Antonescu: Moţiunea de cenzură s-ar putea depune şi la sfârşitul săptămânii viitoare

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică, la ProTv, în emisiunea "După 20 de ani", că moţiunea de cenzură s-ar putea depune şi la sfârşitul săptămânii viitoare, el precizând că luni, la BPC, va lua mandat pentru a discuta cu PSD urgentarea finalizării acesteia.

22 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Moţiunea de cenzură s-ar putea depune şi la sfârşitul săptămânii viitoare

Antonescu: Moţiunea de cenzură s-ar putea depune şi la sfârşitul săptămânii viitoare (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Mâine, luni, în Biroul Politic, voi lua mandat pentru o discuţie cu PSD - sper ca tot mâine să aibă loc - ca în cursul acestei săptămâni să declanşăm, să iniţiem, să redactăm textul moţiunii şi varianta care e de pus în loc", a spus Antonescu la Pro TV.

El a arătat că, în această situaţie, moţiunea de cenzură s-ar putea depune şi la sfârşitul săptămânii viitoare.

Potrivit lui Antonescu, nu există un motiv pentru a se condiţiona această acţiune politică de calendarul intern al PSD, el apreciind că evenimentele social-democraţilor, cum ar fi congresul, este o problemă care ţine de PSD.

"Astea sunt problemele lor. Împreună trebuie să facem un act pol care nu ar mai trebui amânat, ar trebui finalizat în această săptămână", a spus Antonescu.

El a conturat, totodată, şi imaginea relaţiei dintre PSD şi PNL, apreciind că cele două formaţiuni politice nu se împrietenesc în perspectiva votului comun al moţiunii de cenzură, ci sunt, mai degrabă, ca ruşii şi americanii după al doilea Război Mondial.

"Senzaţia PSD nu e că ne împrietenim şi nici a mea. Ne împrietenim ca ruşii şi americanii după al doilea război mondial. Cam aşa ne împrietenim", a spus Antonescu, care a arătat că PSD şi PNL vor face un Guvern până la alegeri şi că, mai departe, va fi un fel de "ori noi, ori ei" întrucât liberalii şi social-democraţii au doctrine, soluţii şi mentalităţi diferite.

Antonescu a mai spus că în acest moment cele două formaţiuni examinează varianta unui guvern de tehnocraţi şi că, dacă aceasta nu este agreată, se va merge pe varianta unui guvern de coaliţie compus din oameni politici, în care PSD şi PNL să îşi asume ministere, fiecare partid decizând ce miniştri desemnează.

Liderul liberal a arătat că, în oricare din variante, PNL doreşte ca premierul să fie independent politic, el precizând că, din punctul său de vedere, soluţia Iohannis este de discutat în continuare, dar că nu se va crampona de aceasta dăcă PSD aduce argumente împotrivă.

Antonescu a mai arătat că PSD, în discuţiile iniţiale, a fost de acord cu menţinerea cotei unice de impozitare, dar a arătat că nu mai ştie dacă acest lucru a rămas valabil şi că trebuie clarificat.

El a precizat că PNL nu va accepta impozitarea progresivă solicitată de PSD, el arătând că şi PNL vrea cotă unică de 10% şi că procentul de 16% reprezintă un compromis. Antonescu a mai spus că în legătură cu TVA, PNL şi PSD sunt "în acelaşi gând", dorind revenirea la 19%.

Liderul PNL a mai arătat că venirea la guvernare a unui astfel de Guvern de coaliţie va duce la majorarea salariilor bugetarilor cu 25%, respectiv la revenirea la nivelul de dinainte diminuării acestora, în condiţiile în care, de la 1 ianuarie 2011, acest lucru oricum se va întâmpla, aşa cum au stabilit şi actualii guvernanţi în legea asupra căreia şi-au asumat răspunderea.

Antonescu a mai arătat că există o diferenţă de vedere între liberali şi social-democraţi, dată de faptul că PNL nu neagă că poate fi şi trebuie luată în discuţie o politică de disponibilizări, dar nu "în mod aberant",ci doar acolo unde se constată că într-o zona sau alta sunt prea mulţi bugetari decât necesarul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici