Antonescu: Cu o atitudine de boschetar, Băsescu nu a dat mâna cu doi foşti preşedinţi de 1 Decembrie

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, miercuri, la Antena 3, că Traian Băsescu, de Ziua Naţională, "cu o neruşinare fără margini, cu o atitudine de boschetar, nu de preşedinte al unei ţări", nu a dat mâna cu foştii şefi ai statului Emil Constantinescu şi Ion Iliescu.

82 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Cu o atitudine de boschetar, Băsescu nu a dat mâna cu doi foşti preşedinţi de 1 Decembrie

Antonescu: Cu o atitudine de boschetar, Băsescu nu a dat mâna cu doi foşti preşedinţi de 1 Decembrie (Imagine: Adi Pîclişan/Mediafax Foto)

"Domnul Băsescu, ieri (marţi - n.r.), cu o neruşinare fără margini, cu o atitudine de boschetar, nu de preşedinte al unei ţări, nu a dat mâna cu doi foşti preşedinţi ai României invitaţi acolo, cel puţin formal, de el, între care unul - Emil Constantinescu - era preşedintele Pieţei Universităţii, era preşedintele anticomunist, era preşedintele Timişoarei", a spus Antonescu.

Liderul PNL a răspuns totodată criticilor aduse de protestatarii de la Timişoara, dar şi din alte oraşe, lui, liderului PSD şi lui Gheorghe Ciuhandu, precizând că ei nu s-au dus acolo să facă scandal sau să confişte simbolurile Revoluţiei.

"Noi ne-am dus la Timişoara de 1 decembrie nu ca să ne anexăm, nu ca să confiscăm, cum s-a spus, simbolurile şi locurile Revoluţiei din Timişoara, pentru că, spre deosebire de domnul Băsescu, eu şi toţi cei care am fost acolo, în orice caz primarul Timişoarei, domnul Ciuhandu, le avem mai la inimă şi le respectăm mai mult. Nu ne-am dus să facem scandal, am intrat printr-o intrare laterală tocmai pentru a nu străbate Piaţa Operei, pentru a nu face evenimentul electoral acolo, nu am provocat pe nimeni, provocările sunt clare", a susţinut liderul PNL.

El a acuzat o "diversiune" organizată de PDL şi "susţinătorii fanatici spre demenţi" ai lui Băsescu, "de genul Traian Ungureanu".

"Unul din scopurile acestei diversiuni pe care a organizat-o PDL şi susţinătorii fanatici spre demenţi ai domnului Băsescu, de genul Traian Ungureanu, sigur că au făcut să nu se discute despre ce s-a întâmplat la Timişoara, că acolo s-a semnat un Parteneriat pentru Timişoara. (...) Ca să vină domnul Tismăneanu, ca să vină domnul Ungureanu, care scrie pe blogul său că «haita lui Geoană, Iohannis, Antonescu a intrat cu tancurile în Timişoara şi a călcat pe sângele martirilor» este absolut inacceptabil. Aceşti oameni sunt fanatici, sunt demenţi, sunt gata să devină violenţi fizic, pentru că violenţi verbal şi conceptual au devenit de mult şi acest lucru eu nu pot să-l accept", a afirmat Antonescu.

El a transmis că îl susţine pe Mircea Geoană pentru că, spre deosebire de Traian Băsescu, nu a avut nimic de-a face cu regimul comunist.

"Ceea ce s-a întâmplat ieri şi ce se întâmplă de câteva zile este cel mai de neacceptat lucru pentru mine, pentru că, în 1989, când se petreceau evenimentele sângeroase de la Timişoara, Mircea Geoană era un simplu membru al PCR, un inginer care era ca atâtea alte două milioane de oameni membru al PCR, fără nici o legătură cu nomenclatura comunistă şi cu evenimetele. Eu nu eram nici măcar membru al PCR, Iohannis nu era membru al PCR, Ciuhandu era pe străzi în Timişoara. Domnul Traian Băsescu era membru al nomenclaturii comuniste, o spune cu gura lui în Evenimentul Zilei, spune cum dosarul său de cadre a fost verificat şi semnat personal de tovarăşa Elena Ceauşescu. Era în nomenclatura comunistă, nu-i fac un păcat din asta", a spus Antonescu, adăugând că, dacă s-ar fi aplicat punctul 8 din Proclamaţia de la Timişoara, Băsescu ar fi ieşit din cursă.

Liderul liberalilor a ţinut să răspundă şi criticilor privind acordul cu liderul PSD.

"Mi se reproşează mie că m-am aşezat la masă cu Mircea Geoană. Pe lumea asta s-au aşezat la masă Lech Walesa cu generalul Jaruzelski, s-a aşezat la masă Vaclav Havel cu Alexander Dubcek şi au făcut împreună guvern. Eu nu sunt nici Havel, nici Walesa, nu am fost liderul disidenţei anticomuniste din România, am fost un cetăţean oarecare, nu am fost membru al PCR, m-am ferit de sistemul comunist cât am putut, am făcut politică după '90. Nici Mircea Geoană nu este nici generalul Jaruzelski, nu este nici fostul şef al PCR. De ce adică, pentru ţara asta noi nu putem să discutăm ceva, care înseamnă o şansă de deschidere? De ce eu sunt condamnat să caut o soluţie, pe care ştiu oricum că nu o pot găsi, cu comunistul-nomenclaturist Traian Băsescu, cu colaboratorul sub o formă sau alta al Securităţii comuniste Traian Băsescu şi nu am voie să discut cu Mircea Geoană?", a spus Crin Antonescu.

El a adăugat că Traian Băsescu nu a susţinut niciodată valorile anticomunismului până în 2004-2005, susţinând că în Guvernul Convenţiei+PD, în 1996-2000, "Băsescu strâmba din nas când auzea de ţărănişti, de Timişoara".

Preşedintele Traian Băsescu a evitat, marţi, după încheierea paradei militare de la Arcul de Triumf, să dea mâna cu foştii şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, salutându-i pe aceştia de la distanţă, printr-o înclinare a capului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici