Antonescu, despre "Marşul secuilor": E inacceptabilă chiar şi simularea unei enclave în România

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică, la Focşani, comentând "Marşul secuilor", că inclusiv "simularea" unei enclave pe teritoriul statului român este o acţiune inacceptabilă şi speră ca acest lucru să fie tratat în aceeaşi manieră şi de autorităţi, "cu înţelepciune, dar cu fermitatate".

985 afișări
Imaginea articolului Antonescu, despre "Marşul secuilor": E inacceptabilă chiar şi simularea unei enclave în România

Antonescu, despre "Marşul secuilor": E inacceptabilă chiar şi simularea unei enclave în România (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

Antonescu a fost întrebat cum vede acţiunea de duminică prin care maghiarii au constituit un lanţ uman pe 54 de kilometri protestând faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi cerând obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

"Poate că acum pentru unii este mai clar de ce PNL s-a opus la descentralizarea, de exemplu, a Poliţiei. Statul român este un stat naţional unitar, deşi este unul din statele europene cu cea mai evoluată legislaţie şi practică privitoare la drepturile minorităţilor. E totuşi un stat unitar şi prima dintre obligaţiile autorităţilor româneşti, indiferent cine s-ar afla la guvernare, indiferent de cine e preşedinte, este aceea de a apăra această unitate şi statalitate. Ceea ce se întâmplă acolo trebuie tratat cu înţelepciune, dar cu fermitate. Nu este acceptabil, şi sper să nu fie acceptabil pentru nimeni dintre forţele politice româneşti, dintre instituţiile statului, constituirea sau cel puţin simularea unei enclave în teritoriul statului român", a replicat Antonescu.

"Marele marş al secuilor" s-a încheiat. duminică după-amiază, după ce cei peste 100.000 de maghiari au format un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău, şi după ce preşedintele CNS, Izsák Balázs, a citit o proclamaţie prin care maghiarii solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc şi revendică aplicarea normelor practicate în Uniunea Europeană, în aşa fel încât secuii să îşi poată exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Ţinutului Secuiesc.

Potrivit proclamaţiei, maghiarii îşi "reafirmă ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum aceasta a fost stabilită în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău".

"Dacă Guvernul nu va începe în cel mai scurt timp dialog serios cu reprezentanţii secuimii despre revendicările de mai sus ale poporului secuiesc, despre viitorul Ţinutului Secuiesc, atunci se vor înmulţi şi se vor intensifica acţiunile de protest, mergând până la nesupunerea civică", se mai arată în proclamaţie.

Participanţii au avut asupra lor pancarte în limbile română şi engleză, cu inscripţii precum "Vrem autonomie, nu independenţă", "Ţinutul Secuiesc, cealaltă faţă a României", "România este şi ţara noastră", "Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă".

Mai multe efective de forţe de ordine, atât din Covasna, cât şi din Braşov, au fost mobilizate pentru această manifestare, iar un echipaj SMURD a asigurat intervenţia medicală de urgenţă la faţa locului, pe toată durata manifestaţiei.

După citirea proclamaţiei, participanţii au intonat imnurile Ungariei şi al secuilor, după care au pornit spre case.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici