Antonescu: Măsurile anunţate - de o gravitate fără precedent

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că măsurile anunţate de şeful statului sunt de o gravitate fără precedent, fiind expresia incapacităţii celor care guvernează, criticând că nu s-a umblat la clientelă, dar calificând drept un lucru bun faptul că nu au majorat cota unică şi TVA.

33 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Măsurile anunţate - de o gravitate fără precedent

Antonescu: Măsurile anunţate - de o gravitate fără precedent (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

"Sunt măsuri care sunt de o gravitate fără precedent şi care sunt expresia şi a crizei, dar mai ales a incapacităţii celor care guvernează România, în frunte cu Traian Băsescu, cum am văzut astăzi încă o dată, de a-şi face datoria, de a găsi soluţii. Există măcar un lucru bun în toată situaţia în care ne aflăm şi anume că nu au mărit fiscalitatea, că s-a păstrat cota unică şi că nu a fost crescut TVA-ul", a susţinut Antonescu.

El a spus că mai departe însă există numai lucruri rele şi lucruri greu de înţeles şi de acceptat.

"Mai întâi, e clar că preşedintele s-a bătut nu pentru ca un număr enorm de români să nu fie atât de grav afectaţi, ci pur şi simplu ca acel Guvern să nu fie deranjat cu nimic şi să continue lucrarea sa în favoarea propriei clientele. Avem aici o curbă de sacrificiu cu caracter global, indistinctă, în care sunt amestecaţi pensionari, birocraţi, bugetari de toate categoriile. Domnul Băsescu, care are darul metaforei, ne vorbeşte de "grasul care stă pe spinarea slabului". Păi dacă aceşti pensionari din a căror pensie amărâtă li se mai taie 15%, dacă şi aştia sunt graşi înseamnă că nu ştim despre ce vorbim", a spus Antonescu.

Liderul PNL a declarat, referindu-se la cheltuielile bugetare, că "cheltuielile pentru şcoli şi spitale sunt aproape egale cu cele pentru poliţie internă şi servicii".

"Această curbă de sacrificiu globală maschează incapacitatea şi lipsa de voinţă politică a Guvernului de a opera reducerile acolo unde este birocraţie şi sunt oameni care sunt plătiţi mult şi degeaba. Acolo nu se poate opera pentru că acolo se află clientela", a spus preşedintele PNL.

Întrebat ce ar fi fost mai grav, măsurile anunţate de Traian Băsescu sau creşterea fiscalităţii, Antonescu a comentat că "lucrurile sunt la fel de grave".

"Ştim foarte bine ce consecinţe ar fi avut o creştere sau o desfiinţare a cotei unice. O creştere a TVA la fel. Dar în condiţiile în care veniturile majorităţii românilor sunt amputate atât de sever, în mod natural lucrul ăsta se resimte şi pentru privaţi, pentru că scade puterea de cumpărare şi ca atare scade şi piaţa", a spus liberalul.

Despre mesajul adresat de Traian Băsescu către Opoziţie, Crin Antonescu a spus că, în 2008, nu a condus el România, ci Traian Băsescu, adăugând că a fost un lucru bun ca moţiunea de cenzură depusă la finalul anului 2009 să sancţioneze "risipa Executivului".

"Sigur că preşedintele este foarte meşter în a găsi duşmani. Câtă vreme era un Guvern care nu era sub controlul său, era de vină Guvernul acela, respectiv Guvernul Tăriceanu. Câtă vreme era un Guvern pe care dânsul l-a moşit, dar mai cuprindea şi pe alţii decât pe pedelişti, adică PSD, era de vină PSD. Acum de vină e grasul. Grasul ăsta care are salariu mare şi pensie prea mare şi ajutor de şomaj prea mare, probabil când o să termine şi cu aceştia o să fie de vină vecinii noştri, alte ţări", a conchis Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici