Antonescu: Nu cred că Meleşcanu ar putea fi numit şef la SIE, nu am nicio informaţie în sensul ăsta

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că nu crede că senatorul liberal Teodor Meleşcanu ar putea fi numit şef la SIE, el precizând că nu are nicio informaţie în acest sens.

699 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Nu cred că Meleşcanu ar putea fi numit şef la SIE, nu am nicio informaţie în sensul ăsta

Teodor Meleşcanu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Solicitat să comenteze posibilitatea ca Meleşcanu să fie numt şef la SIE, Antonescu a răspuns: "Nu cred, nu am nicio informaţie în sensul acesta, nu am niciun comentariu de făcut".

Antonescu a spus că opoziţia nu va participa la o eventuală şedinţă de validare a noului şef al SIE, chiar dacă acesta ar fi Meleşcanu, întrucât se află în protest parlamentar.

Şi viceliderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a declarat, luni, că parlamentarii opoziţiei nu vor participa la şedinţa de plen reunit în care va fi numit viitorul director al SIE.

"Nu participăm nici azi la Birourile reunite, ca atare nu participăm nici la plenul reunit", a spus Nicolăescu, întrebat dacă opoziţia va participa, marţi, la plenul reunit în care ar urma să se discute despre numirea directorului SIE.

Nicolăescu a spus, răspunzând unei întrebări, că nu ştie nimic despre posibila numire la şefia SIE a senatorului liberal Teodor Meleşcanu.

"Nu ştiu nimic, nu am auzit nimic, aflu acum, nu am ce să comentez", a spus Nicolăescu.

El a precizat că o astfel de numire nu constituie un motiv pentru ca opoziţia să s prezinte în Parlament.

"Eu cred că asta nu este un motiv pentru a ne întoarce în Parlament. E un motiv al domnului Băsescu să-şi rezolve o problemă. Noi credem că trebuie să ne continuăm protestul parlamentar. Nu este o problemă de nivel naţional", a spus Nicolăescu.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis ca plenul reunit să constate, luni, vacantarea postului de director al SIE, în urma demisiei lui Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat secretarul Camerei Dumitru Pardău.

Camera Deputaţilor şi Senatul urmează să se reunească, luni, de la ora 16.00, potrivit lui Pardău.

El a precizat că Parlamentul se va reuni din nou atunci când va veni din partea preşedintelui Traian Băsescu propunerea privind postul de director al SIE.

Pardău a precizat că, înainte de şedinţa de validare, va avea loc o nouă şedinţă a Birourilor Permanente comune, apoi audierea persoanei propuse de preşedintele Traian Băsescu în comisia parlamentară SIE.

Surse din conducerea Camerelor susţin că aceste şedinţe ar putea avea loc marţi.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, numele vehiculate pentru postul de director al SIE sunt Daniel Andrei Moldoveanu, consilier de stat la Departamentul Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale, şi Teodor Meleşcanu, senator PNL.

În decembrie 2007, validarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru postul de director al SIE de către plenul Parlamentului a avut loc conform reglementărilor constituţionale, la care Legea de organizare a Serviciului de Informaţii Externe nu a fost adaptată.

Astfel, conform articolului 65 alin. 2 lit. h din Constituţie, Camerele îşi desfăşoară lucrările şi în şedinţe comune, potrivit unui regulament adoptat cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, pentru numirea, la propunerea preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii.

Potrivit Legii de organizare a SIE, conducerea Serviciului de Informaţii Externe se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, la propunerea preşedintelui României.

Din acest motiv - neadaptarea legii SIE la reglementările constituţionale - nici Regulamentul şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor nu prevede întrunirea Parlamentului pentru numirea directorului acestui serviciu de informaţii şi, prin urmare, nici modalitatea de vot şi numărul de voturi necesare pentru această validare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici