Antonescu: Discutăm despre UDMR la guvernare doar dacă USL ia sub 50% din mandate, fapt puţin probabil

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri seară, că se poate discuta despre cooptarea UDMR alături de USL într-o viitoare guvernare doar în situaţia în care USL ar obţine sub 50% din mandatele în noul Parlament, situaţie pe care a preconizat-o "foarte puţin probabilă".

200 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Discutăm despre UDMR la guvernare doar dacă USL ia sub 50% din mandate, fapt puţin probabil

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Mie mi se pare foarte puţin probabil ca noi să fim în situaţia de nu avea majoritatea absolută a mandatelor, pentru că şi un scor de 45-46 la sută vot propriu-zis te duce prin redistribuire la peste 50%", a susţinut Antonescu într-o emisiune la Realitatea TV.

El a fost întrebat cine ar putea fi partenerii în ipoteza în care USL ar obţine mai puţin de jumătate din mandatele din viitorul Legislativ.

"Pare imposibil ca USL să nu fie prima forţă politică în topul rezultatelor şi atunci în mod normal cauţi un partener pentru a putea face acel 50% dacă nu-l ai. Cred în sensul acesta că nu sunt multe alegeri şi că, din punctul de vedere al USL, UDMR e singurul partener posibil, dacă nu avem acel 50%, dar este o pură ipoteză", a declarat Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a fost chestionat dacă se va mai pune problema cooptării UDMR la guvernare alături de USL, dacă această formaţiune obţine 55%.

"Eu nu pot să răspund decât în nume personal şi în baza a ceea ce am discutat şi am angajat noi până acum. Răspunsul este nu. Nu dintr-o ostilitate faţă de UDMR, dar pentru că pur şi simplu 55% înseamnă cu redistribuire aproape 60 şi asta este suficient pentru o guvernare. Trebuie să ne gândim şi la opoziţie totuşi...", a explicat preşedintele PNL.

El a mai precizat că în orice situaţie USL va purta discuţii cu toate formaţiunile parlamentare pentru modificarea Constituţiei, militând pentru "consensul dacă nu unanimitatea" pe cele mai multe subiecte care ar face obiectul revizuirii legii fundamentale.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, la Bistriţa, că orice formaţiune politică responsabilă care se prezintă la alegeri îşi doreşte să facă parte din Executiv după scrutin, el adăugând că UDMR nu exclude intrarea la guvernare nici cu USL, nici cu ARD.

Întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă exclude intrarea la guvernare a UDMR alături de USL, Kelemen a spus că "nu exclude nimic sau aproape nimic".

"Eu nu exclud nimic sau aproape nimic, nici USL, nici ARD. Noi avem experienţă cu toate partidele politice, de fapt cu toate partidele politice pe care noi le considerăm partide democratice, dar nu vorbim în acest moment despre guvernare", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici