Antonescu este convins că va câştiga şefia PNL, Tăriceanu la fel

Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu sunt convinşi, fiecare, că vor fi aleşi de Congres pentru funcţia de preşedinte, primul afirmând că liberalii îi vor vota din nou pentru modul în care a condus PNL, al doilea anunţând că e susţinut de 27 de organizaţii şi sprijinit în alte câteva.

14 afișări
Imaginea articolului Antonescu este convins că va câştiga şefia PNL, Tăriceanu la fel

Antonescu este convins că va câştiga şefia PNL, Tăriceanu la fel

Conform ultimelor "numărători", surse din tabăra lui Crin Antonescu au declarat pentru MEDIAFAX că, în varianta pesimistă, Antonescu se bazează pe aproximativ 900 de voturi din totalul de 1.460 de delegaţi, lui Călin Popescu Tăriceanu rămânâdu-i în acest caz în jur de 560 de voturi. În varianta optimistă, Crin Antonescu s-ar baza pe circa 1.000 de voturi ale delegaţilor la Congresul extraordinar, iar Tăriceanu numai pe 460.

Sursele citate au precizat că Antonescu este sprijinit de un număr de 29 de filiale judeţene, având susţinere majoritară în încă cinci organizaţii.

De cealaltă parte, actualul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu ar obţine la Congres, conform numărătorilor efectuate de liberalii din tabăra sa, cu 150-180 mai multe voturi decât Crin Antonescu.

Surse apropiate preşedintelui PNL susţin că Tăriceanu s-ar baza, în varianta optimistă, pe sprijinul a 790-820 de liberali, dar că în varianta pesimistă ar avea aproximativ 100 de voturi înaintea lui Antonescu, actualul lider fiind susţinut de şapte dintre primele zece organizaţii cu cei mai mulţi delegaţi.

"Tăriceanu are susţinători în aproape toate organizaţiile. Din primele 10 organizaţii ca număr de delgaţi, preşedintele Tăriceanu are suţinerea a şapte dintre ele. Astfel, actualul preşedinte este susţinut pentru un nou mandat de PNL Giurgiu, Ilfov, Vâlcea, Botoşani, Bacău, Buzău şi Bihor, iar Antonescu este susţinut doar de Călăraşi, Teleorman şi Tulcea", au susţinut sursele citate.

În ceea ce priveşte susţinerea ca număr de preşedinţi de filiale, sursele liberale au menţionat că, exceptând filialele din Bucureşti, cei doi candidaţi au o susţinere echilibrată de "20 la 20" la nivel de preşedinţi de filială.

Cât despre susţinerea unuia dintre cei doi candidaţi la nivelul filialelor de sector din Capitală, sursele menţionate au subliniat că Tăriceanu ar putea fi susţinut de majoritatea delegaţilor filialei sector 2 şi 5, delegaţii celorlalte organizaţii de sector sprijinind candidatura lui Antonescu şi a lui Orban.

Susţinerea candidaturii lui Tăriceanu a fost anunţată public de liderii a 16 filiale - Bacău, Buzău, Constanţa, Neamţ, Ilfov, Giurgiu, Dolj, Vaslui, Cluj, Satu-Mare, Bistriţa-Năsăud, Galaţi, Olt, Sălaj, Bihor şi Mureş.

Liberalii din Sălaj au luat această decizie joia trecută, cei din Buzău au deliberat în 3 martie, iar cei din Cluj au decis încă din 27 februarie.

În plus, Tăriceanu este sprijinit şi de preşedinţii interimari ai filialelor din sectoarele 2, 3,4 şi 5 din Bucureşti, Cristian David, Eugen Nicolăescu, Cătălin Micula şi Mihai Voicu, care şi-au anunţat public sprijinul pentru candidatura actualului preşedinte al PNL.

Pentru Crin Antonescu şi-au anunţat public sprijinul 13 organizaţii PNL: Hunedoara, Gorj, Vrancea, Iaşi, Braşov, Dâmboviţa, Teleorman, Prahova, Brăila, Timiş, Caraş-Severin, Maramureş, dar şi Satu-Mare, care ulterior anunţase să îl susţine pe Tăriceanu.

Liberalii din Vrancea au decis că îl vor susţine pe Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte al partidului, încă din 27 februarie, la o zi după ei stabilind aceeaşi poziţie şi liberalii ieşenii, conduşi de Relu Fenechiu.

Antonescu a câştigat susţinerea din partea PNL Hunedoara în 3 martie, din partea PNL Dâmboviţa (preşedinte interimar Ludovic Orban-nr) în 6 martie, iar în 13 martie a primit sprijinul oficial din partea PNL Gorj şi PNL Timiş.

Antonescu este susţinut de trei dintre filialele de sector - 1, 4 şi 6, preşedinţii a două dintre acestea Vlad Moisescu (sector1) şi Rareş Mănescu (sector 6)fiind şi susţinători ai lui Ludovic Orban.

La nivel declarativ, filialele Călăraşi, Botoşani, Sibiu, Suceava, Argeş sunt împărţite, o parte din delegaţi susţinând candidatura lui Antonescu, iar cealată parte pe cea a lui Tăriceanu. Mai mult, Sibiul a anunţat că va lua o decizie privind susţinerea unuia din cei doi candidaţi cu 10-15 minute înainte de vot.

În cazul filialelor Suceava şi Botoşani, Relu Fenechiu a declarat, public, că majoritatea delegaţilor îl vor vota pe Antonescu, susţinând că Suceava a decis, miercuri, să susţină candidatura lui Crin Antonescu.

De asemenea, şapte dintre organizaţiile teritoriale ale PNL - Alba, Ialomiţa, Harghita, Arad, Covasna, Neamţ şi Vâlcea - nu au luat o decizei de susţinere a unuia dintre cei doi candidaţi, stabilind că delegaţii vor vota după propria conştiinţă, preşedinţii PNL Alba, Neamţ şi Vâlcea anunţându-şi public susţinerea pentru Călin Popescu Tăriceanu.

Cu două zile înainte de congres, Crin Antonescu şi-a exprimat încrederea că va câştiga în faţa contracandidatului său, actualul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu.

"Socotelile aritmetice erau încheiate până a veni la Neamţ. Că aş lua sau nu voturi de aici, decizia nu se mai schimbă.", a spus Antonescu într-o conferinţă de presă.

El a declarat, duminica trecută, în conferinţa de presă în care şi-a lansat proiectul politic pentru PNL, că 27 de filiale judeţene liberale îi susţin candidatura la preşedinţia PNL. Antonescu a mai spus că se bucură de sprijinul unor liberali cu poziţii semnificative în administraţia publică locală, precum preşedinţii Consiliilor Judeţene Călăraşi, Braşov, Hunedoara, primarii din Deva, Călăraşi, Caransebeş, Baia Mare şi cel de la Sectorul 1.

La rândul său, preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a replicat, într-o conferinţă de presă, că numărul liderilor care îl susţin pe Crin Antonescu la şefia PNL este mai mic în realitate decât cel anunţat, menţionând că strategia sa politică pentru PNL a fost însuşită de toţii membrii DP şi sugerând că are cea mai mare susţinere.

"Acum o săptămână vorbea de 32 de preşedinţi, astăzi vorbeşte numai de 27, în realitate sunt mai puţini. Însă cred că acest lucru e nesemnificativ şi lucrurile se vor vedea la congres", a susţinut Tăriceanu, fără a spune câte filiale îl susţin pe el şi câte pe Antonescu.

Liberalii îşi vor alege noul preşedinte, vineri după-amiază, în jurul orei 15,00, având de ales între două proiecte politice şi doi candidaţi, şi anume actualul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu şi vicepreşedintele Crin Antonescu.

Conform prevederilor statutare, preşedintele partidului se alege prin vot secret, cu jumătate plus unul din totalul celor 1.460 de delegaţi la Congres.

(Material realizat de Nicoleta Nicolae, nicoleta.nicolae@mediafax.ro)

Citeşte şi:

Lista candidaţilor la funcţiile de conducere ale PNL

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici