nu va mai exista acelaşi interes din partea USL, deoarece este convins că actuala opoziţie va întruni peste jumătate din voturile alegătorilor.

"După alegerile din 2012, nici nu va mai fi nevoie şi nici nu va mai fi probabil interes în acest sens, pentru că vom avea deja un verdict al urnelor care ne va spune alte lucruri, foarte clare, sunt convins de pe acum. (...) Eu, aici, nu cred, sunt convins că USL va obţine considerabil peste 50 la sută din voturile care se vor exprima la alegerile parlamentare din 2012 şi, deşi nu obişnuiesc să fac pronosticuri, şi este riscant să faci pronosticuri, vă spun acest lucru cât se poate de clar astăzi. Dacă noi, totuşi, dorim colaborarea UDMR şi am analizat cu mare interes o platformă de construcţie cu UDMR, asta este şi pentru că participarea UDMR la o asemenea construcţie ar fi foarte sănătoasă şi foarte interesantă din mai multe puncte de vedere. Ar fi foarte bine cu UDMR, dar se poate, categoric, şi fără UDMR. Asta cred eu, în nume personal", a spus Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici