Antonescu: Orban şi Tăriceanu nu vor fi pe lista mea, dar eu susţin funcţia de prim-vicepreşedinte

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că Ludovic Orban şi Călin Popescu Tăriceanu nu vor face parte din echipa pe care o va prezenta la Congres, dar a precizat că susţine menţinerea funcţiei de prim-vicepreşedinte al partidului.

13 afişări
Imaginea articolului Antonescu: Orban şi Tăriceanu nu vor fi pe lista mea, dar eu susţin funcţia de prim-vicepreşedinte

Antonescu: Orban şi Tăriceanu nu vor fi pe lista mea, dar eu susţin funcţia de prim-vicepreşedinte (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat ce şanse mai are Orban să se regăsească pe lista sa laCongres, în condiţiile în care acesta se va răzgândi şi va acceptasistemul de vot pe listă, Crin Antonescu a răspuns: "Niciuna".

Liderul PNL a argumentat afirmaţia sa invocând faptul că LudovicOrban este "un om consecvent", ca şi el, ceea ce îi face să sestimeze reciproc.

Întrebat dacă susţine funcţia de prim-vicepreşedinte, Antonescua răspuns afirmativ.

"Eu personal, da. Funcţia. Pentru că din punctul devedere al unui preşedinte preocupat înainte de toate de bunafuncţionare a partidului, existenţa unui prim-vicepreşedinte e unajutor. În opinia mea, nu e rău ca ea să existe încontinuare şi sigur că, dacă ea va exista, în momentul în careechipa este prezentată, în mod nominal voi spune şi cine esteprim-vicepreşedinte", a subliniat liderul PNL.

El a anunţat că va avea consultări cu liberalii care se vorconstitui echipa din jurul moţiunii sale şi, în funcţie şi deaceste consultări, va opta pentru "existenţa în continuare aacestei funcţii", infirmând "bătălia" dintre el şi Orban saueventualele negocieri cu liderii din filiale pentru obţinerea uneisusţineri la Congres.

"Între mine şi Ludovic Orban şi între noi toţi există păreri,opţiuni diferite legate de modificări statutare, modalităţi dealegeri. Eu cred că acum conducerea partidului trebuie asumată de oechipă cu un proiect, în vreme ce Ludovic Orban crede că e bine sămenţinem sistemul actual. Asta e tot. Dincolo de asta nu regăsescjumătatea care mi-ar reveni în relatările de presă, şi anume căducem o bătălie prin filiale. Nu duc nicio bătălie în niciofilială, nu am fost în nicio filială, vremea e rea, drumurilegrele. Stau aici, discut cu colegii mei", a mai spusAntonescu.

Liderul PNL a precizat că, având această viziune diferită, esteevident că Orban nu va face parte din echipa sa.

"Nu e niciun fel de nenorocire. Întotdeauna partidul are maimulte posibilităţi şi pentru preşedinte şi pentruprim-vicepreşedinte şi pentru vicepreşedinţi, iar funcţia deprim-vicepreşedinte nu e deloc legată de domnul Orban, aşa cumfuncţia de preşedinte nu e legată de mine sau nu a fost legată dedomnul Tăriceanu", a spus Antonescu.

El a precizat că un prim-vicepreşedinte ideal este "uncoleg care, dintre vicepreşedinţi, este un număr doi consacrat alpartidului, care ţine locul preşedintelui în anumite împrejurări,care reprezintă şi el partidul, cu care preşedintele face o echipăfoarte bună".

"Dacă va fi vorba de a avea o nominalizare pentru aceastăfuncţie, voi căuta să mă opresc asupra unui coleg care săsimbolizeze prin activitatea sa în partid, pe scena publică, înprincipal, valorile noastre de dreapta, continuitatea eforturilornoastre pentru ceea ce cred că e nota definitorie a activităţii PNLdin '90 până azi - apărarea statului de drept, apărareademocraţiei, libertate. O personalitate indiscutabilă a PNL. Existăchiar mai multe, eu nu am luat o decizie, există mai multevariante. Să vedem când vom ajunge acolo, dacă vom ajunge. Existăposibilitatea şi ca acest Statut să nu fie adoptat", a precizatCrin Antonescu.

În urma unor întrebări nominale, preşedintele PNL aprecizat că Varujan Vosganian se înscrie în acest profil din plin,la fel şi Romeo Stavarache, "de ce nu" şi Relu Fenechiu, cuprecizarea că, "în fond, toate lucrurile au un început".În privinţa lui Dan Radu Ruşanu, Antonescu a spus că acesta "seînscrie, dar nu e cazul", iar despre Andrei Chiliman că şi el "s-arînscrie", dar se ocupă de cea mai mare primărie deţinută dePNL.

Întrebat dacă fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanuar fi potrivit pentru funcţia prim-vicepreşedinte,Antonescu a răspuns că, din punctul său de vedere,Tăriceanu nu se potriveşte cu această funcţie, ţinând să anunţe căacesta nu va apărea pe lista sa nici în calitate de membru alBPC.

"Nu, din punctul meu de vedere, nu. Călin Popescu Tăriceanu esteun coleg, o personalitate a PNL, pe care îl respect, dar care nu vaface parte nici în calitate de membru din echipa mea, cu atât maipuţin de prim-vicepreşedinte", a spus Antonescu.

În privinţa propunerilor sale de modificare a Statutului şiproiectul său politic pentru Congres, Antonescu a anunţat că va dapublicităţii în următoarele zile toate documentele.

El a ţinut să precizeze că funcţia de secretar general va maiexista cu certitudine, prevederile privitoare la numirea saualegerea secretarului general rămânând atribuţia DelegaţieiPermanente, la propunerea preşedintelui.

"În viziunea mea, mecanismele de autoritate efectivă alesecretarului general trebuie să crească, pentru că SecretariatulGeneral este instituţia partidului care trebuie să rezolvelucrurile de ordin practic, organizatoric, comunicaţional, lucrurifoarte importante. Aici trebuie PNL să devină în mult mai maremăsură decât este o maşină politică. E foarte important cine va fisecretar şi ce putere va avea - maximum de putere pe care-l admiteun statut democratic, cum de altfel vreau şi pentru preşedinte. Nuvreau mai mult decât atât, dar nici mai puţin", a conchispreşedintele PNL.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici