Antonescu: Dacă Băsescu vine cu un premier independent, vom discuta şi chiar vota

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că, dacă preşedintele Băsescu vine cu o propunere de premier independent pentru un Guvern de tehnocraţi, liberalii pot lua în discuţie această variantă şi chiar pot vota, menţionând că nu crede că se va întâmpla acest lucru.

15 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Dacă Băsescu vine cu un premier independent, vom discuta şi chiar vota

Antonescu: Dacă Băsescu vine cu un premier independent, vom discuta şi chiar vota (Imagine: Mediafax Foto/Ovidiu Dumitru Matiu)

Întrebat, în situaţia adoptării moţiunii de cenzură, dacă ar sprijini premierul propus de Traian Băsescu, dacă acesta vine cu o propunere de independent, Antonescu a afirmat că liberalii pot discuta o astfel de variantă şi pot chiar vota.

"Domnul Traian Băsescu trebuie, potrivit Constituţiei, să ne consulte. Dacă ne consultă formal, atunci va primi în Parlament, din partea noastră, un răspuns pe măsură. Dacă vine cu un om de a cărui independenţă în raport cu jocul electoral al campaniei electorale să fim convinşi, putem lua în discuţie. Putem şi vota, însă nu cred că se va întâmpla acest lucru", a susţinut Crin Antonescu.

El a menţionat că pentru ziua de marţi ştie şi estimează că PSD va vota o moţiune pe care PNL şi cei din UDMR au iniţiat-o.

Crin Antonescu a mai spus că nu liberalii nu au discutat cu social-democraţii legat de vreun nume de eventual premier.

"Nu am discutat nume cu PSD, nici măcar principiul tehnocratului. Dacă vom face propunerea, şi o vom face, o vom face şi preşedintelui, şi PSD, şi UDMR, dar nu noi împreună cu PSD. O vom face pur şi simplu", a spus Antonescu, menţionând că nu a avut niciun fel de discuţii cu PSD pe acest subiect.

Întrebat dacă primarul Sibiului, Klaus Johannis, este propuneera sa pentru funcţia de premier independent care să conducă un guvern de tehnocraţi, Crin Antonescu a răspuns: "Johannis este un om care a dovedit în politica românească faptul că poate fi un administrator de succes, că poate fi un om politic care să facă ceva în această Românie prin anumite mijloace care cred că e bine să fie urmate, e o persoană independentă din punct de vedere politic".

"Eu acum, însă, nu doresc să fac public acest nume, pentru că nu suntem în faza aceea. Mâine la ora 13.00-14.00, când se numără bilele din urnă, dacă Guvernul cade e momentul să facem această propunere publică şi o vom face. Mi se pare corect să-l discut acolo la momentul potrivit şi la locul potrivit", a mai spus Antonescu.

În ceea ce priveşte suspiciunea că parlamentarii PNL şi UDMR ar putea să nu voteze moţiunea, Antonescu a menţionat că nu crede că ceea ce astăzi este destul de clar "poate fi modificat de o trădare sau două, de o îmbolnăvire sau două".

"Dacă cei de la UDMR vor vota împotriva propriilor semnături este o problemă care îi priveşte, se trădează pe ei înşişi. (...) Nu am niciun fel de îndoială că un partid ca UDMR, care a avut anumite ezitări înainte de a se alătura demersului nostru de a iniţia moţiunea de cenzură, odată luată această decizie se va pune în situaţia de a vota împotriva a ceea ce a iniţiat", a spus liderul PNL referitor la aşteptările liberalilor de la parlamentarii Uniunii, menţionând, despre întâlnirea PDL-UDMR de duminică seară, că nu este "absolut nimic nefiresc în faptul că reprezentanţii unei formaţiuni politice s-au întâlnit cu reprezentanţii unei alte formaţiuni politice".

"Cred că toţi, cu preşedintele, cu PDL, cu PSD cu ceilalţi să găsim o soluţie ca pentru două luni România să fie guvernată. Un Guvern cu sprijinul unei majorităţi parlamentare, ar fi bine dacă toate partidele ar cădea la înţelegere. Nu facem niciun fel de alianță, niciun fel de asociere nici cu PSD, nici cu PDL, nici chiar cu UDMR, cu care, fiind în Opoziţie, ne-am situat pe acelaşi aliniament până la alegerile prezidenţiale", a spus liderul PNL.

Întrebat dacă PNL este dispus să intre în orice formulă guvernamentală, chiar şi cu PDL, dacă Traian Băsescu iese din nou preşedinte, Antonescu a menţionat că Băsescu nu este un "partener politic credibil".

"Ce va face PNL într-o asemenea ipoteză nu hotărăsc eu aici, nu hotărăsc eu singur atunci (6 decembrie), va hotârî PNL. Ceea ce este foarte clar, şi eu şi PNL suntem siguri că Traian Băsescu nu e un partener politic credibil, că e o chestiune foarte rea pentru România şi că, după părerea mea, dacă domnul Băsescu mai ia un mandat, va fi destul de relativă existenţa partidelor politice din România. Va fi o simplă formalitate. Vom avea o Mică Adunare Naţională şi chiar nu mai contează ce-o să mai vrea atunci PNL. E datoria mea de om politic să mă pregătesc pentru varianta în care Traian Băsescu nu mai e preşedinte", a spus preşedintele PNL.

Pe de altă parte, Antonescu şi-a exprimat speranţa ca, dacă ajunge în al doilea tur, Sorin Oprescu să-l sprijine pe el, menţionând totodată că nu exclude ipoteza ca Sorin Oprescu să intre în al doilea tur de scrutin cu el.

Moţiunea de cenzură "11 împotriva României", iniţiată de PNL şi UDMR şi susţinută de PSD, este dezbătută şi suspusă votului, marţi, în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului.

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici